Jump to content
Sign in to follow this  
soulfly777kris

Dziwne zachowanie płyty głównej “MEG X570 ACE”

Recommended Posts

Witam forumowiczów "purepc.pl"

Ostatnio zrobiłem przesiadkę z Intela na zestaw AMD, w sumie najpierw zakupiłem i5 9600K ale po przeczytaniu wielu recenzji w sieci odnośnie czerwonych postanowiłem tym razem spróbować AMD.
Zakupiłem taki zestaw:
CPU: Ryzen 5 3600X
RAM : Crucial 2x8 GB DDR4-3000MHz
MOBO: MSI “MEG X570 ACE”
Dodam że to moja pierwsza przygoda z platformą AMD i dlatego m.in. mam kilka pytań.
Otóż po pierwszym odpaleniu PC-ta zauważyłem że procek pracuje na maksymalnej wydajności 4,4 GHz bez OC.
Zaktualizowałem BIOS ale to nic nie dało, wręcz przeciwnie bo temperatura CPU podskoczyła około 10 C.
Dziwnie zachowuje się też napięcie CPU bo skacze od 0,9V do 1,46V to samo z temperaturami, dodam że dzieje się tak bez żadnego obciążenia czyli na samym pulpicie.
Wentylator chipsetu pracuje praktycznie bez przerwy a jego temperatura waha się w granicach 60 C.
Dziwnie też wygląda wyświetlacz kodów LED który pokazuje wiele kodów naraz: 43, 44, 47, 48, 49, 50, 51, 53, 55.
Próbowałem sprawdzić co określają te kody ale niestety nie ma ich w tabeli.
Poniżej przesyłem Wam kilka materiałów foto i wideo dla lepszego rozeznania.

Wideo: Skoki napięcia i temperatury na samym pulpicie.

Wideo: Kody błędów LED.

1.thumb.jpg.16a7ed2ccb75a68aedceffa32af9c751.jpg

2.thumb.jpg.d7971847c10249b8ed30f919d8e85f87.jpg

3.thumb.jpg.77754602d4f1c1e07df6194581fe5353.jpg

Chipset, wentylator i temperatury.

chipsett.jpg.c7d408b508e0fdfc3ddce40be51f9a49.jpg

Tak jak wcześniej pisałem to mój pierwszy zestaw AMD i może pewne rzeczy są normalne a ja ich nie rozumiem.
Jest jeszcze wiele rzeczy które nie działają normalnie na tej nowej płycie ale nie chce się dale rozpisywać.
Płytę mam dopiero trzeci dzień więc zawsze mogę ją zwrócić do Amazona.
Z góry dziękuje za Waszą pomoc.

Edited by soulfly777kris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o skoki napięć CPU bez obciążenia to jest to normalne w tych Ryzenach (tzn fluktuacje w zakresie ~ 0,9V-1,45V) i nie masz się tutaj czym martwić. Po prostu procesory do podbicia zegarów (automatyczny BOOST AMD) potrzebują wyższego napięcia. Bez obciążenia obliczeniami (to przełączanie tranzystorów podczas intensywnych obliczeń przede wszystkim powoduje generowanie ciepła) CPU jest chłodne, dlatego logika zarządzająca zasobami pozwala na wyższe napięcia, teoretycznie masz wtedy lepszy BOOST w jakichś lekkich jednowątkowych zastosowaniach. Nie jest to jednak szkodliwe dla tego CPU w tym zakresie - byłoby, gdyby napięcie było na sztywno ustawione na 1,45V i obciążyłbyś komputer mocno, wtedy popłynąłby przez niego duży prąd i zrobiłby się też bardzo ciepły. W tym defaultowym auto OC AMD jak obciążysz CPU jakimś testem typu Prime95  to zobaczysz, że napięcie nie będzie już wchodziło na takie wysokie wartości jak 1,45V (aby nie przekroczyć limitów dopuszczalnych dla CPU, jest ich kilka, jeżeli się tym interesujesz to o PBO na stronce Gamer Nexus sobie poczytaj).  

Explaining AMD Ryzen Precision Boost Overdrive (PBO), AutoOC, & Benchmarks

 

Odnośnie temperatur chipsetu X570 ~60 stopni niby sporo ale w tym przypadku to też bym to jeszcze traktował jako dopuszczalne (chipset ten o wiele więcej ciepła generuje w porównaniu do poprzednich generacji),  wentylatorek na 800obr/min się kręci także może być to taka uroda tej płyty. W każdym razie warto aby w tej kwestii oraz wyświetlacza kodów LED wypowiedziała się osoba, która te płytę posiada, z tego co kojarzę, to użytkownik @Gosu testował ją na swoim kanale YT Extreme Hardware. 

7 godzin temu, soulfly777kris napisał:

Jest jeszcze wiele rzeczy które nie działają normalnie na tej nowej płycie ale nie chce się dale rozpisywać.

To brzmi trochę niepokojąco... (:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytat

Wentylator chipsetu pracuje praktycznie bez przerwy a jego temperatura waha się w granicach 60 C.

W biosie jest pewnie opcja żeby pracował w trybie cichym i włączał się przy obciążeniu. 60C to bardzo chłodno.

Cytat

Dziwnie zachowuje się też napięcie CPU bo skacze od 0,9V do 1,46V to samo z temperaturami, dodam że dzieje się tak bez żadnego obciążenia czyli na samym pulpicie.

Normalne.

Cytat

Dziwnie też wygląda wyświetlacz kodów LED który pokazuje wiele kodów naraz: 43, 44, 47, 48, 49, 50, 51, 53, 55.

Przy rozruchu komputera to normalne, po załadowaniu Windowsa powinien wyświetlić się jeden kod np "AA".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo Wam panowie dziękuje za odpowiedzi.

Co do wentylatora chipsetu to ustawiłem napięcie i mnożnik CPU na sztywno i przestał hałasować, może od tych nagłych skoków mnożnika i napięcia się przegrzewał.  Było to dziwne bo CPU na pulpicie pracował w granicach 1-2% i dostawał maksymalne przyspieszenie do 4.4GHz i 1.45V a ten boost ma być przecież włączany przy sporych obciążeniach. Co do Kodów LED to świrują tak bez przerwy od kilku dni non-stop. Wcześniej miałem płytę MAXIMUS VII RANGER też z takim wyświetlaczem i wiem że przy starcie wyskakuje kilka kodów ale trwa to kilka sekund a nie dni. Napisałem w tej sprawie do supportu MSI i odpisali mi żebym zmienił kości RAM ale to nic nie dało. Na innym forum był podobny problem i płyta wylądowała w serwisie więc wolę się upewnić. Mam też kilka innych problemów np. na panelu przednim piszczy w słuchawkach, nie działa wi-fi direct ani włączanie PC-ta telefonem. Płytę kupiłem na Amazonie i mam miesiąc na jej oddanie  więc mogę spokojnie próbować naprawić problemy w domu. Jak się jej nie da normalnie poustawiać to ją oddam i kupię inną, myślałem o ASUS-ie "ROG Strix X570-E Gaming" bo do tej pory zazwyczaj miałem płyty tej marki i nie miałem z nimi specjalnych problemów jednak tym razem chciałem spróbować jakieś innej marki ale chyba trzeba wracać do tej sprawdzonej.
Też słyszałem że dobre recenzje zbiera "Asrock x570 Taichi", Gigabyte też jest niezły ale mogli by trochę popracować nad przejrzystością BIOS-u.
A Wy słyszeliście może o jakieś ciekawej płycie z chipsetem X570 ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam Asus TUF Gaming X570-Plus i jestem zadowolony. Polecaną płytą (w czasie kiedy ja składałem swój zestaw) był też Gigabyte X570 Aorus Elite. Ale obie te płyty to zupełnie inna (niższa) półka cenowa niż MSI MEG X570 ACE więc nie wiem czy Cię w ogóle zainteresują.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Jacekk44 napisał:

Ja używam Asus TUF Gaming X570-Plus i jestem zadowolony. Polecaną płytą (w czasie kiedy ja składałem swój zestaw) był też Gigabyte X570 Aorus Elite. Ale obie te płyty to zupełnie inna (niższa) półka cenowa niż MSI MEG X570 ACE więc nie wiem czy Cię w ogóle zainteresują.

Twoja odpowiedz "Jacekk44" naprawdę mi pomogła bo przynajmniej wiem że warto postawić znowu na ASUS-a, na markę którą wcześniej miałem i z której byłem zadowolony więc chyba zamienię tą moją  MSI na "ROG Strix X570-E Gaming" i to będzie chyba najlepsze posunięcie bo na tej "MSI MEG X570 ACE" z dnia na dzień znajduję coraz więcej problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tą płytę od pół roku z 3700x i żadnych problemów nie uświadczyłem, ale w biosie chwile posiedziałem żeby pustawiać krzywą wentylatorów dodatkowo ustawiłem żeby  płyta podawała prockowi niższe napięcie o -0,12 teraz proc dostaje max 1,33 a boostuje do 4,4Ghz bez problemowo.Temperatura chipsetu max co widziałem to 63 stopnie przeważnie  56 podczas grania a wentyl ustawiony żeby się odpalał chyba od 65 wiec go nawet nie słyszałem żeby pracował odkąd mam płytę.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, kowalcus napisał:

Mam tą płytę od pół roku z 3700x i żadnych problemów nie uświadczyłem, ale w biosie chwile posiedziałem żeby pustawiać krzywą wentylatorów dodatkowo ustawiłem żeby  płyta podawała prockowi niższe napięcie o -0,12 teraz proc dostaje max 1,33 a boostuje do 4,4Ghz bez problemowo.Temperatura chipsetu max co widziałem to 63 stopnie przeważnie  56 podczas grania a wentyl ustawiony żeby się odpalał chyba od 65 wiec go nawet nie słyszałem żeby pracował odkąd mam płytę.

Dzięki "kowalcus" za odpowiedz.

W sumie już się uporałem z większością problemów bo został mi tylko jeden dotyczący "wi-fi direct" Jak byś miał czas to czy mógł byś sprawdzić czy u Ciebie ta technologia działa, naprawdę był bym bardzo wdzięczny.

U mnie na starej karcie "Intel AC 7265" "wi-fi direct" działa bez problemu 

YouTube

a na mojej płycie "MEG X570 ACE" z kartą "wi-fi 6 AX200" ma problem.

YouTube

Z góry dziękuje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał bym jeszcze jedno pytanie związane z gniazdami pci-e. Gdy karta “wi-fi 6 AX200” nie działa u mnie z technologia “wi-fi direct” to pomyślałem że zainstaluje w komputerze moja stara kartę wi fi “Intel AC 7265" i zauważyłem że dwa porty pci-e nie działają z tą kartą.
Na poniższym foto pokazałem które porty nie działają czyli numery 2 i 3.

pci-e.thumb.jpg.d20a881f46974641efe20f952610d245.jpg

Gniazdo nr. 2 nie dość że nie działa z tą moją kartą wi-fi to jeszcze po wsadzeniu tej karty do niej wyłączyło karty sieciowe i “wi-fi 6 AX200". W karcie wi-fi prawdopodobnie zostało odcięte zasilanie bo Bluetooth też padł, może to brzmi trochę dziwnie ale tak mi się wydaje a nie chce się teraz rozpisywać na ten temat. nieraz tak jest na płycie że jak się chce używać jakiegoś portu to inny jest odcinany. Jak widać na fotce działa ten u góry pci-e x1 ale karta w nim jest za blisko wentylatora GPU.
Całe szczęście że działa ten na samym dole pci-e x4 ale czy to jest normalne że aż dwa gniazda nie działają ?
Oczywiście funkcja “wi-fi direct” ze starą karta “Intel AC 7265" działa bardzo dobrze.
Z góry dziękuje za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.04.2020 o 16:33, kowalcus napisał:

Mam tą płytę od pół roku z 3700x i żadnych problemów nie uświadczyłem, ale w biosie chwile posiedziałem żeby pustawiać krzywą wentylatorów dodatkowo ustawiłem żeby  płyta podawała prockowi niższe napięcie o -0,12 teraz proc dostaje max 1,33 a boostuje do 4,4Ghz bez problemowo.Temperatura chipsetu max co widziałem to 63 stopnie przeważnie  56 podczas grania a wentyl ustawiony żeby się odpalał chyba od 65 wiec go nawet nie słyszałem żeby pracował odkąd mam płytę.

Powiedz mi czy u Ciebie wyświetlacz kodów LED wyświetla wiele kodów naraz czy stoi na jednym ? U mnie po pierwszym odpaleniu płyty wyświetlane są takie kody: 43, 44, 47, 48, 49, 50, 51, 53, 55 non-stop.  Dopiero z czasem się dowiedziałem że to temperatura procesora. Jedna osoba która też ma taką płytę powiedziała mi że u niej takich kodów nie ma wiec dlatego się Ciebie pytam czy u Ciebie są.

Zobacz jak to u mnie wygląda na filmiku YouTube  Kody błędów LED.

Z góry dziękuję za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co sprawdziłem to tez nie mogę udostępnić ekranu smartfona na monitor ale bez problemu udostępniam pliki z kompa na dwa różne tv. Nie mam za bardzo teraz czasu żeby przy tym posiedzieć bo remont robie ale postaram się przy tym pogrzebać jak znajde chwile wolną. Co do wyswietlacza to z tego pamiętam też temperature procka mi pokazywał, bude mam bez okna więc jak wyciagne kompa to sprawdze dokladnie jak to sie ma podczas rozruchu i dam znać.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki "kowalcus" za odpowiedz.

Nie śpiesz się i życzę Ci udanego remontu.

Jak znajdziesz czas to chciał bym Cie poprosić żebyś jeszcze sprawdził czy możesz zmienić w systemie opcję zasilania bo u mnie jest zablokowana na "Zrównoważone"  zresztą sam zobacz. Opcje zasilania.

Co do temperatur na wyświetlaczu LED to ja je mam bez przerwy a nie tylko przy rozruchu wiec dlatego mi na tym zależy żeby sprawdzić czy inni z tą samą płytą mają tak samo.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem wyświetlacz na płycie i u mnie po odpaleniu kompa pokazuje jakieś kody a później przechodzi do pokazywania temperatury przez cały czas działania kompa, a co do planów zasilania to mogę zmieniać je u siebie bez problemu. Dziwna sprawa z tym planami zasilania u Ciebie ja u siebie przy takich cyrkach już bym formata zrobił dawno hehe, a jaka wersje windowsa masz i biosa?? Ja jadę na win 10 pro ale insider teraz mam wersje 2004 a bios używam z 07.11.19 wersja 7C35v17 i nie używam ani dragon center od msi ani ryzen mastera jedynie mam msi afterburner zainstalowany a wszystko co zmieniam to tylko w biosie.

Oczywiscie wszystkie sterowniki aktualne ze strony msi mam sciagniete i zainstalowane.

Edited by kowalcus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.