Skocz do zawartości
Casio

Barton 2500+ pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Mam prośbę jeżeli komuś sie zechce pomóc, otóż kupiłem dopiero co Bartona 2500+,Epoxa 8rda3+ i po złożeniu tego sprzętu[robiłem to pierwszy raz] zaskoczyła mnie temperatura procka.W Biosie pokazuje 53C a w programie CpuCool 56C.Założyłem miedzianą blaszke chroniącą przed ukruszeniem następnie posmarowałem pastą Ceramique By Artic Silver[cena 20 zł] cooler miedziany z większym wiatrakiem niż ten w wersji box.Składałem kompa pierwszy raz i mam parę pytań w związku z tym:

czy to jest normalna temperatura dla procka

wycisnąłem z 50% tej pasty na procka czy to nie za mało

napięcie ustawione jest na 1,65v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, co za duzo to nie zdrowo. Prawdopodobnie wywaliles za duzo pasty na proca. Warstwa Pasty powinna byc bardzo CIENIUTKA. Nawet tak cienka jak kartka papieru z ryzy :) Jezeli nalozysz za duzo pasty dzial to odwrotnie do zamierzonego celu. Jednym slowem jest jeszcze gorzej niz bys nic nei nalozyl!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mam teraz zrobić zdjąć to wszystko i jeszcze raz nałożyć bo jeżeli tak to jak zdjąc ten wentylator żeby nieuszkodzić procka ,cholera mam pewne obawy.Zaczepiony jest na trzy ząbki.Czy podkładka miedziana ktora jest na procesorze uchroni jego przed uszkodzeniem bo niby powinna ale na ile sie to sprawdza??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folię trzeba zdjąć. Pod nią jest taśma termoprzewodząca. Jak jest taśma to albo tylko ją zostawiasz (wyjście najprostsze), albo ją zdrapujesz (dokładnie) i dajesz cieniutką warstwę dobrej pasty. ALE NIE PÓŁ TUBKI!!!! :D Swoją drogą 56*C to jeszczew nie jest masakra ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja:

Demontaz coolera:

1) W zaczepie radiatora powinna byc taka mala "dziurka" nalezy w nia delikatnie wlozyc plaski srubokret.

2) Powoli Zaczynasz dociskac srobokret ku plycie glownej (oczywiscie srobokret ma byc w tej "dziurce") Oczywiscie uwazaj zeby srubokred Ci sie nie obsunol i zebys nie dziubna plyty!

3) Dociskasz do momentu w ktorym widzisz ze dolna czesc blaszki jest ponizej zaczepu socketa.

4) Gdy jest odchylasz tak nacisnieta blaszke do boku przeciwnego od radiatora i juz masz go zdjetego :)

Czysczenie:

Cooler:

1) Biezesz husteczke higieniczna i wycierasz dokladnie paste.

2) Doczyszczasz resztki pasty :)

Procesora:

1) Biezesz patyczki do uszu i delikatnie po woli scierasz cala paste.

2) Kolejnym patyczkiem robisz to sam az idealnie doczyscisz jadra tzn. bedzie sie lekko blyszczalo :)

3) UWAGA!!! Z uwagi na to ze uzyles pasty srebrnej ktora przewodzi prad musisz bardzo uwazac przy scieraniu jaj z procesora!! Zeby nie dostala sie na plytke procesora bo wtedy zrobi sie zwarcie i SPALISZ sobie procesor!!!!

Pastowanie:

1) Biezesz kartke papieru z ryzy.

2) Urywasz z niej kawalek (kawalek ten musi miec rowno krawedz :) )

3) Nakladasz troszke pasty na procesor.

4) Delikatnie rownoa krawedzia rozprowadzasz paste na procesorze :)

P.S: Sposobu z kartka nigdy nie uzywalem przy pascie srebrnej tylko silikonowej :)

Mam nadzieje ze moje wskazowki sa dosc jasne... ale moze sie myle :)

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasniej juz niemozna moze by tak ten instruktaz przyczepic ?

NIe !

Takie cos to mozna raczej napisac w FAQ, to jest odpowiednie miejsce na poradniki.

Calkiem dobrze napisany, mozna dodac jeszcze ze przy sciaganiu qlerkow w okolice ewentualnie obsuwajacego sie srubokreta mozna zapodac jakas plastikowa plytke, mawet karton jakis w celu ochrony sciezek mobo.

No i mysie proca, mozna to przeciez robic na wiele sposobow, woda benzyna itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...