Skocz do zawartości
Wiskas

Intel LGA1200 - Intel Core 10 / 11 GEN (Comet Lake/ Rocket Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję wysłać AiO na gwarancję i zastanawiam się co założyć na procek, zeby przetrwać ten czas. Myślę nad Spartanem, bo znajomy będzie budował niedługo komputer z takim chłodzeniem i po prostu bym mu go sprzedał po wszystkim. Chciałbym, żeby procek wytrzymał przeglądanie neta i granie np. w LoLa, w żadnym wypadku nie odpalałbym na tym jakiejś gierki AAA.

Chyba nie powinno być jakichś zabójczych temperatur pokroju 90 stopni przy takim użytkowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Firedash napisał:

Witam,

planuję wysłać AiO na gwarancję i zastanawiam się co założyć na procek, zeby przetrwać ten czas. Myślę nad Spartanem, bo znajomy będzie budował niedługo komputer z takim chłodzeniem i po prostu bym mu go sprzedał po wszystkim. Chciałbym, żeby procek wytrzymał przeglądanie neta i granie np. w LoLa, w żadnym wypadku nie odpalałbym na tym jakiejś gierki AAA.

Chyba nie powinno być jakichś zabójczych temperatur pokroju 90 stopni przy takim użytkowaniu?

Zmieniłeś zestaw? A co z ryzenem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, B@nita napisał:

Zmieniłeś zestaw? A co z ryzenem?

pewnie okazał się za słaby

a Spartan to konkretnie jaki? chyba nie ten z tylko dwoma ciepłowodami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.07.2020 o 12:37, topdog napisał:

to bez znaczenia, to wciąż o dwa ciepłowody więcej niż boxowy cooler i do tego 3x więcej aluminium.

ale po co marnować kasę na coś słabego jak za piwo więcej jest coś sensowniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Jestem aktualnie w trakcie wymiany sprzętu i zastanawiam sie czy warto dopłacać prawie 7 stów do wersji z literką K

Zegary minimalnie się różnią, w testach jest przewaga w K ale czy to ma sens? Grafiki kompletnie nie potrzebuje bo jest zewnętrzna

Kompa używam głównie do tworzenia klipów w 4K oraz czasem w weekend zagram sobie np w BF V i planuje odpalić Cyberpunka

Nie bawie się w OC

Na chwile obecną posiadam i7-6700K (kupiłem z K a ani razu nie podkręciłem ?)

Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości oraz rozpisaniu za i przeciw

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytań odnośnie tych procesorów. Jeśli ktoś się zna na rzeczy to będę wdzięczny za odpowiedzi.

Czy waszym zdaniem dopłata do i9 jest opłacalna?

Co z poborem prądu? Podczas samego grania i9 będzie ciągnęła go dużo więcej niż i7?

Do i9 wystarczyłby mój obecny zasilacz ThermalTake 530W? Byłby używany wraz z GTX 1660 Super.

Jakie chłodzenie polecacie do i7 10700F i i9 10900F? Wystarczy stary Fortis 2, czy muszę inwestować w coś lepszego?

Nowa płytka na chipsecie b560 zda egzamin przy włożeniu do niej i7, bądź i9 + ramy 3600MHz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki ty chcesz potencjał wykorzystać procesora przy wyższej rozdzielczości? gdy gpu odgrywa większą rolę.

6 godzin temu, Grecicho napisał:

Mam kilka pytań odnośnie tych procesorów. Jeśli ktoś się zna na rzeczy to będę wdzięczny za odpowiedzi.

Czy waszym zdaniem dopłata do i9 jest opłacalna?

Co z poborem prądu? Podczas samego grania i9 będzie ciągnęła go dużo więcej niż i7?

Do i9 wystarczyłby mój obecny zasilacz ThermalTake 530W? Byłby używany wraz z GTX 1660 Super.

Jakie chłodzenie polecacie do i7 10700F i i9 10900F? Wystarczy stary Fortis 2, czy muszę inwestować w coś lepszego?

Nowa płytka na chipsecie b560 zda egzamin przy włożeniu do niej i7, bądź i9 + ramy 3600MHz? 

Zacznijmy od tego że żaden z wymienionych procesorów jest ci nie potrzebny jeżeli myślisz o grach.Skup się na mocniejszej grafie pokroju 2070S lub 3060Ti - do nich obecny zasilacz ci wystarczy.Procesory jak się kupuje,tylko zintegrowaną grafiką bo dzisiaj dużo ludzi jak kierowcy stoją w korku za grafiką.

obraz.png.1b2d7502cfce30cd8af423bba0b1cc1a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Komputer nie nie mój

- Zastosowanie to programy typu Mirillis Action!, Any Video Converter, Sony Vegas, Photoshop 2020, sporadyczne granie.

- W grę wchodzą tylko i wyłącznie procesory intela i tylko i7 z "f" lub i9 "f". Nie potrzeba zintegrowanej karty graficznej ani opcji podkręcania.

- Grafika to GTX 1660 Super, która będzie przekładana z poprzedniego komputera. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie odgrywa roli 300zł różnicy to bierz i9 10/20 ten drugi 8/16 też będzie ok dla oszczędnych.

