Skocz do zawartości
Marcin_gps

DISK BOOT FAILURE...

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio nie moge normalnie zaladowac systemu. Wyswietla sie komenda DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

Tak jabkby nie bylo systemu na dysku. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. W biosie mam ustawione bootowanie z dysku.

Nie jest to wina systemu, bo jesli wloze plyte z windowsem, system zaladuje sie prawidlowo.

Co robic???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Przypuszczalnie wskutek błędnego działania któregoś z programów lub sytemu doszło do uszkodzenia plików systemowych lub tablicy partycji dysku. Może to być również efekt działania wirusa lub złego chłodzenia procesora.

Skontroluj pracę wentylatora na procesorze. Jeżeli będzie się dość wolno kręcił lub stał, wymień go na nowy. Sprawdź, czy na dysku nie są utworzone jakieś partycje i czy są zapisane na nich jakieś pliki, spróbuj zainstalowaćjeszcze raz system w tym samym katalogu, co poprzednio. Jeżeli nie ma na dysku dostępnych danych, możesz spróbować odzyskać je na innym komputerze specjalnymi programami m.in. EASY RECOVERY, ale i tak będziesz musiał na nowo ainstalować system. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

kiedys mialem taka sama sytuacje ten sam komunikat i okazalo sie ze blad tkwil w zlym wpieciu taśm do mobo ( cos tam przepinalem i spieprzylem) zobacz moze w tym tkwi problem

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie przebije mojej teacherki od angielskiego w ogolniaku; wyswietlil jej sie kiedys taki komunikat wiec zdesperowana (musiala na nastepny dzien przygotowac testy) zawiozla sprzet do serwisu; na miejscu wyjeli dyskietke ze stacji i z usmiechem oddali naprawiony sprzet;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie przebije mojej teacherki od angielskiego w ogolniaku; wyswietlil jej sie kiedys taki komunikat wiec zdesperowana (musiala na nastepny dzien przygotowac testy) zawiozla sprzet do serwisu; na miejscu wyjeli dyskietke ze stacji i z usmiechem oddali naprawiony sprzet;

To jest powszechniejsze niż myślisz :) I co gorsza zdarza się też wielu facetom...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa

to moze byc taśma ...a moze tez byc....RAM

jak masz podkrecone fsb i ram ci nie wyrabia.....albo hdd nie znosi duzego taktowania:)

wiem co mówie bo ja mam taki komunikat srednio raz w miesiacu...przepinam wszysko od nowa....i zmniejszam fsb:)

Spróbuj

ps.to na pewno sprawa hardware'u

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież gdyby to była walnięta taśma albo piny na dysku, to on nie dałby rady zdobić formata ani disk doctora, myślcie ludze trochę...?

Robiłeś to fdisk/mbr? partycja jest aktywna? Miałem tak raz, za cholere nie wiem, o co chodziło, nic nie pomagało; usunąłem partycję i założyłem od nowa i poszło. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niepotrzebnie usnalem partycje.

Okazalo sie, ze tasma winna. Niby malo prawdopodobne, bo dysk poprawnie dzialal. Mam wrazenie, ze troche kopa dostal :twisted:

i jeszcze jeden plus

w koncu mi sie dioda swieci jak HDD pracuje, a nie CDROM.

A tak kombinowalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...