bart23 Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 mój komp: Athlon900TB płyta DFI AK74 - SC/SU VIA KT133/686A http://www.dfi.com/product/ProductList.asp 2x 128SD-RAM PCI133;radeon7500;vulcano7S,baracuda7.. komp nigdy nie podkręcany. chodzi o obróbkę grafiki rastrowej głównie photoshop.wieksze formaty lub więcej dpi i komp nie nadąża. nie za mało kasy na gruntowną modernizację. sprzęt niestety jest jaki jest. co robić??może dorzucić ramów.3sloty,1wolny.tyle że co można tam wrzucić??? :( żeby dało porządany efekt.???a może jakieś inne pomyśły na pobudzenie staruszka? z góry-dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloik Opublikowano 21 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2003 Ja mam athlona 1ghz. Mialem ge2mx400 64mb i 256mb ram, zmienilem karte na radka 9100 i dolozylem druga kosc ramu 256. Twardziela tez wymienilem na dwukrotnie szybszego. Szczerze Ci powiem, ze jak idzie o photoshopa, czy freehanda to nie widze najmniejszej roznicy... Wychodzi, ze procek najwazniejszy i co najwyzej wymiana ramu na DDRy. Takie jest moje zdanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 chodzi o obróbkę grafiki rastrowej głównie photoshop.wieksze formaty lub więcej dpi i komp nie nadąża. nie za mało kasy na gruntowną modernizację. sprzęt niestety jest jaki jest. co robić??może dorzucić ramów.3sloty,1wolny.tyle że co można tam wrzucić??? :( żeby dało porządany efekt.???a może jakieś inne pomyśły na pobudzenie staruszka? z góry-dzięki za pomoc Moim zdaniem RAM. 256 albo i 512 MB od razu :) Karta grafiki wiele przy obrobce obrazkow nie pomoze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 do grafiki potrzebujesz przedewszystkim ramu, to w nim przeprowadza sie wiekszosc operacji (o ile jes go wystatarczajaco duzo) co znacznei przyspiesza dzialanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 jeśli nie pomogła u sloik'a wymiana grafy na lepszą i dołożenie ramu to pomóc może tylko wymiana płyty na obsługującą DDR i procek. masz mało kasy to kub nawet ECS L7S5A lub lepiej L7S7A2 i dorzucasz 256 lub 512 MB DDR 333 i masz bardzo dużą różnicę. a L7S7A2 można za 220 zeta nabyć i sprzedać czytnik kart flash (ja swój za 100zeta sprzedałem). lub używana L7S5A czy starsza używana mobo na DDR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha_bn Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Ja na twoim miejscu kupil plyte Epox 8RDA z 512ddr 400mhz i do tego wrzucil tego starego athlona:) jak bedzie kasa to sobie kupisz jakiegos xp 2000+ , bo ten procek kosztuje jush jakies grosze marne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grass Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 do grafiki w fotoszopie :) ram i jeszcze ram pozniej procek , te tify potrafia sporo ramu zajmowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Zakup jak najnizszy to K7S5A mozna dostac za 140zl lub mniej nowa, do tego 512DDR i bedzie luzik. A athlona mozna przerobic mostkami i walnac na magistrale 133, lekko podkrecic i bedzie si (bo z tego co widze masz tego athlonka na magistrali 100). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha_bn Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 hmm zgadzam sie drussem Duronika 1000 lajtowo odpalalo sie na magistrali 133 , a jesli nawet ci athlon by nieposzedl to pieprzniesz sopie o jeden mnoznik nizej... acha btw wszystkie plyty ecsa sa do [gluteus maximus] (wylacznie moja opinia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha_bn Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 btw ale przy napieciu 1.85 v :twisted: ale durony sie tak niegrzeja jak athlony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Ja mowie tu oz mianie magistrali tylko, narazie, k7s5a do podkrecania nie jest dobry, a jak sie z plyta dobrze obchodzi to jest rewelacja za ta cene dla ddr. A ten athlonek to elegancko oloweczkiem sie maluje, wiec zmiana mnoznika na nizszy to bulka z maslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha_bn Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Ale z tego co wiem (chyba ze sie myle) na plytach ecsa niema mozliwosci zmiany mnoznika, jedynie szyny systemowej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Juz wyzej wspomnialem ze malowanie olowkiem to bulka z maslem na tym procu, wiec ze zmiana mnoznika nie ma problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 jak to nie ma ??? a ja to jak niby puściłem mojeg oathlona ??? spróbuj XP 0.13 pomalować ołówkiem. :D najlepiej IMO L7S7A2 i sprzedać czytnik, jest o niebo lepsza od L7S5A i po sprzedaży czytnika cena podobna. FSB nawet 133 można wykręcić, jeden kolo lata na 225 MHz od dawna, mnożniki są do 12.5 luib 13. a w razie czego drut-mod. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 jak to nie ma ??? a ja to jak niby puściłem mojeg oathlona ??? spróbuj XP 0.13 pomalować ołówkiem. :D najlepiej IMO L7S7A2 i sprzedać czytnik, jest o niebo lepsza od L7S5A i po sprzedaży czytnika cena podobna. FSB nawet 133 można wykręcić, jeden kolo lata na 225 MHz od dawna, mnożniki są do 12.5 luib 13. a w razie czego drut-mod. Coś Ci się chyba literki pierdzielą ... :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Zakup jak najnizszy to K7S5A mozna dostac za 140zl lub mniej nowa, do tego 512DDR i bedzie luzik. A athlona mozna przerobic mostkami i walnac na magistrale 133, lekko podkrecic i bedzie si (bo z tego co widze masz tego athlonka na magistrali 100). ATB900 to magistrala 100. 133 MHz to sie chyba od 1000 MHz zaczynalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Dlatego wlasnie wspomnialem o malowaniu olowecziem. Zmniejszeniu mnoznika i wycisnieciu jak najwiecej z pamieci synchro na tej plytce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 a no źle napisałem :oops: rzeczywiście K7S5A ... sporo da zmiana na nawet najprostszą połytę na DDR i oamięci 256 lub 512 MB, nawet 266 no-name jakieś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 dokldanie - przeskok jest niesamowity - niby wyglad prawie ten sam - ale to sie czuje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart23 Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 ok.no to chyba wiem co robić.tylko jeszcze nie wiem skąd wziąć tyle kasy bo za samego ddr512 trzeba dać 400 a tu jeszcze płyta... a może spróbować najpierw kupić ram i wrzucić na starą płytę a później najwyżej wymienić płytę.tyle że jestem lewy w tych spr i nie wiem czy mogę dorzucić nowe ddr400 na starą płytę133? rozumię że płyta nie będzie wykorzystywać tych ddrów tak jak powiinna.ale czy wogóle mogę tak zrobić??.. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Nie mozesz, zawzse mozesz kupic narazie do tej plyty co ci pwoiedzialem za 140zl 256ramu i potem dokupic jak bedziesz mial zastrzyk gotowki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_wlc Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 siem, ja mam athlona takiego jak ty, ramu 192mb, barracude 7200, msi k7t pro na via kt133, i mi sie nie muli photoshop, pracuje na nim bez zadnych problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_wlc Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 a napisz jakiego masz windowsa, czy bez obrobki grafy tez Ci sie muli, moze po prostu masz windowsa zasmieconego, no bo ja mam gorszego kompa troche i mi smiga photoshop, moze w windowsie duzo progsow pracuje i Ci ram zjadaja!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 ale sis 746 (w L7S7A2) jest o jakieś 75% wydajniejszy od kt133, i tu się czuje dużą różnicę. to że chodzi dobrze nie znaczy, że nie może być lepiej a na mobo z ddr czuć przeskok, baa, przepaść pomiędzy sdr a ddr. wiem bo przeskoczyłem z abita na kt133a na to co mam i na tym samym procu (wtedy duron 800) wszystko przyspieszyło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart23 Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 kompa nie mam zaśmieconwgo więc pamięć wolna.win ME.pewnie- mnie też do tej pory pshop śmigał i byłem :D .6.01 CE.ale spróbuj pobawić się na formacie A2 albo lepiej-A1 w 300dpi to sam zobaczysz... ok.więc może jednak ECS L7S7A2 tyle że na K7S5A skorzystałbym jeszcze ze starych 256sdr dopuki nie dokupię więcej niż 256ddr.z tego co widzę to mają wejście 2xsdr.??. ale chyba wiele to nie da i lepiej już L7S7A2.więc mówicie że to jest wyjście L7S7A2+256ddr i czekać na przypływ gotówki? a jakie ddry do tego? npKingston DDR 256MB PC-400 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...