Klek Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2020 Witam, szykuje sie do wymiany mojego 8 letniego laptopa i chciałbym, żeby następny też tyle wytrzymał ;) Na pewno 17 cali do zastosowań praktycznie wszelakich: Internet, praca w dokumentach, projekty, multimedia, domowa obróbka zdjęć, czasami również jakaś gra. Budżet 3000-3500 Co do wymagań to na pewno wygodna, dobra klawiatura i touchpad, w miarę dobry ekran jak za te pieniądze, nie będzie dużo używany poza domem, ale żeby można sobie usiąść na sofie z laptopem i popracować, bez biegania co godzinę do kontaktu. System, SSD, byłoby miło gdyby był jakis HDD ale chyba pomimo braku napędów można równierz dołożyć zawsze HDD Myślałem nad L340 - ale z minusów widzę single channel oraz touchpad, obecnie mam Lenovo i jest on raczej słaby, chyba, że tą część już poprawili Asus Tuf Gaming - trochę krzykliwy ale nie ma tragedii i kompaktowe rozmiary, mało złączy ale to podobnie w obu modelach Szukając informacji często też trafiałem na opinie, że warto się wstrzymać bo mają wychodzić nowe modele, nie jestem w ogóle w temacie więc nie wiem czy warto się jeszcze wstrzymać czy wybierać już coś z obecnych Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGie Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2020 Jeżeli miałbym wybierać kierowałbym się Asusem. Tuf ma bardzo dobre opinie, nie nagrzewa się podczas grania. Więc osobiście kierowałbym się jednak wyborem Asusa. Ja osobiście wybrałbym coś z obecnych,niż czekanie na nowe modele. Sytuacja na świecie pokazała już,ze ceny komputerów poszły w górę. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2020 Z tego co gdzieś wyczytałem, to asus ma na razie wyłączność ryzen 4 gen do czerwca, więc na razie nie mamy co się spodziewać nowych modeli. Z obecnych, w tej cenie najlepiej wypada ten o to asus https://www.x-kom.pl/p/533453-notebook-laptop-173-asus-tuf-gaming-fx705dt-r5-3550h-8gb-512-w10-120hz.html ma dodatkowe złącze sata, więc możesz montować hdd/ssd 2.5 cala. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klek Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2020 Dzięki za pomoc, właśnie sam też skłaniałem się ku Asusowi, a dokładnie ten sam model: 3550h +1650 + 8gb Drugą kość kiedyś dorzucę i zastanawiam się tylko nad 256 SSD + HDD czy samo 512 SSD. Czasy chomikowania filmów i gier na dysku już raczej się skończyły więc myślę, że sam SSD 512 wystarczy na następne 10 lat Touchpad nie ma zbyt dobrych opinii, ale nie można mieć wszystkiego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Wiesz, ssd są bardzo szybkimi dyskami i to jest trochę jak z silnikami w nowych autach - są szybkie, ale podatne na awarie. Warto mieć zrobiony backup danych z ssd, bo z nich nie da rady odzyskać danych. Problem bardziej tyczy się dysków nvme, 2.5 cala jeszcze mi nigdy nie padł. Ewentualnie 2.5 cala możesz wykorzystać na backup https://www.x-kom.pl/p/536048-dysk-ssd-plextor-512gb-25-sata-ssd-m8vc.html, a nvme na system czy gry. Albo zrobić taki patent jak moja znajoma - wsadziłem jej drugiego ssd, hdd przerobiłem na dysk zewnętrzny żeby mogła sobie zrobić kopie danych i jest git :D Edytowane 5 Maja 2020 przez roar.RAR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2020 Z lepszą kulturą pracy dostaniesz HP Pavilion Gaming i5-9300H/8GB/256 GTX1650 Trochę drożej, lecz posiada zdecydowanie lepszą matrycę oraz kulturę pracy. Dodatkowo konfiguracja jest sensowniejsza. Ram czy dysk możesz dołożyć w przyszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klek Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2020 Dzięki za propozycje ale z systemem to jednak prawie 1000zl różnicy. Dobra uwaga z SSD, co prawda żaden mi nigdy nie padł ale jednak drugi dysk z kopią to dobry pomysl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2020 W HP możesz uzyskać zwrot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...