Skocz do zawartości
Wiskas

Intel LGA 1200 - Intel Core 10 / 11 GEN (Comet Lake/ Rocket Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

to zależy jak na to spojrzysz, jednej strony podniesie ci to FPS ten główny, podejrzewam że do 120-130 ale FPS low's nadal będzie poniżej 100klatek powiedzmy 70-80. Podczas gorących akcji już nie uświadczysz przycinek. Natomiast z 11600kf czy tam K lub bez niczego. twój FPS będzie 150 a low nie spadnie poniżej 100. Jak masz monitor z jakimś lepszym odświeżaniem to odczujesz różnice bo mimo jakiś akcji na ekranie nadal będziesz miał pełną komfort rozgrywki. Natomiast zabraknie go w chłodzeniu procka cooler boxowy będzie za gorący a jeśli masz jakąś mała obudowę bez wentylatorów lub po prostu będzie cię denerwować hałas, to tyczy się też sekcji zasilania. A nie chcesz dawać ani centa więcej to lepszym wyborem będzie 10400 lub 11400 zależności co ci się tam trafi taniej i pewniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.olx.pl/d/oferta/i5-11400f-stan-bdb-CID99-ID15jE8Q.html to wygląda normalnie

14 minut temu, Pistracja23 napisał(a):

monitor 75hz

https://www.youtube.com/watch?v=R4DNGLUUpEI

dasz sobie taki procek jak wyżej, puścisz ramy 3600, zrobisz OC monitora różnie się udaje trzeba spróbować wszystkich opcji ale myślę że do 90hz masz szanse dobić. Przed tym jednak jak jest włączony sprawdź ręką czy jest gorący i spr. po OC jeśli będzie z byt duża różnica odpuść. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jeszcze taka ciekawostka: i5 11400f, przy ustawieniach zgodnych ze specyfikacją, jest nieco wolniejszy przy pełnym obciążeniu wszystkich rdzeni, od i5 10400f:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-11400f/6.html

... po prostu 11 generacja ma gorszą wydajność/W od 10 generacji i jak dobija to do PowerLimitu, to naturalnie pojawia się takie zjawisko. Co ciekawe w grach również występuje to zjawisko, ale tutaj już w pomijalnym rozmiarze:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-11400f/15.html

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak mieć monitor 75Hz i pisać o 100fps-ach. Dla tych co się im nie chce szukać o co chodzi z Hz i FPS-ami zasada 1Hz na 1 Fps  jeśli  gra generuje ci 60FPS a masz monitor ustawiony na np 144Hz to obraz zostaje "powielany" bo karta graficzna nie ma "co nowego" wyslać na monitor" dlatego konsole często gęsto są byly na stałe 60FPS robione bo kiedyś monitor miał te 50-60Hz  ..Ale wiadomo "łebki" lecą na cyferki i chcą 1000 fpsów i monitor z czasem reakcji 0,1ms ....i co że np ping do serwera skacze do 100ms ^^ . a jak już tak zmieniasz to może RYZEN ? plyte z prockiem byś ogarnął w tych pieniądzach z olx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 4/18/2025 at 8:20 PM, Kyle said:

Tylko jeszcze taka ciekawostka: i5 11400f, przy ustawieniach zgodnych ze specyfikacją, jest nieco wolniejszy przy pełnym obciążeniu wszystkich rdzeni, od i5 10400f:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-11400f/6.html

... po prostu 11 generacja ma gorszą wydajność/W od 10 generacji i jak dobija to do PowerLimitu, to naturalnie pojawia się takie zjawisko. Co ciekawe w grach również występuje to zjawisko, ale tutaj już w pomijalnym rozmiarze:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-11400f/15.html

I5 11400F jest slabszy na stocku limicie 65w niz I5 10400F? 

Przy jego podzespolach B560m-hdv i rx 6600 wsadzajac 10400F bedzie podobny bootleneck co przy i3-10100F, wiec jednak wydaje mi sie, ze lepiej wybrac i5-11400F. Zalezy tez jaka roznica w cenie. Z tego co widze na OLX 11400F sa w granicach 400-350zl, a 10400F 300-350. Wedlug "Bootleneck Calculator" (jezeli brac to na powaznie) wychodzi z zestawieniem i5-11400F 9.3% zas przy i5-10400F 17.2%. Pytanie czy jest sens doplacac te 100 pare zloty i trzymajac go na standard limicie 65w. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minutes ago, Tryhard1234 said:

Przy jego podzespolach B560m-hdv i rx 6600 wsadzajac 10400F bedzie podobny bootleneck co przy i3-10100F, wiec jednak wydaje mi sie, ze lepiej wybrac i5-11400F. Zalezy tez jaka roznica w cenie. Z tego co widze na OLX 11400F sa w granicach 400-350zl, a 10400F 300-350. Wedlug "Bootleneck Calculator" (jezeli brac to na powaznie) wychodzi z zestawieniem i5-11400F 9.3% zas przy i5-10400F 17.2%. Pytanie czy jest sens doplacac te 100 pare zloty i trzymajac go na standard limicie 65w. 

Jednakze biorac i5-11400F warto doinwestowac w dodatkowe chlodzenie, jesli podkrecisz z 65 na wyzej, moze byc za goraco. Chyba, ze zostawisz na stocku to roznice masz ok 10/30fpsow miedzy i5-10400F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, Tryhard1234 napisał(a):

W pewnych przypadkach tak (pełne obciążenie wszystkich rdzeni, kiedy załącza się limit mocy - Cinebench R23 multicore świetnie to pokazuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minutes ago, Kyle said:

W pewnych przypadkach tak (pełne obciążenie wszystkich rdzeni, kiedy załącza się limit mocy - Cinebench R23 multicore świetnie to pokazuje).

Pytanie w takim razie czy I5 10400F stworzy wiekszy bootleneck (mimo to, ze w pewnych przypadkach dziala korzystniej) czy jednak i5 11400F. Bo jezeli wydajnosc bedzie kwestia 10 fpsow to uwazam, ze jednak warto zatrzymac te 100zl. 

Edytowane przez Tryhard1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy mało wątkowych obciążeniach, 11400 będzie szybszy. Z drugiej strony gry coraz lepiej potrafią wykorzystać więcej wątków i może być szybszy i5 10400 (przy fabrycznie zalecanym PL1=65W). Ostatecznie: ciężko powiedzieć 😉

Ja miałem kupować 10 gen, ale nie podobało mi się PCI-E 3.0 dla GPU. Poczekałem więc na 11 generację i jak zobaczyłem wydajność/W to też odpuściłem. I tak się skończyło na 12 generacji, która ma lepszą wydajność/W od tych obu, wspiera PCI-E 5.0 dla GPU, a mostek z CPU jest połączony łączem o prędkości PCI-E x8 4.0 (dla porównania 10 generacja ma PCI-E x4 3.0, czyli 4x wolniej). Dodam, że problemu z wyginaniem CPU nie mam, bo nie trafiłem na felerną płytę - piszę to, byś przemyślał ewentualną zmianę płyty i CPU.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 hours ago, Kyle said:

Przy mało wątkowych obciążeniach, 11400 będzie szybszy. Z drugiej strony gry coraz lepiej potrafią wykorzystać więcej wątków i może być szybszy i5 10400 (przy fabrycznie zalecanym PL1=65W). Ostatecznie: ciężko powiedzieć 😉

Ja miałem kupować 10 gen, ale nie podobało mi się PCI-E 3.0 dla GPU. Poczekałem więc na 11 generację i jak zobaczyłem wydajność/W to też odpuściłem. I tak się skończyło na 12 generacji, która ma lepszą wydajność/W od tych obu, wspiera PCI-E 5.0 dla GPU, a mostek z CPU jest połączony łączem o prędkości PCI-E x8 4.0 (dla porównania 10 generacja ma PCI-E x4 3.0, czyli 4x wolniej). Dodam, że problemu z wyginaniem CPU nie mam, bo nie trafiłem na felerną płytę - piszę to, byś przemyślał ewentualną zmianę płyty i CPU.

To w takim razie ja mam pytanie; Czy warto sugerować się takimi stronami?  https://pc-builds.com/
Na przykladzie tego Rx 6600 + i5 10400F pokazue, ze bootleneck wynosi 20% czyli w pewnym sensie ograniczenie jakies bedzie, zas i5 11400F niecale 10% - czy warto sugerowac sie takimi stronami czy to nijak ma do wydajnosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuje pomocy. nie potrafie sie z tym uporac. Podczas grania w CallOfDuty Warzone procesor nie potrafi ''wejsc'' w wieksze obroty niz 2.9 i strasznie zamula, jakby cos 'blokowalo' mu boosta, gdy podczas grania w inne gry; CS2, Lol etc normalnie dziala.  Zuzycie karty w Warzonie to 34%, ram ok. 10/12, a tu procesor. Staje na 30-50fpsachimage.png.c83052f297798b17c72fd5514130f165.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Kozior1 napisał(a):

jakby cos 'blokowalo' mu boosta

Witam

bios - wyłączona opcja turbo ( nie podałeś jaka płyta główna wiec nie bardzo jest jak wskazać co trzeba sprawdzić przestawić)

system - czy jest ustawiony profil zasilania - wysoka wydajność ?   

a jakie są temperatury ? , podaje  sie w ° stopniach a nie że np. są ok 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock B560m - hdv

tak, zasilanie na wysokiej wydajności. Po wejściu w BIOS CPU ma 70 stopni. W Warzonie 40 stopni przy takim obciążeniu, zaś w CS jak działa normalnie osiąga max 60 stopni - nie wiem dlaczego tak się dzieje. Chłodzenie stockowe, wymieniona pasta w dniu wczorajszym na nową. Limit 65w ustawione, bez podkręcania niczego. Jedynie rezsible bar włączony. 

1 hour ago, Mr.T... said:

Witam

bios - wyłączona opcja turbo ( nie podałeś jaka płyta główna wiec nie bardzo jest jak wskazać co trzeba sprawdzić przestawić)

a jakie są temperatury ? , podaje  sie w ° stopniach a nie że np. są ok 

Dodatkowo nic nie zmieniane w BIOSIE jeśli chodzi o sam procesor. COD zainstalowany w dniu wczorajszym, także pliki nie są zmienianie, zadne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To masz niskie temperatury, jak na chłodzenie BOX w tym i5 10400. Swoją drogą boost powinien być uruchamiany po spełnieniu odpowiednich warunków temperaturowych (muszą być poniżej jakiegoś progu) - z tego co kojarzę jak czytałem tą 1000 stronicową specyfikację, aczkolwiek tyczącą się AlderLake, ale przy 10gen pewnie tak samo. Generalnie chłodzenie BOX moim zdaniem nadaje się maksymalnie do procesorów i3.

Co do wykorzystania CPU, to może on już iść na niektórych rdzeniach na 100%, czego się nie dowiemy po wykresie "zbiorczym".

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

To nie powinno mieć znaczenia przy PC stacjonarnym. Ja mam zwykły "zrównoważony" i CPU / GPU jak jest taka potrzeba to idzie na full.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70° stopni w biosie hmmm , pomyśl nad używanym "Fortis 3" tylko co by miał zapinki do LGA 1200,  wymieniłeś pastę na IHS , a pod IHS ? a ten CPU to już ma kilka lat.

sprawdź opcje w biosie

Intel SpeedStep Technology - Enabled

Intel Turbo Boost Technology - Enabled 

Intel Speed Shift Technology - Enabled 

Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 - Enabled      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod nie wymieniałem. Wszystkie te funkcje mam włączone, oprócz Intel Turbo boost - który jest "zablokowany/wylaczony". Z tego co zauważyłem to jedynie problem jest właśnie z Warzone, który nie używa wszystkich rdzeni(?) i schodzi poniżej taktowania podstawowego. Na Low/mediu/high tak samo - sięga max 50 fpsow i nie wchodzi w większe obroty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak turbo boost zablokowany ? Zrób fotkę tego ustawienia i daj do wglądu.

EDIT: ustaw w programie Afterburner OSD dla CPU/GPU/RAM/VRAM  z wartościami temperatur, taktowań, wykorzystanej pojemności. Przykład z mojego OSD w Wiedźmin 3 (lewy górny róg ekranu)

witcher3-2025-05-07-09-57-40-645.jpg

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Kozior1 napisał(a):

Pod nie wymieniałem

he he , bo do tego jest potrzebna maszynka + pasta, aby zrobić to samemu albo wykupić i wysłać procesor do skalpowania , usługa dostępna do znalezienia na alledrogo

wiesz co , a weź odłącz zasilanie od zasilacza i wyjmij baterie z płyty głównej na 5 minut, aby zresetować bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze, faktycznie niektóre CPU 10 generacji jeszcze były "glutowane" a nie "lutowane":

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000037841/processors/intel-core-processors.html#primary-content

... czyli jak kupować 10 gen., to lepiej celować w CPU z "K" (one były lutowane). Nowsze CPU już są lutowane wszystkie.

To by tłumaczyło też, czemu ten i3 8100 (pewnie też glut między IHS a rdzeniem) nonOC u mnie w pracy taki dziwnie ciepły, pomimo wielkiego chłodzenia z 12cm wentylatorem. 🥵

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cofee Lake wszystkie są na glutach (8xxx) 😛  Ja mam starego 8700 bez K i jak widać an fotce z gry powyżej, wszystkie wątki lecą na max turbo 4300mhz. Tak powinien zachowywać się każdy procesor w każdej grze. Zaraz zobaczę, jak mam ustawione technologie Intela w biosie i napiszę.

EDIT: u mnie w biosie na płycie Z370 (dla serii 8 i 9) mam tak ustawione parametry procesora:

INTEL SPEED STEP - DISABLED

TURBO MODE - ENABLED

TURBO MODE PARAMETERS:

LONG DURATION PACKAGE POWER LIMIT - 150

PACKAGE POWER TIME WINDOWS - 127

SHORT DURATION PACKAGE LIMIT - 150

PCI EXPRES NATIVE POWER MANAGEMENT - DISABLED

PCH DMI ASPM - DISABLED

ASPM - DISABLED

L1 SUBSTATES - DISABLED

PCI EXPRES CLOCK GATING - DISABLED

DMI LINK ASPM CONTROL - DISABLED

PEG-ASPM - DISABLED

CPU-POWER MANAGEMENT CONTROL:

INTEL SPEEDSTEP(tm) - DISABLED

TURBO MODE - ENABLED

CPU C-STATES- DISABLED

CFG LOCK - DISABLED

INTEL(R) SPEED SHIFT TECHNOLOGY - ENABLED

Tyle, co dotyczy procesora i slotów PCI-E.

Wklep te ustawienia (lub je zastępujące) u siebie F10 i enter.

W planie zasilania Windows w systemie mam ustawiony na "najwyższa wydajność"

1.jpg

Poza tym napięcie Vcore, taktowanie RAM mam ustawione ręcznie bez XMP.

To wszystko daje maxymalną wydajność z zachowaniem UV Vcore i OC RAM.

Edytowane przez leven
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 hours ago, Mr.T... said:

he he , bo do tego jest potrzebna maszynka + pasta, aby zrobić to samemu albo wykupić i wysłać procesor do skalpowania , usługa dostępna do znalezienia na alledrogo

wiesz co , a weź odłącz zasilanie od zasilacza i wyjmij baterie z płyty głównej na 5 minut, aby zresetować bios.

Od wyjęciu baterii i ponownym wejściu w BIOS, nagle temperatura spadła do 50/60 stopni w samym biosie (nie wiem o co chodzi). Jesli chodzi o opcje, które mam włączone to wszystko AUTO, również Intel Turbo Boost Max - jest wyłączony, ale ustawiony automatycznie na AUTO. Jedyna opcja wyłączona to Dual Tau Boost. Rowniez włączony profil XMP i Resizable Bar i ustawiona wysoka wydajność zasilania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual Tau Boost - to jest opcja do sprawdzenia , bo nie u każdego będzie lepiej , tam można ustawić limity obciążenia ze procesor dłużej będzie utrzymywał wyższe zegary ale kosztem temperatury, hmmm a u Cebie jest chłodzenie typu BOX

ja na to spojrzę inaczej , procesor nawet na zegarach podstawowych  2900MHz nie powinien dostawać zadyszki w grach elo to jest 6r/12w 

przetestuj procesor programem Intela do sprawdzania CPU

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.png.e43b7070fc2fd8aafe6ffdff2bb5edf8.pngTutaj jak to wyglada w league of legends. Z tego co zauwazylem mniej wiecej procesor dziala normalnie, a z jakiegos powodu w Warzonie nie chce osciagnac wiekszych obrotow. I zostaje na taktowaniu 2.4. W warzonie wszystko na low. Bo rozumiem, ze i tak musze dokupic chlodzenie, bo jednak temperatury za duze, ale dlaczego W Warzonie procesor nie wchodzi na wieksze obroty, tylko zostaje na 2.4? Cos z procesorem nie tak, gierka czy ustawienia zle?

Edytowane przez Kozior1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sie zgadza  , mniejsze obciążenie wyższe zegary.

bez tego sie nie obejdzie np.

https://allegro.pl/oferta/delid-skalpowanie-procesora-intel-6-7-i-8-gen-12580382089?srsltid=AfmBOoo4NkuAmX7CzExdAben4F9pemqBcKO-5K2nDwSRVRAKLKB15rf5 

chyba ze jesteś z  okolic grodu Kopernika to zapraszam do kontaktu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi