Skocz do zawartości
jahras

Zakup routera, jakie gniazdo?

Rekomendowane odpowiedzi

Z grubej rury, zepsuł się mi pstryczek od zasilania w routerze, potrzebuję kupić nowy.

I teraz zdębiałem, godzinę przeglądałem oferty sklepów i nigdzie nie widzę w routerach gniazda RJ-14. Jest tylko gniazdo WAN. W temacie informatyki już jestem emerytem więc... :(

Od razu konkret, czy ono pełni taką samą funkcję, jak gniazdo do podłączenia kabla telefonicznego do routera?

Z tego co wiem te drugie ma 4 żyły, ale jest też chyba mniejsze, więc już się pogubiłem. Nie chcę wywalić 3-.4. stów na router a później nie móc do niego podłączyć przewodu.Screenshot-1.png

Dzięki za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pokazujesz na zdjęciu to RJ45. RJ14 ma takie same wymiary co RJ11 czy RJ12.
Podaj informacje które są w Mini regulaminie sieci i wtedy jesteśmy wstanie pomóc https://forum.purepc.pl/topic/383907-mini-regulamin-działu-sprzęt-sieciowy-wifi/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Orange

2. adsl

4. 200-400zł, lecz w stronę 200 czyli ok. 300zł

5. powierzchnia nie mia znaczenia, długość przewodu telefonicznego to ok. 10m

6. Beton, ilość ścian w zależności od ułożenia DRUGIEGO laptopa, od 2 do 4

7. Trzy

8. Skończyłem technikum informatyczne z egzaminem na pięć. Ale to było dawno :)

To wszystko. Nie wiem jak prościej to wyjaśnić. Po prostu chciałbym się dowiedzieć, czy RJ-14 można z powodzeniem wpiąć do gniazda WAN.

Albo w inną stronę, jeśli ktoś mógłby mi dać link do jakiegoś routera z gniazdem typu RJ-14, to już sam bym sobie poradził.

Właśnie cały kłopot w tym, że nie wiem czy RJ-14 "wejdzie" do gniazda WAN i będzie to działało jak 10 lat temu :)

Z tego co napisałeś rozumiem że jednak RJ-14 ma mniejszą wtyczkę. Więc jak w dzisiejszych routerach podpiąć do nich kabel telefoniczny RJ-14? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój obecny to TD-W8901G.

Wszedłem w pierwszą stronę na Google i faktycznie widnieje tam RJ-11 jako gniazdo ADSL. Nie wiem dlaczego ciągle myślałem o RJ-14.

Dzięki za pomoc. Jeśli ktoś miałby chęć polecić coś do 300zł to chętnie przeczytam. W grę wchodzi tylko TP-Link, bo nie chcę się uczyć nowego oprogramowania. Gniazdo RJ-11 i cztery gniazda RJ-45. Więcej nie chcę, bo moja linia i tak obsługuje tylko 2 megabity, a sieć LAN nie wymaga szybkiego transferu danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi