Spchla1 Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2020 Hej, chciałem ogarnąć trochę laptopa bo po zmianie win 7 na win 10 trochę zrobił się mułowaty. Myślę żeby dokupić jedną kość 4gb i wymienić ją za 1gb,w tedy było by 2gb +4gb. Również zastanawiam się na d zmiana procesora, myślałem o i5 520m, co o tym myślicie warto dołożyć jakieś 150zl? Będzie widać różnicę? Czy może macie inne pomysły jak budżetowo go ogarnąć? Specyfikacja na zdjęciach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoloPL Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2020 Pierwszą odpowiedzią będzie pytanie czy posiadasz juz w lapku dysk SSD. jezeli nie to zostanie ci podpowiedziane aby takowy zakupic. reszta nie powinna zbyt wiele pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spchla1 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Niestety nie, posiadam dysk Samsunga ST500LM012. Tam jest chyba interfejs sata II. Czyli zakup nowego dysku :) zastanawiam się czy np kupić 128gb i stary dysk włożyć w dokupiona kieszeń i podpiąć zamiast nagrywarki DVD (i tak nie działa), czy włożyć 256gb co mi wystarczy i stary olać, co myślisz? Jakiej firmy są teraz dobre dyski? Edytowane 6 Maja 2020 przez Spchla1 Edycja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2020 W pierwszej kolejności dołóż dysk SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2020 kup Crucial MX500 a nie pożałujesz, w przyszłości przeniesiesz do następnej maszyny 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spchla1 Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 falcoon84 zakupiłem dysk który polecasz, czekam aż przyjdzie :) poprzestać na dysku czy wymienić procka i dołożyć/wymienić RAM? Czy to już raczej zbędne? Procesor 40zł więc nie są to duże koszta Ramy ciut droższe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2020 11 godzin temu, Spchla1 napisał: falcoon84 zakupiłem dysk który polecasz, czekam aż przyjdzie :) poprzestać na dysku czy wymienić procka i dołożyć/wymienić RAM? Czy to już raczej zbędne? Procesor 40zł więc nie są to duże koszta Ramy ciut droższe Poczekaj aż przyjdzie dysk i zobacz czy wydajność będzie dla Ciebie będzie wystarczająca, jak uznasz że nie to możesz pokombinować z CPU i RAM. Przy wymianie CPU sprawdź czy chipset obsłuży i5 i czy chłodzenie wydoi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spchla Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 Dysk przyszedł, wgrałem win10 i bardzo pozytywne zaskoczenie :) Chipset obsługuje i5 nie wiem w sumie jak chłodzenie i jak to sprawdzić, jeżeli wymiana procesora nie bedzie bardzo odczuwalna to chyba nie będę zmieniał :) Dzieki za wskazówki !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 Teoretycznie i5 520m powinien pójść bez problemu, oba procki mają to samo TDP na poziomie 35W więc chłodzenie powinno dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spchla Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 koszt takiego procesora to 40zł, więc nie pieniądze :P chyba że lepiej ramu dołożyć, ramy pewnie musiałbym wymienić obie kości, czy żeby działały w dualu muszą być tej samej firmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 RAM nie zaszkodzi, najlepiej kupować parami np. 2x4GB 1066Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...