Jump to content
Sign in to follow this  
mystery

Diagnozowanie Asus P8Z77-M

Recommended Posts

Ostatnio, dość losowo umarł mi komputer. Jest on już trochę wiekowy, ale moc obliczeniowa jest dla mnie wystarczająca. Problem jest taki, że po włączeniu komputer wchodzi nieskończoną pętlę rebootów. Ekran monitora się nie włącza, nie ma żadnego sygnału na monitorze.

Komputer składa się z:

* Asus P8Z77-M w standardzie uATX

* Core i7-3770k bez overclockingu

* 16GB DDR3 1600MHz (4x4GB)

* MSI HD7850 1GB

* Zasilacz BeQuiet 650W 80% Bronze pół modularny

* Obudowa Fractal Design Node 605

 

Co do tej pory zrobiłem:

* sprawdziłem z laptopem, że monitor działa

* odłączyłem wszystko od plyty głównej oprócz procka i ramu

* wyjąłem cpu i zamontowałem jeszcze raz

* wyciągnąłem wszystkie kosci RAM i włożyłem tylko jedną w slot najdalej od socketu

* uruchomiłem w ogóle bez RAMu, żeby zobaczyć reakcję systemu (tutaj płyta prawidłowo zglasza błąd z pamięcią)

* wyczyściłem CMOS poprzez zworki i wyjęcie baterii

 

Nic z tego nie pomogło i komputer jak był martwy tak jest. W/w przesłanki wskazują na problem z samą płytą, ale chciałbym, żeby ktoś jeszcze to potwierdził.

Jeśli to płyta to czy jest jakiś sensowny zamiennik w standardzie uATX z chipsetem Z77? Nie mogę przejść na pełny ATX, gdyż wtedy będę musiał wymontować napęd DVD (taka cecha tej budy). Mini ITX z kolei ma tylko dwa sloty na pamięć, a wolałbym nie redukować jej ilości.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyciągnij grafikę i sprawdź na zintegrowanej.

Miałem kiedyś identyczny problem ,winowajcą był ku mojemu zdziwieniu zasilacz.

Jeśli masz możliwość spróbuj podmienić też byłem świecie przekonany że zasilacz ok i płytę do serwisu odesłałem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kartę graficzną wyjąłem, tak jak napisałem powyżej. Nic nie bangla na integrze.

Trop z zasilaczem wart jest rozważenia, ale nie mam drugiego, żeby sprawdzić. Nie wiem nawet czy jacyś znajomi mają stacjonarnego kompa. Od lat jest moda na laptopy ;) 

Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypomniałem sobie 2 rzeczy: kiedyś system siedział w innej budzie i na innej mobo oraz że tą P8Z77-M kupiłem na aliexpress xD niby jako nówka, bo u nas nie było. Dwa, że tę starą płytę jeszcze mam.

Specyfikacja Node 605 mówi, że przy zastosowaniu mobo w pełnym rozmiarze ATX napęd optyczny nie wejdzie. Dlatego w ogóle przesiadłem się na uATX.

Stara płyta to AsRock Z77 Pro3. Przerzuciłem wszystko na nią i potwierdziły się moje przypuszczenia. P8Z77-M zdechła! Na AsRocku wszystko śmiga. Podejrzewam, że Chińczycy wcisnęli mi jakiś refurbished zamiast nówki. Komp od początku dziwnie się zachowywał pod tym Asusem, ale te dziwności były rzadko, więc olałem.

Jako ciekawostka dodam, że Z77 Pro3 jest na tyle wąska, że nie musiałem rezygnować z napędu optycznego. Wszystko się mieści i pięknie działa :)

Dzięki, pa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.