Skocz do zawartości
SabbraCadabra

Płyty główne MSI A320 / A520 / B350 / B450 / B550 / X370 / X470 / X570 - Wszystkie modele AM4

Rekomendowane odpowiedzi

Za każdym pierwszym uruchomieniem komputer startuje do BIOS/UEFI. Płyta to MSI Mortar Arctic B350M. Jeśli bez dotykania niczego wcisnę F10 Save&Exit to odpala dalej, ale po każdym resecie będzie to samo.

Problem leży w G-Panelu od Palita. Jest podłączony do wewnętrznego portu JUSB4. Po jego odpięciu komputer bootuje od strzała. Problem nadal pozostaje, bo chcę go używać...

Edytowane przez .RadziU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, ostatnio składałem komputer, towarzyszył mi mój sześcioletni braciszek kochaniutki, a ja nie chcąc się z nim bawić składałem komputer. Wkładałem kabel do złącza usb 3.0 na mobo (19 pin), a ten mnie popchnął, trzymając cały czas kabel wykrzywiłem piny, a jeden odpadł (ten oddzielny, pod którym nie ma pinu). Jeżeli wyprostuję resztę pinów może to dać jeszcze radę, czy kaput? Dodam, że jest to ważne, bo zależy mi na frontowych portach usb.

ew. płytka tego typu? Mini-PCIe-to-2-USB-3-0-ports-adapter-USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że złamało się zasilanie jednego z portów i drugi będzie działał. Jakie to mobo, masz dwa usb 3.0 na przednim panelu?

Wydaje mi się, że da się to naprawić. Jak nie ma złącza kątowego na płycie, to ten plastik można podważyć, może kawałek pinu będzie jeszcze niezłamany, wtedy da się to jakoś uratować.

EDIT: Dobra, widzę jaka to płyta ;P złącze kątowe jest :/ Nie wiem, czy da się je jakoś bezpiecznie zdjąć.

Edytowane przez okrej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w temacie. Chcę zrobić upgrade komputera w kilku etapach i na razie chciałbym zachować stary zasilacz, który ma tylko 4pinową wtyczkę zasilania CPU, ale nie mogę znaleźć informacji czy ta płyta zadziała jeśli nie podłączę wtyczki 8pin?

Problem jest taki, że MSI w przeciwieństwie do innych producentów nie wspomniało o tym w instrukcji (czy musi być "8" czy może być "4" lub "8")
https://www.msi.com/Motherboard/support/B350M-PRO-VDH#down-manual

Ma lub miał ktoś taką płytę i mógłby coś powiedzieć?

Nie nastawiam się na solidny OC, więc nie potrzebuję dokładać do lepszej płyty, zależy mi tylko na 4 slotach ram, a ta jest jedną z najtańszych, która je ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw komputerowy:
MSI B350 PC MATE
Ryzen 5 1600
2x4GB Patriot Viper 4 DDR4 3000MHz
Gigabyte GTX 1060 6GB
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W 
SSD GoodRam IRDM 120GB
Toshiba P300 1TB

Problem:
Komputer uruchamia się, mruga EZ Debug LED od CPU i gaśnie i potem nic, sygnału na monitor nie ma, płyta nie przechodzi chyba POST, ale dlaczego, nie mam pojęcia. Resetowałem BIOS. Uruchamiałem go bez karty i RAM, wtedy świeci EZ Debug LED od DRAM i są 3 długie sygnały dźwiękowe. Po włożeniu RAM i ponownym uruchomieniu sytuacja nadal jest ta sama, czyli mruga EZ Debug LED od CPU i gaśnie i problem się powtarza.
Uruchamiałem zestaw również poza obudową, sprawdzałem też system na innej karcie graficznej ale bez skutku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak. Z musu w pracy kilka maszyn postawiłem na płytach MSI na chipsecie B350 i w jednym przypadku dopiero marcowy bios poprawił stabilność. Same BIOS'y z poprawkami Agesa wydają z dużym opóźnieniem w porównaniu z np. Asrockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mój problem dotyczy pamięci Viper Patriot 4. Działają one na płycie MSI B350M PRO-VDH. Standardowo w BIOS ustawione są na 2100MHz, ale ponieważ sprzedawane są jako 3000MHz chcę aby działały w tej właśnie wyższej częstotliwości. Niestety, po wybraniu profilu 2 A-XMP w BIOSIE automatycznie zwiększają się obroty wentylatora CPU i hałas. Wentylator działa praktycznie bez przerwy na około 1200rpm, bez A-XMP na 600 (i jest to wystarczające, bo temperatura Ryzena 2200G oscyluje w granicach 30-40st). Jak/czy mogę sprawić aby pamięć działała w 3000 a wentylator na niskich obrotach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Setnik napisał:

Wyłącz opcje AMD Cool n' Quiet w biosie.

Wyłączenie nie pomogło.

1 godzinę temu, sdfl napisał:

poszperaj w ustawieniach BIOSu moze gdzies jest mozliwosc wyboru trybu pracy coolera cpu, mam na mysli tryby typu normal, silent, turbo. moze automatycznie gdzies w ustawieniach przestawia i wystarczy po zmianie taktowan ramu ustawic tryb chlodzenia cpu

gdyby Ci sie to udalo a system stal sie niestabilny, oznacza to ze kosci na 3000Mhz sie przegrzewaja (czesto producenci nie informują ze przy maxymalnych taktowaniach dostepnych dla kosci potrzebny jest dodatkowy nawiew na pamieci ram, stad mozliwe automatyczne podniesienie obrotow na coolerze cpu)

Jedyne co znalazłem, to przy opcji "Memory Try it" informacja, że wentylator będzie automatycznie podkręcany przy podkręceniu pamięci powyżej 1750MHz. Ale nie korzystam z tej opcji. Przetaktowanie ręczne też nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem jak w tytule. Mam płytkę MSI B450I gaming plus ac. Windows 10 64 bity. Pod cpu fan header mam podpięty wentylator PWM. Konfiguruję mu krzywą PWM w biosie, wchodzę w windows i generalnie wentylator pracuje wg totalnie innych ustawień, które w ogóle nie wiem skąd ma. Mogę wejść w MSI control center i je zmodyfikować, wtedy wentyl zaczyna reagować wg krzywej ustawionej w control center (nawet po zamknięciu wspomnianej appki). ale po restarcie znowu ustawienia są z bani.

Ktoś widział coś takiego, mógłby poradzić gdzie patrzeć, kogo spytać, jak poprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Dijkstra napisał:

system-cooling-policy.png[

Nie do końca o to chodziło. Mam ustawiony tryb active. Ale to nie rozwiązuje problemu.

Może podam na przykładzie. MSI pozwala zdefiniować 4 punkty na krzywej PWM w BIOS'ie. Poprzestawiałem je mniej więcej tak, żeby wentylator chodził na 50% dla temp. 50 stopni, potem podnosił się do 75% przy 60C, 90% przy 65C i 100% przy 70C. Tak przykładowo, ale to jest plus minus to co chciałem ustawić. I teraz jak wpadam do systemu operacyjnego, wentylatory w ogóle nie zmieniają prędkości obrotowej mniej więcej do 70C. Potem zaczynają podnosić obroty w miarę dogrzewania się procesora. Problem polega na tym, że to się ma nijak do krzywej, którą ustawiam w BIOS. Co więcej, jak startuję potem MSI command center (tool do zarządzania parametrami mobasa od MSI), to widzę tam jak byk krzywą PWM, która przewiduje własnie takie zachowanie. Dopiero jak tam przestawię krzywą, to wentylatory zaczynają reagować zgodnie z oczekiwaniami. Ale po restarcie znowu - wentyle siedzą cicho do 70C.

Czyli rasumując PWM działa, ale nie wiem na jakich zasadach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi