mpiachu88 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Witam serdecznie, kupiłem obudowę Fractal Design Define 7 i zastanawiam się jak najlepiej i czym ją schłodzić wraz ze wszystkimi komponentami. Mam dwa pomysły: 1) NZXT Kraken X62 v2 na froncie obudowy z wentylatorami push and pull (Jakie dwa wentylatory najlepiej dokupić? NZXT na PWM? Czy mogą zostać Fractale z obudowy?), w tym przypadku tylny wentylator wydmuchujący powietrze chciałbym zamontować możliwie jak najmocniejszy (byłby tylko jeden), a na dole obudowy mógłbym dołożyć jeszcze jeden dmuchający na kartę graficzną 2) Wszystkie wentylatory seryjne, a chłodzenie powietrzne Noctua NHD15 w wersji czarnej lub Dark Rock Pro 4. Problem w tym, że u mnie górny panel będzie zamknięty i front również (w przypadku gorących dni i mocnego użycia procesora front bym otwierał). Znalazłem pomocny temat: https://forum.pclab.pl/topic/1257438-Zabudowany-przód-obudowy-a-montaż-chłodnicy-AIO-na-froncie/ Aha i jeszcze napiszę, co dokładnie ma być chłodzone , a więc RYZEN 3900X, MSI MEG X570 ACE, MSI Geforce RTX 2080 Super Gaming X Trio. Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc. Edytowane 14 Maja 2020 przez mpiachu88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Montowanie Krakena z przodu obudowy nawet z 4 wentylatorami w sekwencji push and pull nie da dobrych efektów.Dwa zew wentylatory tłoczą chłodne powietrze by schłodzić radiator i jednocześnie wypycha ciepłe powietrze z jego okolic.Także druga para wentylatorów będzie wypychać w głąb obudowy raczej ciepłe powietrze.Nie widzę korzyści z takiego rozwiązania delikatnie mówiąc.To że można wentylatory zamontować na chłodnicy z obu stron nie oznacza że można ich zamontować 4 w jakimś tandemie.A nawet gdybym się mylił i będzie te 1-2 stopnie mniej to jest to żaden zysk ogólnie patrząc że to miało by być 4 wentylatory z przzdu.Z zamkniętą obudową u góry zapomnij o efektywnym chłodzeniu przynajmniej jeśli chodzi o GPU o płytę główną z Krakenem......Jak dla mnie tylko opcja druga.Weź pod uwagę że użycia AIO oznacza wyższe temp na GPU i płycie głównej(sekcja zasilania) z marszu.AIO jest estetyczne i wygodne w użyciu ale jego ogólna skuteczność na cały PC nie ma szans dorównać chłodzeniu powietrznemu w dobrej konfiguracji. Edytowane 15 Maja 2020 przez Kronan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpiachu88 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2020 A w przypadku "odkrytego panelu" górnego i montażu Krakena na górze będą lepsze rezultaty niż w przypadku opcji drugiej? Oczywiście przy zamkniętym panelu przednim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2020 cięko będzie osiągnąć dobre temperatury i niską głośność z pozamykaną obudową przy clc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpiachu88 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2020 Proszę więc o odpowiednie rozwiązanie. Komputer w większości będzie pracował w przeglądarce, Excelu etc. Podczas grania mogę front otwierać. Jakie chłodzenie? Jakie wentylatory w obudowie? Górny front? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpiachu88 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2020 Pomoże ktoś? Mam jeszcze pytanie czy warto dopłacić 140 zł do chłodzenia Noctua NH15D w stosunku do be quiet! Dark Rock Pro 4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2020 Przy takich podzespołowych i zamkniętych panelach. 140 zł przeznaczyć na bardzo wydajne wentylatory na fort, które swoją mocą troszkę zniwelują brak dobrego obiegu powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpiachu88 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2020 Jakie kupić wentylatory? Musi być maksymalnie wydajnie, ale cicho przy okazji. Już zamówiłem chłodzenie Dark Rock Pro 4. Zależało mi na obudowie bez okna, stąd też Fractal Design Define 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpiachu88 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 https://www.morele.net/be-quiet-silentwings-3-pwm-140mm-bl067-1000142/ https://www.morele.net/noctua-nf-a14-pwm-ch-bk-s-1638203/ Które trzy wentylatory zamówić (dwa front, jeden z tyłu obudowy)? Chciałbym, żeby zestaw był cichy, które więc wybrać i przy jakim napięciu użytkować? Jeżeli będzie za gorąco przy zamkniętym froncie górnym i przednim to zamontuję trzy wentylatory Fractal (dwa na górze i jeden na dole). Mimo wszystko mam nadzieję, że to nie będzie wymagane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpiachu88 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 https://www.guru3d.com/articles_pages/fractal_design_define_7_xl_review,9.html Nie wiem tylko czy dokładnie te wersje wentylatorów są wstawione do testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 https://www.morele.net/arctic-p12-pwm-czarny-acfan00119a-5779278/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpiachu88 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) Zamówiłem 3 sztuki: https://www.morele.net/be-quiet-silentwings-3-pwm-140mm-bl067-1000142/ Zobaczymy jak temperatury będą wyglądały przy przednim i górnym panelu zamkniętym. Podobno przy 100% użycia są nadal bezgłośne. Zasilacz mam be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W i chłodzenie również z tej samej firmy, dlatego też zamówiłem Silent Wings 3. Powinno być względnie cicho. Edytowane 19 Maja 2020 przez mpiachu88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...