Lenyx44 Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2021 dzięki 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 To jak obciążane są poszczególne rdzenie/wątki zależy głównie od tego jaki jest kod, jak potrafi dzielić swoje wykonanie na wątki itd. Ponadto, są procesy które nie mogą być wykonywane na kilku wątkach na raz - np. transkodowanie formatów stratnych (np. MP3) - powinno być wykonywane linearnie w jednym wątku - np. przetwarzając jeden plik obciążysz tylko jeden wątek CPU więc w przypadku tego CPU nie pójdzie szybciej prędkość 1 rdzenia. Jednak możesz równocześnie transkodować więcej plików - aby w pełni wykorzystać moc CPU - min. 6. Na wykres nie patrz - tym steruje winda. Może jeden wątek przełączać pomiędzy poszczególne rdzenie cpu... Jednym słowem - wszystko jest naj najbardziej ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 Hejka, Planuje wietrzenie budy. Chce pójść w i5-10400f i szukam do tego dobrego mobo - i teraz uwaga. NIE GRAM - NIE PODKRĘCAM 🙂 .... no może sporadycznie w CIV6 i podobne. Ale, co mi potrzebne - to solidna sekcja zasilania bo płyta ma być na laaaaaata. Już 10 lat siedzę na i7-2600k. Tak ma być i teraz. Planowana specyfikacja: i5-10400f, 32GB Ramu HyperX 2666MHz CL16 (2x16GB)- w przyszłości dojdzie następne 2x16. 1xSSD Nvme, 4xSSD SATA (z obecnego kompa). GTX-1050 (z obecnego kompa - podpięte - 3 monitory) Na grafikę nie patrzcie - komp będzie głównie do pracy. Na nim będzie W10 i kilka VM. Do tego VS Code, Powershell, Python, MSSQL, PostgreSQL. Płyta powinna umożliwić obsługę w przyszłości lepszego (nie nowszego) cpu - np. Intel Core i9-10900F - dlatego musi być solidna. Obowiązkowo 2xM2, najlepiej LAN 2,5Gbe ale ujdzie i 1GBe. Pomożecie?? Ściskam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rvenix Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) Cześć, jeżeli wystarczą Ci pamięci 2666MHx do 10400 i 2933 do 10900 to bardzo fajną płytą jest: MSI MAG B460M MORTAR - ona uciągnie spokojnie nawet 10900k Natomiast jeżeli pamięci mają mieć wyższą częstotliwość to bardzo dobrą opcją jest: MSI Z490-A PRO też uciągnie spokojnie 10900k Edytowane 23 Marca 2021 przez rvenix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 Jak ma być przyszłościowo, to B560 albo Z490. B560 jest mało i są drogie, więc wybór jest prosty 🙂 https://www.x-kom.pl/szukaj?q=b560&f[groups][5]=1&sort_by=accuracy_desc&f[categories][14]=1 Zdecydowanie brałbym Z490 A Pro 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekZFabrykiKredek Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 Czy na nowych chipsetach H510 lub B560 i z procesorem i5 10400f, pamieci beda dzialac w 3200Mhz? Czy taka kombinacja tylko z Z490? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 I5 gen 10 będzie tylko działać na max. 2 666 mhz w przypadku płyt non-Z , I7/I9 będą działać z ramem 2 933 mhz . Wraz z 11 generacją max. taktowanie na płytach non-Z wzrośnie do 3200 mhz dla I5 i wyżej , I3 i niżej będą limitować taktowanie ramu do 2 666 mhz . Dodatkowo Intel doda OC pamięci na chipsetach serii H/B i prockach I5+ . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekZFabrykiKredek Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2021 Czy to oznacza, ze tak? Bo nie bardzo rozumiem czy to dodanie OC pamieci to tylko dla 11 generacji CPU czy dla 10 tez? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekZFabrykiKredek Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2021 Ja bym poczekal az wyjdzie wiecej plyt B560 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2021 W dniu 23.03.2021 o 15:07, roar.RAR napisał: Jak ma być przyszłościowo, to B560 albo Z490. B560 jest mało i są drogie, więc wybór jest prosty 🙂 https://www.x-kom.pl/szukaj?q=b560&f[groups][5]=1&sort_by=accuracy_desc&f[categories][14]=1 Zdecydowanie brałbym Z490 A Pro Dzięki. W sumie chyba w to pójdę. Na razie z 10400 a za 3-4 lata można przecież włożyć i9 spokojnie i mamy wydajność x2 bez zmiany socketu. Spoko opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugeDRAGON Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Witam serdecznie. Czy wystarczy jedna 8 pin wtyczka do procesora i5-10600KF? Kupiłem płytę Z490 A Pro od MSI a tam jest 8+4 pin i nie wiem czy muszę dokupić kabel do zasilacza modularnego (bo mam tylko jeden kabel 8pin do cpu) czy wystarczy jedna 8 pin żeby bezpiecznie pracowało? Do czego jest potrzebna dodatkowa 4pin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 8 starczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Witam forumowiczów! Jestem szczęśliwym posiadaczem nowej i7 na płycie Gigabite'a Z490 z chłodzeniem Spartan 4 i po kilku dniach testów jestem mega zdumiony wynikami - mam nadzieje, że może jakiś mądrzejszy Kolega wyjaśni mi o co tutaj chodzi... 🙂 Przy normalnej robocie (5 wirtualnych maszyn, przeglądarka z 20 kartami i takie tam) procek pracuje na ok 30% mocy (wg wskazań Windows'a) i nie grzeje się bardziej niż 40-50 stopni. Przy renderze ok 15 minutowego filmu temperatura wynosi ok 78-80, przy obciążeniu dochodzącym do 93-94 procent (wg wskazań HWMonitora, bo Windows cały czas twierdzi, że jest stówa 🙂 - do tego momentu wszystko jest ok, nie mam żadnych zastrzeżeń. Dodam, że przy boksowym chłodzeniu wyniki były dużo słabsze, stąd też decyzja o wymianie na dzień dobry chłodzenia. Jaja się zaczynają jak odpalam strestest w Aida 64, bo tam throttling pojawia się już po kilkudziesięciu sekundach, a temperatury skaczą do 100! Ja rozumiem, że to i7, ale dlaczego przy normalnym obciążeniu wszystko śmiga jak złoto, a przy testach taka lipa? Pozdrawiam i zdrówka życzę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak to zwykle w syntetykach, a tak btw te testy w aidzie to jeszcze lekkie są, a i też błędy przy o/c słabo wyłapują. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 12 godzin temu, damianstelmach1985 napisał: Przy normalnej robocie (5 wirtualnych maszyn, przeglądarka z 20 kartami i takie tam) procek pracuje na ok 30% mocy (wg wskazań Windows'a) i nie grzeje się bardziej niż 40-50 stopni. Przy renderze ok 15 minutowego filmu temperatura wynosi ok 78-80, przy obciążeniu dochodzącym do 93-94 procent (wg wskazań HWMonitora, bo Windows cały czas twierdzi, że jest stówa 🙂 - do tego momentu wszystko jest ok, nie mam żadnych zastrzeżeń. Dodam, że przy boksowym chłodzeniu wyniki były dużo słabsze, stąd też decyzja o wymianie na dzień dobry chłodzenia. Jaja się zaczynają jak odpalam strestest w Aida 64, bo tam throttling pojawia się już po kilkudziesięciu sekundach, a temperatury skaczą do 100! Ja rozumiem, że to i7, ale dlaczego przy normalnym obciążeniu wszystko śmiga jak złoto, a przy testach taka lipa? Jak ja kocham testy na YT .... Jeżeli twoje "normalne obciążenie" to 30% a stress test jak rozumiem 110% (reaktor wytrzyma) to gdzie tu miejsce na pytania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Godzinę temu, rdaneel napisał: Jak ja kocham testy na YT .... Jeżeli twoje "normalne obciążenie" to 30% a stress test jak rozumiem 110% (reaktor wytrzyma) to gdzie tu miejsce na pytania? Kurcze... zapomniałem, że w polskich internetach sama starszyzna i wszystko-wiedzący się wypowiadają, ale może spróbuje jeszcze raz... Moje zasadnicze wątpliwości budzi fakt, iż nowy procek, który nie jest podkręcony i dostał całkiem niekulawe chłodzenie wykłada się na testach, przy czym w codziennym użytkowaniu, nawet mocno dającym w kość CPU (umówimy się rendering daje nieźle w tyłek CPU) wszystko gra. Druga kwestia to proporcie: obciążenie w renderingu 94%, a temperatura max 80, przy syntetyku i obciążeniu 100% temperatura 100 stopni i throttling po kilkudziesięciu sekundach! Czego mają takie testy dowodzić? Przecież 100 stopni to już granica wytrzymałości, coś nie tak z tym prockiem, o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, rdaneel napisał: Jak ja kocham testy na YT .... Jeżeli twoje "normalne obciążenie" to 30% a stress test jak rozumiem 110% (reaktor wytrzyma) to gdzie