SabbraCadabra Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2016 Temat zbiorczy o płyta głównych MSI dla AM4 pod procesory AMD Ryzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuxd Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Za każdym pierwszym uruchomieniem komputer startuje do BIOS/UEFI. Płyta to MSI Mortar Arctic B350M. Jeśli bez dotykania niczego wcisnę F10 Save&Exit to odpala dalej, ale po każdym resecie będzie to samo. Problem leży w G-Panelu od Palita. Jest podłączony do wewnętrznego portu JUSB4. Po jego odpięciu komputer bootuje od strzała. Problem nadal pozostaje, bo chcę go używać... Edytowane 18 Czerwca 2017 przez .RadziU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2017 A próbowałeś zmienić kolejność bootowania? Pierwszy dysk twardy a jako następne porty USB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuxd Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Problem rozwiązałem, dziwna sprawa, ale musiałem zamienić wewnętrzne porty USB3.0, czyli G-Panel z panelem przednim obudowy i wszystko jak ręką odjął. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Problem rozwiązałem, dziwna sprawa, ale musiałem zamienić wewnętrzne porty USB3.0, czyli G-Panel z panelem przednim obudowy i wszystko jak ręką odjął. Jakie masz temperatury sekcji przy oc 3,8 na 1600? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordhere Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 Witajcie, ostatnio składałem komputer, towarzyszył mi mój sześcioletni braciszek kochaniutki, a ja nie chcąc się z nim bawić składałem komputer. Wkładałem kabel do złącza usb 3.0 na mobo (19 pin), a ten mnie popchnął, trzymając cały czas kabel wykrzywiłem piny, a jeden odpadł (ten oddzielny, pod którym nie ma pinu). Jeżeli wyprostuję resztę pinów może to dać jeszcze radę, czy kaput? Dodam, że jest to ważne, bo zależy mi na frontowych portach usb. ew. płytka tego typu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordhere Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2017 a ta plytka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2017 https://i.stack.imgur.com/3ybBV.jpg Jeśli np złamałeś jeden pin GND jest szansa, że będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okrej Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Wygląda na to, że złamało się zasilanie jednego z portów i drugi będzie działał. Jakie to mobo, masz dwa usb 3.0 na przednim panelu?Wydaje mi się, że da się to naprawić. Jak nie ma złącza kątowego na płycie, to ten plastik można podważyć, może kawałek pinu będzie jeszcze niezłamany, wtedy da się to jakoś uratować.EDIT: Dobra, widzę jaka to płyta ;P złącze kątowe jest :/ Nie wiem, czy da się je jakoś bezpiecznie zdjąć. Edytowane 28 Października 2017 przez okrej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCmaster Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 Tak jak w temacie. Chcę zrobić upgrade komputera w kilku etapach i na razie chciałbym zachować stary zasilacz, który ma tylko 4pinową wtyczkę zasilania CPU, ale nie mogę znaleźć informacji czy ta płyta zadziała jeśli nie podłączę wtyczki 8pin? Problem jest taki, że MSI w przeciwieństwie do innych producentów nie wspomniało o tym w instrukcji (czy musi być "8" czy może być "4" lub "8")https://www.msi.com/Motherboard/support/B350M-PRO-VDH#down-manual Ma lub miał ktoś taką płytę i mógłby coś powiedzieć? Nie nastawiam się na solidny OC, więc nie potrzebuję dokładać do lepszej płyty, zależy mi tylko na 4 slotach ram, a ta jest jedną z najtańszych, która je ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 Kazda płyta zaskoczy z 4 pinową wtyczką 12V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiwikui Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zestaw komputerowy: MSI B350 PC MATE Ryzen 5 1600 2x4GB Patriot Viper 4 DDR4 3000MHz Gigabyte GTX 1060 6GB Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W SSD GoodRam IRDM 120GB Toshiba P300 1TB Problem: Komputer uruchamia się, mruga EZ Debug LED od CPU i gaśnie i potem nic, sygnału na monitor nie ma, płyta nie przechodzi chyba POST, ale dlaczego, nie mam pojęcia. Resetowałem BIOS. Uruchamiałem go bez karty i RAM, wtedy świeci EZ Debug LED od DRAM i są 3 długie sygnały dźwiękowe. Po włożeniu RAM i ponownym uruchomieniu sytuacja nadal jest ta sama, czyli mruga EZ Debug LED od CPU i gaśnie i problem się powtarza. Uruchamiałem zestaw również poza obudową, sprawdzałem też system na innej karcie graficznej ale bez skutku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Pojedynczo pamięć sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiwikui Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Tak, sprawdzałem pojedynczo każdą kość. Ale znalazłem coś takiego jak na screenie poniżej. RAM to: Patriot Viper 4 PV48G300C6K Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Kiwikui Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Powiem tak. Z musu w pracy kilka maszyn postawiłem na płytach MSI na chipsecie B350 i w jednym przypadku dopiero marcowy bios poprawił stabilność. Same BIOS'y z poprawkami Agesa wydają z dużym opóźnieniem w porównaniu z np. Asrockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiwikui Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Największym problemem jest to, że nawet do BIOSu nie mozna sie dostać, :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Jeśli pojedynczo żadna kość nie działa z żadnym slotem to byś musiał pożyczyć od kogoś pamięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiwikui Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Sprawdzałem na innym ramie i jest to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zasilanie EPS podłączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiwikui Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Te pamięci chcą więcej V. A jak nie wstaje na innych to tylkopłyta padaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiwikui Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2018 To już 3 raz płyta padaka, bo dwa razy na reklamacji była Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dopc Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2018 Cześć, Mój problem dotyczy pamięci Viper Patriot 4. Działają one na płycie MSI B350M PRO-VDH. Standardowo w BIOS ustawione są na 2100MHz, ale ponieważ sprzedawane są jako 3000MHz chcę aby działały w tej właśnie wyższej częstotliwości. Niestety, po wybraniu profilu 2 A-XMP w BIOSIE automatycznie zwiększają się obroty wentylatora CPU i hałas. Wentylator działa praktycznie bez przerwy na około 1200rpm, bez A-XMP na 600 (i jest to wystarczające, bo temperatura Ryzena 2200G oscyluje w granicach 30-40st). Jak/czy mogę sprawić aby pamięć działała w 3000 a wentylator na niskich obrotach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Wyłącz opcje AMD Cool n' Quiet w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dopc Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 1 godzinę temu, Setnik napisał: Wyłącz opcje AMD Cool n' Quiet w biosie. Wyłączenie nie pomogło. 1 godzinę temu, sdfl napisał: poszperaj w ustawieniach BIOSu moze gdzies jest mozliwosc wyboru trybu pracy coolera cpu, mam na mysli tryby typu normal, silent, turbo. moze automatycznie gdzies w ustawieniach przestawia i wystarczy po zmianie taktowan ramu ustawic tryb chlodzenia cpu gdyby Ci sie to udalo a system stal sie niestabilny, oznacza to ze kosci na 3000Mhz sie przegrzewaja (czesto producenci nie informują ze przy maxymalnych taktowaniach dostepnych dla kosci potrzebny jest dodatkowy nawiew na pamieci ram, stad mozliwe automatyczne podniesienie obrotow na coolerze cpu) Jedyne co znalazłem, to przy opcji "Memory Try it" informacja, że wentylator będzie automatycznie podkręcany przy podkręceniu pamięci powyżej 1750MHz. Ale nie korzystam z tej opcji. Przetaktowanie ręczne też nie pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dopc Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 BIOS mam najnowszy, bo musiałem zaktualizować przed włożeniem Ryzena 2200. Ale już sobie poradziłem - jest zakładka w której można ustawić sobie ręcznie progi i szybkości wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ohoho Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) To normalne, kontroler pamięci [vSoC] dostaje większe napięcie i grzeje mocniej procka, a zmienić to możesz tylko ustawiając krzywe wentylatorów Edytowane 27 Września 2018 przez Ohoho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2018 Witam Mam problem jak w tytule. Mam płytkę MSI B450I gaming plus ac. Windows 10 64 bity. Pod cpu fan header mam podpięty wentylator PWM. Konfiguruję mu krzywą PWM w biosie, wchodzę w windows i generalnie wentylator pracuje wg totalnie innych ustawień, które w ogóle nie wiem skąd ma. Mogę wejść w MSI control center i je zmodyfikować, wtedy wentyl zaczyna reagować wg krzywej ustawionej w control center (nawet po zamknięciu wspomnianej appki). ale po restarcie znowu ustawienia są z bani. Ktoś widział coś takiego, mógłby poradzić gdzie patrzeć, kogo spytać, jak poprawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 [ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2018 9 godzin temu, Dijkstra napisał: [ Nie do końca o to chodziło. Mam ustawiony tryb active. Ale to nie rozwiązuje problemu. Może podam na przykładzie. MSI pozwala zdefiniować 4 punkty na krzywej PWM w BIOS'ie. Poprzestawiałem je mniej więcej tak, żeby wentylator chodził na 50% dla temp. 50 stopni, potem podnosił się do 75% przy 60C, 90% przy 65C i 100% przy 70C. Tak przykładowo, ale to jest plus minus to co chciałem ustawić. I teraz jak wpadam do systemu operacyjnego, wentylatory w ogóle nie zmieniają prędkości obrotowej mniej więcej do 70C. Potem zaczynają podnosić obroty w miarę dogrzewania się procesora. Problem polega na tym, że to się ma nijak do krzywej, którą ustawiam w BIOS. Co więcej, jak startuję potem MSI command center (tool do zarządzania parametrami mobasa od MSI), to widzę tam jak byk krzywą PWM, która przewiduje własnie takie zachowanie. Dopiero jak tam przestawię krzywą, to wentylatory zaczynają reagować zgodnie z oczekiwaniami. Ale po restarcie znowu - wentyle siedzą cicho do 70C. Czyli rasumując PWM działa, ale nie wiem na jakich zasadach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...