Gość Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2020 Dzień dobry, planuję wymianę procesora z i5-4460 na i7-4790. Płyta bez możliwości OC, procesor bez k. Stary i5 pracuje sobie ze stockowym chłodzeniem, w obudowie Zalman ZM-T2, zwykle niewiele przekraczając 60 stopni pod obciążeniem. Czy przy i7 i tym samym chłodzeniu mogę liczyć na równie przyzwoite temperatury, czy może od razu brać jakiś lepszy cooler? Jeżeli lepszy, to co polecacie? Cooler musi być niski i w cenie adekwatnej do wieku sprzętu, który ma chłodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2020 Chlodzenie powinno dać radę. Co do temperatur to Ci nie powiem, bo to różnie bywa. Zadbaj o dobry przewiew obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2020 Obudowa ma jeden wentylator z tyłu i zaskakująco dobry przewiew jak na tak małe badziewie. Jakimś sposobem zmieściłem w niej nawet GTX 1060 i też się nie grzeje. Całość działa sprawnie od lat. Moje wątpliwości wzbudza tylko różnica między i5 a i7. Teoretycznie TDP to samo, ale jednak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2020 Z zablokowanym I7 chłodzenie box spokojnie da radę . Twoja buda ma miejsce na wentylator 120 mm z przodu ( do tego 2 x 92 mm z boku i 1x 120 z góry ale to szczegół ) , dobrze by było tam wstawić wentylator , z tyłu jest wentylator 92 mm . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2020 Wielkie dzięki za poradę. Spróbuję ze standardowym chłodzeniem i zobaczę, co się będzie działo. Dodatkowe wentylatory dotychczas nie były niezbędne, ale zdaję sobie sprawę z możliwości ich instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2020 Jak masz możliwość zamontowania jednego u góry to nie zaszkodzi. TDP i7 masz podobne. Dochodzą tylko dodatkowe wątki logiczne. Więc jak wspomniałem ja i Reyden box wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2020 Jednak skusiłem się na Spartana. Po wszystkim temperatury porównywalne z dotychczasowymi, więc jest dobrze. Mam jeszcze jedno pytanie. Wentylator 92 mm z tyłu obudowy wymagał wymiany. Wsadziłem to: https://www.morele.net/titan-tfd-9225l12z-479891/ Tragedii nie ma, ale nie jestem jednak do końca zadowolony z poziomu hałasu. Zastanawiam się, czy wymiana na coś lepszego przyniosłaby istotną różnicę. Noctua, be quiet!? Coś z PWM może, żeby zwalniało w idle? Ma to w ogóle jakiś sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...