Kyle Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2023 (edytowane) Godzinę temu, SobolTepaPAo napisał: znalazłem poruwnanie tych 2 chłodzeń w własciwie to jakiejświlkiej rużnicy nie ma Najpierw to przydałoby się zobaczyć poprawnie zrobiony test, a nie stosunek % PWM do temperatury lub hałasu 😀(liczy się hałas do temperatury, czyli ustalamy taką samą moc*, taki sam hałas i patrzymy który model daje niższą temp.) * - gość określił ją w "jednostce" [3700x 4.3GHz@1.4vCore] 😄 ... zamiast w Watach Edytowane 12 Czerwca 2023 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 Witam, mój komp to: i5 10400f, chłodzenie spc fera3, msi z490 a pro, G.SKILL 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black, Inno3D RTX 3060 8gb, spc vero l3 600, buda Regnum RG6V TG 4X120mm, sys: Win 11 Home 22H3, monitor to AOC C27G2ZE 240Hz, zakupiłem sobie cyberpunka w zimowej promocji na steamie i podczas grania zauważyłem ze kosmicznie mi eksploatuje procesor (podczas grania wszystkie rdzenie na 100%) czy takie granie jest bezpieczne dla procesora (dopiero jak na sztywno ustawie limit klatek tak np do 70-80 fps to wykorzystanie cpu spadnie do około 80-90...proszę o poradę, załączam screeeny, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 Witam z jednej strony i5 10400f to jest 6r/12w to powinien jeszcze "szarpać szynkę niczym Reksio", ale ma już kilka lat, i czy jego wydajność już tak poleciała w dół ? , oraz czy w takim CB2077 był by już obciążany na wszystkie rdzenie na 100% ? lol... obecnie w grach trzeba poświecić chwile czasu , bo jak się okazuje, warto potestować czy dana opcja graficzna faktycznie wpływa na wyświetlaną zawartość a często i gęsto widać ze nic nie widać, aby coś w wyświetlanej grafice się zmieniało , nooo to jak czegoś nie widać, to po co redlic sprzęt ? xD zainstaluj i skonfiguruj "MSI AFTERBURNER" np. z https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/ jak skonfigurować https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=3s a z Menedżer zadań: pokaż zakładkę - procesy i kliknij u góry aby od góry listy było to co najbardziej % obciąża procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) dzięki za odpowiedź, ustawiłem limit klatek na 80fps i problem chyba się wyjaśnił (screen poniżej), w procesach jest czysto, wychodzi na to że taki cyberpunk potrafi obciążyć procesor na 100% (gdy nie ma limitu klatek) ps. czy wszystkie rdzenie na 100% jest niebezpieczne dla procka przy dłuższym graniu ? Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Lenyx44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 26 minut temu, Lenyx44 napisał: ps. czy wszystkie rdzenie na 100% jest niebezpieczne dla procka przy dłuższym graniu ? raczej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 2 godziny temu, Lenyx44 napisał(a): dzięki za odpowiedź, ustawiłem limit klatek na 80fps moze zwieksz detale ,poza tym w tym temacie nie widze nic nie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2024 (edytowane) Witam, mój obecny komp to: i5 10400f, chłodzenie spc fera3, msi z490 a pro, G.SKILL 32GB (4x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black, Inno3D RTX 3060 8gb, spc vero l3 600, buda Regnum RG6V TG 4X120mm, sys: Win 11 Home 23H2, monitor to AOC C27G2ZE 240Hz, chciałbym zmienić tylko procka... tylko na co, mój budżet to 800zł, szukać nowego czy używki? i7 czy i5?, chciałbym mieć większą wydajność w takich programach jak cs2, fl studio.... a może wymienić całą platformę ? myślałem nad używaną i7 11700f (około 800)... Edytowane 1 Września 2024 przez Lenyx44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2024 Jaki budżet ? To już jest leciwa platforma, jak masz zapas gotówki, to poczekaj na nowe procesory Intela, są tuz za rogiem. To samo dotyczy kart graficznych. I7 10700 sobie odpuść, zyskasz parę% przy słabych DDR4 + słaba 30608GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenyx44 Opublikowano 1 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2024 ok, to poczekam, dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 Mój brat ma taki komputer. Procek i5-10600k, RTX 2070 super, chłodzenie wodne od Silentum z dwoma wentylatorami, Windows10 i jest świeżo po formacie. Odkreślmy wczoraj że komputer w każdej grze nawet w tak starej jak w GTA SA ma temperatury na 100%. Co ciekawe to co się przykłada do procka nie jest parzące, a raptem ciepłe. Z samym komputerem jak i graniem wydaje się że nic się nie dzieje. Ale mimo to jaka gra by to nie było ma z miejsca temperatury na 100%. Nawet jak się do biosu wejdzie to miernik też tak pokazuje. Czasami jedynie spadnie o kilka stopni ale tak to jest przeważnie na 100%. Ktoś coś może wie co może być nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 22 minuty temu, user33 napisał(a): Pewnie chłodzenie wodne padło, jak stare jest ?, czy przypadkiem nie zapomnieliście o oderwaniu naklejki z chłodzenia które ma kontakt z procesorem ? Coś około 4 lat, plus minus. Dokładnie to było tak. Brat sprzedał ten komputer i już był u gościa, który go kupił. Sam go zawoził bo to znajomy to czemu nie. Jeszcze wcześniej zrobiłem totalny format wraz usunięciem wszystkich danych. Jednakoż prócz systemu zainstalowałem tylko niezbędne oprogramowanie i sterowniki. Nawet go nie sprawdzałem czy gry działają itd. bo gościu miał to sobie już sam ogarnąć. Chodziło tylko o wykasowanie wszelkich danych. Jednak na miejscu i po podłączeniu wszystkiego okazało się że jednak nie da radę i przywiózł go z powrotem. Tak potem siadłem i zacząłem instalować to co trzeba. Potem zabrałem się za testowanie gier i właśnie w tedy odkryłem ze temperatury w każdej grze idą na 100%. Tutaj dodam jeszcze że przy pakowaniu brat komputer obrócił tyłem do dołu i słyszał jak ten płyn czy co to jest w chłodnicy się rusza. No ale to stwierdziliśmy że to normalne i to my olali. Tutaj jednak już nie jesteśmy wstanie stwierdzić czy te temperatury takie były już wcześniej czy to stało się coś podczas pakowania czy transportu. Bo tak jak pisałem wydaje się że komputer działa normalnie. Mogłem o tym wspomnieć wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 Witam temperatury na 100% , ile to będzie w stopniach Celsjusza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) tyle samo xd Tutaj parę fotek jak to się objawia. W każdym przypadku temperatura skacze do 100C. Nawet jak nic nie robię to też potrafi dobić do 100C. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez sabaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zrobił mi niedziele, 100% nie mylił się Aio zobacz najpierw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 chłodzenie nie sprawne , co tu drążyć temat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 Temat do zamknięcia. Komputer idzie do serwisu. Tam gdzie był kupowany i niech się gościu męczy. Za dużo kasy kosztował żeby grzebał w nim :). Dzięki za odpowiedzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...