SlipknoT1986 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 Wymieniłem płytę główną msi mpg x570 gaming plus na asus tuf x570 gaming plus i zauważyłem że obroty maksymalne pompy zmniejszyły się z 2200rpm. na 1570rpm. Chłodzenie to coler master liquid moly 240. W biosie (zaktualizowany do najnowszej wersji) jest ustawione na masymalne obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Czy chłodzenie podłączyłeś do gniazdka na płycie z obsługą POMP? Czy ustawiłeś na chłodzeniu i w biosie opcję PWM? Tak na marginesie, po cholerę dajesz pompę AIO na max-a? Czy to chłodzenie nie ma opcji sterowania PWM (łatwo to sprawdzić po tym ile żył ma wtyczka do podpięcia do płyty, jeśli 4 to ma PWM). Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Tak jest pwm. Odnośnie pierwszej opcji to nie wiem. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 Sprawdź w instrukcji płyty. Do zasilania pompy aio są dedykowane gniazda na płycie (w tych lepszych płytach). Mają one lepszą/większą obciążalność prądem pompy (nie upalisz gniazda). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) powinny być obok siebie? nie mam doświadczenia dlatego się pytam. Sam nie składałem komputera. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) pobierz instrukcję: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/TUF_GAMING_X570-PLUS/E15235_TUF_GAMING_X570-PLUS_UM_WEB.pdf Strona 16-ta instrukcji (1-2 rysunek płyty głównej). Masz tu namalowane kreski z numerami. Nr 2 to gniazda do zasilania chłodzenia i widać tam jedno opisane AIO_PUMP. Do tego gniazda (i tylko do tego, podpinasz chłodzenie wodne procka) w opcjach Biosu dla tego gniazda ustawiasz sterowanie PWM i zapominasz o sprawie. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 wydaje mi się że pompe mam podłączoną pod zasilacz, ale na 100% nie jestem pewien natomiast ustawienia w biosie odnośnie pompy mam taki ja na zdjęciu i mogę zmieniać te wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) a mógł kolega podłączyć chłodzenie cpu pod pompe i pompe pod cpu? bo z tego co widzę to procesor lata na takich obrotach jak powinna latać pompa. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Całkiem możliwe, że pompę masz podłączoną pod zasilanie zasilacza ale tak czy inaczej MUSISZ mieć jeszcze podłączone jej sterowanie pod odpowiednie gniazdo na płycie. Podałem Ci które. Zrób zdjęcie i zobaczymy. Strona 28 (1-14) instrukcji masz dokładnie rozrysowane gniazdo sterowania do pompy: AIO_PUMP. Do tego gniazda masz podłączone sterowanie? Tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=J4yXbr0hy20 Jak wół 2 minuta 8 sekunda widać, że jest wtyczka do sterowania i o nią się rozchodzi gdzie jest podłączona. Z opisu chłodzenia, nie wydaje mi się żeby było jakieś dodatkowe zasilanie z zasilacza, ale mogę się mylić... Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Ehhh... podłączył mi pod gniazdo aio pomp wentylator z przodu obudowy. DZieki za pomoc. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez SlipknoT1986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...