Edytowane przez lws

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zastanawia mnie jedna rzecz w przypadku mojego procesora, obciążenie jego rdzeni podczas spoczynku jak i grania, jeden rdzeń jest mocniej obciążany niż reszta. załączam screeny z dwóch wariantów: spoczynek i granie w wieśka; w spoczynku jakby jeden rdzeń ciągle coś robił jest to minimalna aktywność ale jednak, w procesach czysto, przeskanowałem różnymi programami do szukania syfu i też jest czysto; podczas grania w wieśka ten jeden rdzeń jest też mocniej obciążany od innych;  mój konfig to: i5 10400f, msi z490 a-pro, 16 gb ddr4 gskill 3200, kingstone a2000 500 gb ssd, oraz gtx 1060 3gb(czekam aż spada te chore ceny;) tempy są tip top, czy jest się czym przejmować, czy to jakiś mankament ?

i52.jpg

i5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach, szczegolnie  wykozystujacych dx11 to raczej normalne, ze jeden rdzen jest mocniej obciazony, wiedzmin to nie jest jakas sczegolnie wielowatkowa gra, ale i tak ma na tyle dobra optymalizacje, ze to nie jest problemem, zreszta nie ma w nim jakiejs zaawansowanej symulacji zycia mieszkancow. W spoczynku uzycie procesora na 0.5-5% to tez normalna sprawa, windows wiele rzeczy robi w tle, chocby ochrona antywirusa, defragmentacja dyskow etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - wszystko gra.

Pierwszy screen zakładam, że z Wiedźmina? Jak najbardziej normalny rozkład obciążenia dla gier.

Na drugim masz praktycznie całkowity idle. Chodzi Ci o te minimalne odchylenia na jednym z wątków? Nie wygłupiaj się - sam monitor zasobów może tyle zeżreć, nie mówiąc już o innych procesach w tle.

Możesz sobie w opcjach zasilania ustawić plan Wysoka wydajność, żeby Ci zegarów nie cięło przy mniejszym obciążeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak obciążane są poszczególne rdzenie/wątki zależy głównie od tego jaki jest kod, jak potrafi dzielić swoje wykonanie na wątki itd. Ponadto, są procesy które nie mogą być wykonywane na kilku wątkach na raz - np. transkodowanie formatów stratnych (np. MP3) - powinno być wykonywane linearnie w jednym wątku - np. przetwarzając jeden plik obciążysz tylko jeden wątek CPU więc w przypadku tego CPU nie pójdzie szybciej prędkość 1 rdzenia. Jednak możesz równocześnie transkodować więcej plików - aby w pełni wykorzystać moc CPU - min. 6. 
Na wykres nie patrz - tym steruje winda. Może jeden wątek przełączać pomiędzy poszczególne rdzenie cpu... 

Jednym słowem - wszystko jest naj najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka,

Planuje wietrzenie budy. Chce pójść w i5-10400f i szukam do tego dobrego mobo - i teraz uwaga. NIE GRAM - NIE PODKRĘCAM 🙂

.... no może sporadycznie w CIV6 i podobne. Ale, co mi potrzebne - to solidna sekcja zasilania bo płyta ma być na laaaaaata. Już 10 lat siedzę na i7-2600k. Tak ma być i teraz.
Planowana specyfikacja:
i5-10400f,
32GB Ramu HyperX 2666MHz CL16 (2x16GB)- w przyszłości dojdzie następne 2x16.
1xSSD Nvme,
4xSSD SATA (z obecnego kompa).
GTX-1050 (z obecnego kompa - podpięte - 3 monitory)

Na grafikę nie patrzcie - komp będzie głównie do pracy. Na nim będzie W10 i kilka VM. Do tego VS Code, Powershell, Python, MSSQL, PostgreSQL. 
Płyta powinna umożliwić obsługę w przyszłości lepszego (nie nowszego) cpu - np. Intel Core i9-10900F - dlatego musi być solidna.
Obowiązkowo 2xM2, najlepiej LAN 2,5Gbe ale ujdzie i 1GBe.

Pomożecie??
Ściskam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

jeżeli wystarczą Ci pamięci 2666MHx do 10400 i 2933 do 10900 to bardzo fajną płytą jest:

MSI MAG B460M MORTAR - ona uciągnie spokojnie nawet 10900k

Natomiast jeżeli pamięci mają mieć wyższą częstotliwość to bardzo dobrą opcją jest:

MSI Z490-A PRO też uciągnie spokojnie 10900k

Edytowane przez rvenix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5 gen 10 będzie tylko działać na max. 2 666 mhz w przypadku płyt non-Z , I7/I9 będą działać z ramem 2 933 mhz .

Wraz z 11 generacją max. taktowanie na płytach non-Z wzrośnie do 3200 mhz dla I5 i wyżej , I3 i niżej będą limitować taktowanie ramu do 2 666 mhz .

Dodatkowo Intel doda OC pamięci na chipsetach serii H/B i prockach I5+ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi