memko Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć, Aktualnie od dłuższego czasu działam na poniższym sprzęcie,: Zasilacz Corsair VS Series 450W GIGABYTE B250M-D3H Intel Core i7-6700 (non K !) + chłodzenie be quiet! Shadow Rock LP (BK002) SSD1 - CT250MX500SSD1 256GB SSD2 - ADATA SU800 128GB HDD - TOSHIBA HDWD110 1GB NVIDIA Gigabyte Windforce GeForce GTX 1060 6GB 2x GoodRam IRDM DDR4, 8GB, 2400MHz, CL15 1x GoodRam IRDM DDR4, 16GB, 2400MHz, CL15 Obudowa ZM-T5 mATX Sprzętu używam głównie do pracy, amatorsko bawię się premiere i pogrywam w MMORPG (GuildWars2 głównie, 1440p). Mam lekką finansową możliwość zmiany sprzętu, więc myślałem by zmienić platformę na AMD zostawiając część starszego sprzętu, na jakiś czas. Chciałbym zmienić na zestaw jak w załączniku (https://www.x-kom.pl/lista/d7p5jqsdg), sugerując się wieloma postami z forum, zostawiając ze starego kompa GPU (na jakiś rok jeszcze) oraz dyski. Tutaj następujące pytania: - Czy warto rezygnować z tego co mam na rzecz takiego zestawu ? W sensie, czy wydajność po zmianie CPU+MOBO/RAM będzie faktycznie zauważalna czy to w grach i w codziennym użytkowaniu ? Chciałbym też pobawić się w jakieś niewielkie OC, po głębszym zaznajomieniu się z tematem, stąd może niektóre elementy zestawu są "na wyrost". - Jeżeli warto, czy 32GB pamięci to dobry pomysł ? Podczas pracy czy grania lubię mieć zawsze przeglądarkę non stop włączoną, gdzie mam zawsze mnóstwo zakładek, czasami coś renderuje w tle etc. Czy różnica jest/będzie zauważalna i warto dopłacać ? Lub czy jest sens kupowania na razie 2x8GB a później rozbudowa o kolejne 2x8GB ? Czy będzie to miało negatywny wpływ na wydajność całej platformy. - Czy coś byście doradzili/zmienili lub nawet odradzili ? Najwięcej problemów sprawił mi wybór pamięci, nie wiem gdzie szybko sprawdzić producenta kości (Samsung, Micron, Hynix) i czy dane moduły są/będą kompatybilne z płytą, pozwolą na jakiś OC etc. Lista kompatybilności na stronie producenta płyty często nie wyświetla danej pamięci po wpisaniu kodu producenta. Serdecznie dziękuję za wszelkie porady, Pozdrawiam Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez memko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, memko napisał: Sprzętu używam głównie do pracy, tzn co to konkretnie [siedzisz na procku czy może na grafie] ogólnie to jak zmieniać to na coś 16 wątkowego żeby poczuć wyraźną różnicę [chyba przez jakiś czas przedziadowałbym na ramie jaki masz ale brał 3700x i dysk min 500GB nvme] i poczekałbym na lga 1200 żeby zobaczyć porównanie do amd Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Potrzebujesz aż tyle ramu? Myślę, że spokojnie 16 GB Ci wystarczy, zawsze w przyszłości możesz rozbudować. Moja modernizacja https://www.x-kom.pl/lista/mvqhmzuv8 SilentiumPC Fortis 3 140mm SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold AMD Ryzen 7 3700X MSI B450-A PRO MAX GOODRAM 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memko Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Ajbak napisał: tzn co to konkretnie [siedzisz na procku czy może na grafie] ogólnie to jak zmieniać to na coś 16 wątkowego żeby poczuć wyraźną różnicę [chyba przez jakiś czas przedziadowałbym na ramie jaki masz ale brał 3700x i dysk min 500GB nvme] i poczekałbym na lga 1200 żeby zobaczyć porównanie do amd Zdecydowanie więcej pracuję i obciążam procesor niż grafikę. O NVME myślałem, ale póki co zostanę przy SDD by obniżyć koszty "zmiany". Chyba aż tak diametralnej różnicy nie odczuję. Godzinę temu, Stever napisał: Potrzebujesz aż tyle ramu? Myślę, że spokojnie 16 GB Ci wystarczy, zawsze w przyszłości możesz rozbudować. Przy rozbudowie np. dorzuceniu kolejnych 2 kości, działają one w trybie quad-channel (nie wiem czy AM4 to obsługuje), czy nadal lepiej zostać w układzie kości dwuslotowych (dual channel). A rozwiązania 3700x nie brałem nawet pod uwagę, a wygląda faktycznie dużo rozsądniej. dzięki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Ram zawsze możesz dołożyć, procesor tak często nie wymieniasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...