trololo Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Witam, posiadam komputer o następującej konfigruacji: CPU: Ryzen 2700 @ 4.1 GHz COOLING CPU: Cooler Master MasterLiquid 240 MOBO: MSI X370 GAMING PLUS RAM: Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB,3000MHz, CL15 @ 3200MHz CL 16 GPU: GIGABYTE GeForce GTX 1060 6GB WINDFORCE OC @ 125MHz rdzeń, 300MHz pamięć (według afterburner) PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ GOLD SSD: GoodRam IRDM Pro 256 GB HDD: Toshiba P300 1 TB CASE: SilentiumPC Armis AR3 TG z oknem. Największy problem sprawiają temperatury sekcji zasilania, które po oc jak wyżej sięgają czasami 100 stopni, dlatego narazie używam komputera na bazowych ustawieniach. Kolejny kłopot to głośność samego komputera, przez zastosowane chłodzenie procesora po oc jest naprawde głośno. Zastanawiam się czy zmiana wentylatorów na chłodnicy, i wymiana 2 obecnych wentylatorów w obudowie oraz dołożenie kolejnego (chłodnica na przodzie - 2 wentylatory, obudowa - 2 wentylatory na górze, 1 na tyle) poprawi znacząco cyrkulacje powietrza tej obudowy. Jeśli chodzi o bazowe ustawienia to jestem w stanie w miarę wytrzymać na codzień użytkując komputer, natomiast gry, programy mocniej obciążające, bądz benchmarki powodują szokujące wręcz głośne działanie sprzętu. Jeśli nawet temperatury nie spadną mocno w dół, to i tak jestem zmuszony je kupić właśnie ze względu na głośność. Fajnie, gdyby te wentylatory były RGB i dało się je razem wysterować w 1 kolor łącznie z obudową. Na 1 wentylator chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 80zł (chyba, że warto dołożyć, wtedy mogę się zastanowić). Zmianę obudowy planuję na niedaleką przyszłość. Z góry dziękuję. Edytowane 26 Maja 2020 przez trololo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saniszyn Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 (edytowane) Wentylowanie obudowy to trochę skomplikowany temat ;) Osobiście preferuję takie wentylowanie, gdzie powietrze od przodu jest wtłaczane do obudowy, opływa kartę graficzną, CPU i zasilanie płyty i jest wyrzucane z tyłu. Wszelkie wentylatory z góry czy otwory tylko niepotrzebnie zaburzają tą cyrkulację. Mam podobną obudowę. Tak więc zakleiłem górę obudowy wykładziną wygłuszającą bitumiczną. Dno obudowy wyłożyłem pianką wygłuszającą (taką do np. studia nagraniowego, tania). Wszystko łatwo znaleźć na allegro. Od przodu 2 14-tki wentylatory, z tyłu 12-tka. Wolnoobrotowe. Tu ważne odpowiednie ustawienie wentylatorów w biosie. Grafika max 70 st, CPU max 65 do 70. Zasilanie płyty jeszcze zimniejsze, ale tu dużo zależy od samej płyty. I cicho. Jak napisałem, to skomplikowane. Ale daje dużo satysfakcji z eksperymentowania :) Edytowane 27 Maja 2020 przez saniszyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...