tu miejsce na pytania? Napisał, że ma 80 stopni podczas normalnej pracy przy obciążeniu 100%, nie 30%. damianstelmach1985, 100% w stress teście to nie to samo, co 100% podczas normalnej pracy. Porównaj sobie w HWMonitor pobór mocy procesora przy tych dwóch zadaniach. Nie wiem, jak w AIDA64, ale w takim Prime95 może to być wartość równa deklarowanemu przez Intela TDP. To się praktycznie nie zdarza przy codziennym użytkowaniu, stąd różnica w temperaturach. Ważniejsze są inne pytania. Po pierwsze, czy ten procesor z tym chłodzeniem ma prawo tak się nagrzać? Spartan to - jak sama nazwa wskazuje - dość podstawowa konstrukcja, ale nie miałem z nią do czynienia w połączeniu z Twoim procesorem, więc nie wiem. Może ktoś mądrzejszy się wypowie. Po drugie, jeśli rzeczywiście winny jest model chłodzenia, a nie np. zły montaż, czy istnieje realne ryzyko, że throttling jednak w którymś momencie pojawi się podczas normalnej pracy? I to już trzeba zaobserwować samemu. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Syntetyki i stress testy to nie to samo co codzienne , nawet wymagające użytkowanie . Jak podczas normalnej pracy czy grania sprzęt jest stabilny to nie ma się czym martwić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dziękuje Panowie za bardzo sensowe i szczegółowe wyjaśnienia. Powiem szczerze, że pierwszy raz w życiu mam i7 stąd moje zdziwienie kiedy zacząłem odczytywać wyniki temperatur, takich cudów nie miałem nawet na swoim Xeonie E-2665, ten w syntetykach grzał się max do 80 stopni. Wracając do chłodzenia, zmieniłem boksowe na Spratana, bo to pierwsze sobie można było wiecie gdzie wsadzić 🙂Natomiast Spartan był wyborem dyktowanym wielkością obudowy i chęcią przekonania się czy w ogóle "lepsze" chłodzenie coś zmieni - okazało się ze zmieniło i to bardzo. Nawet jak teraz piszę, to mam 28-30 stopni.... Tak czy inaczej będę to obserwował, może skuszę się na lepsze chłodzenie kiedy wjedzie większa obudowa i być może coś to zmieni, chociaż odnosząc się do artykułu, który wysłał Breaky83 (już go wcześniej czytałem 🙂 to faktycznie coś jest na rzeczy jeśli chodzi o chłodzenie tych nowy i7-ek... Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 14 minut temu, damianstelmach1985 napisał: odnosząc się do artykułu, który wysłał Breaky83 225 - 292 W przy TDP 125 W. To jest jakieś szaleństwo. 😦 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Breaky83 napisał: damianstelmach1985 zawsze mogłeś też włożyć spartana 4 max (zawsze trochę wydajniej), albo jakieś horyzontalne chłodzenie typu scythe choten, no ale było minęło. Pozdrawiam 🙂 Wcześniej używałem gotowych stacji roboczych, tam tego typu problemy w ogóle nie występowały i to co widzę teraz plus Wasza opinia to otworzyły mi oczy🙂 teraz dopiero widzę, że przy takim procku faktycznie trzeba pomyśleć o czymś większym do niego, bo skoro taka moc jest, niech będzie też porządne chłodzenie. Dzięki serdeczne za pomoc! Pozdrawiam 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 15 godzin temu, Nasty Rudolf napisał: 225 - 292 W przy TDP 125 W. To jest jakieś szaleństwo. 😦 czekam na testy aby jakiś uprzejmy tester/portal sprawdził i potwierdził lub zaprzeczył ze jak CPU jest ustawiony na szybkość zegarów bazowa czyli dla tego i7 to będzie 3.6GHz to wtedy jaki będzie miał pobór prądu , bo jakoś wszyscy zapominają ze Intel kłamczuszek podaje TDP dla zegarów bazowych a nie turbo XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Pociągnę nieco wątek, bo chyba jednak z tym prockiem jest coś nie tak... Generalnie renderuję wideo w oprogramowaniu Movie Studio od Magix'a i dzisiaj porównałem wyniki swojej starej stacji roboczej (Xeon e2665) z nowym prockiem i kur... kolejny szok 🙂 Przykładowy - 10-cio minutowy film FullHD na stacji renderuje się w ok 8 minut, na nowej i7 ponad 23! Nosz kur...! W każdym benchmarku i7 bije na głowę Xeona - trudno się dziwić, ten jest z 2013 roku, a tu w praktyce taka porażka?! Rozumiem, że może soft nie wyciąga wszystkiego z tego procka, ale wyniki prawie 3x wolniejsze? Panowie jakieś wskazówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdaneel Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 W dniu 15.04.2021 o 10:40, rdaneel napisał: Jak ja kocham testy na YT .... Jeżeli twoje "normalne obciążenie" to 30% a stress test jak rozumiem 110% (reaktor wytrzyma) to gdzie tu miejsce na pytania? W dniu 15.04.2021 o 12:11, damianstelmach1985 napisał: Kurcze... zapomniałem, że w polskich internetach sama starszyzna i wszystko-wiedzący się wypowiadają, ale może spróbuje jeszcze raz... Moje zasadnicze wątpliwości budzi fakt, iż nowy procek, który nie jest podkręcony i dostał całkiem niekulawe chłodzenie wykłada się na testach, przy czym w codziennym użytkowaniu, nawet mocno dającym w kość CPU (umówimy się rendering daje nieźle w tyłek CPU) wszystko gra. 3 godziny temu, damianstelmach1985 napisał: Pociągnę nieco wątek, bo chyba jednak z tym prockiem jest coś nie tak... yhymmmmm Gdzieś tam na jakimś YT (podesłano mi linka na forum) udowadniał jak to i7 all core turbo 4-cośtamcośtam GHz wyrabiał. Procesor był obciążony na 30% ale co tam - ważne że "wyrabiał". Jeżeli ten proc jak piszą w testach potrafi dobijać do 300W to może jednak trzeba mieć blok wodny? Tylko recenzenci i doradzający zakupy pisząc o tym jak bardzo drogi jest AMD gdzieś po drodze zagubiają drobny szczegół p.t. "no jak to chłodzenia wodnego i zasilacza 650W nie masz"? Zresztą powyższe wyniki zdają sie tłumaczyć zegar podstawowy tej jednostki 2,5 GHz... Z drugiej strony 3 x dłużej to chyba nawet z przegrzewaniem trochę słaby wynik... Może jakieś screeny z CPU-Z z CPU i pamieci? Tak w ogóle to jak jest ustawione taktowanie procesora z jaką szybkością on w ogóle działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 16 godzin temu, rdaneel napisał: yhymmmmm Gdzieś tam na jakimś YT (podesłano mi linka na forum) udowadniał jak to i7 all core turbo 4-cośtamcośtam GHz wyrabiał. Procesor był obciążony na 30% ale co tam - ważne że "wyrabiał". Jeżeli ten proc jak piszą w testach potrafi dobijać do 300W to może jednak trzeba mieć blok wodny? Tylko recenzenci i doradzający zakupy pisząc o tym jak bardzo drogi jest AMD gdzieś po drodze zagubiają drobny szczegół p.t. "no jak to chłodzenia wodnego i zasilacza 650W nie masz"? Zresztą powyższe wyniki zdają sie tłumaczyć zegar podstawowy tej jednostki 2,5 GHz... Z drugiej strony 3 x dłużej to chyba nawet z przegrzewaniem trochę słaby wynik... Może jakieś screeny z CPU-Z z CPU i pamieci? Tak w ogóle to jak jest ustawione taktowanie procesora z jaką szybkością on w ogóle działa? Proszę screeny z CPU i pamięci. Co do ustawień to wszystko lata na fabrycznych, niczego nie zmieniałem, wszystkie ustawienia są wyjściowe, natomiast w HWMonitor pokazuje przy renderingu zegar 4400 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Masz pamięci 2666 MHz CL19, czy raczej nie włączyłeś XMP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 17 minut temu, Nasty Rudolf napisał: Masz pamięci 2666 MHz CL19, czy raczej nie włączyłeś XMP? Pamięci to 3600 Mhz wg specyfikacji, niczego nie zmieniałem, nic nie ustawiałem 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 To włącz w BIOSie XMP, bo bez tego jedziesz na 2666. Potem powtórz testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianstelmach1985 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 18 minut temu, Nasty Rudolf napisał: To włącz w BIOSie XMP, bo bez tego jedziesz na 2666. Potem powtórz testy. Włączyłem! Duża zmiana! Dzięki za tipa! Podsumowując wszystkie wskazówki i ustawienia to moje obserwacje na plus: 1. Temperatury znormalniały. 2. Procek przy renderze w większości wykorzystuje 100% pary przy zegarze 4,4Ghz. 3. TPD max 125W. Na minus: 1. Nadal nie wykorzystywany Boost (chociaż do końca nie jestem pewien czy to dobrze czy źle). 2. Czas renderingu tego samego sampla spadł co prawda z 23 do 16 minut... zawsze coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...