Dead.Pixel Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Witam, ostatnio konfigurowaliśmy Router i OK wszystko się udało - no prawie wszystko, bo jeden z laptopów odmówił posłuszeństwa i nie chce połączyć się z tą siecią Wi-Fi. Wszystkie inne komputery, telefony widzą i łączą się z nią – ale ten laptop w trakcie kliknięcia (w prawym dolnym rogu): „połączenie sieci bezprzewodowej” wywala jakiś „problem” - nie widzi tej sieci. Co jest śmieszne: gdy klikniemy na Wi-Fi np. sąsiada, bez problemu pyta o podanie klucza, aby się połączyć..(??) (brak problemów). Na dodatek nasze Wi-Fi nie jest na samej górze listy (jak powinno), lecz wyżej jest kilka innych (starych) połączeń – jak by miały włączony priorytet pierwszeństwa..(?) Aha i laptop prosi za każdym razem o jakieś (stare) połączenie kablowe…??? Wniosek jest chyba taki, że ten laptop ma powbijane jakieś stare połączenia i gryzą się one z tym nowo ustawionym Wi-Fi. Wiec może jakaś rozwiązania, aby odświeżyć/zresetować tą starą listę „urządzeń sieciowych” podłączonych do tego laptopa? Co mam zrobić w takim przypadku?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Możesz ustawić opcję zapomnij sieć. Zrób tymczasowo router na komórce i sprawdź testowo czy laptop się z nią połączy.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dead.Pixel Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 @Markus1 nie wiem czy to istotne, ale właśnie Router konfigurowany by na tym właśnie laptopie (na którym nie działa), a wszystkie inne urządzenia widzą siec i się z nią łączą bez najmniejszego problemu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Sugerowałem zatem abyś spróbował zrobić prowizoryczny router, na komórce i sprawdził czy laptop się z nim połączy. Dobrze by było, pobrać jeszcze najaktualniejsze sterowniki do karty wi-fi w laptopie i je przeinstalować. Może być tak, że to coś z laptopem ,a nie routerem. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Przeinstaluj sterowniki karty sieciowej bezprzewodowej i tej ethernet. Jeśli twoja sieć ma jakiś znak specjalny albo polski w nazwie to go wykasuj, w haśle nie ustawiaj polskich znaków. Mój router po ustawieniu polskiego znaku w nazwie lub haśle po restarcie routera zastępuje polskie znaki innymi, a jeden ze smartfonów nie obsługuje polskich znaków w haśle wi-fi, nie potrafi się połączyć. Do tego w CMD: ipconfig /flushdns, /renew i tym podobne komendy Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Najpierw wypadało by poznać co to za router i co to za laptop i karta sieciowa w nim, bo wróżek na forum nie ma. Pewnie jest zrobione udostępnianie internet na tej karcie wifi w lapku. Kreator połączenia/ Skonfiguruj połączenie bezprzewodowe w laptopie to powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...