Perski Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 Witam mój komputer ma 7 lat i chciałbym go ulepszyć do max 500zł.Sprzęt się mocno przegrzewa. Napisze ktoś z jakiego programu wysłać zdj peryferii i temperatur? Nie chcę mieć wysokiej grafiki tylko 100% wydajności w 1920x1080. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2020 Przychodzisz na forum , chcesz aby ci pomóc ale nawet nie napiszesz jaki masz sprzęt . Bez tego nic nie zrobimy , wróżek u nas nie ma . Napisz jaki masz sprzęt - CPU , płyta główna , pamięć ram ( ilość ) , karta graficzna oraz zasilacz - marka , model i moc !!! Konfigurację sprzętową możesz odczytać np. za pomocą programów Aida lub Everest , zasilacz musisz sprawdzić ręcznie . A jak sprzęt się przegrzewa to na początek proponuję wyczyścić kompa z kurzu , ew. zmienić pastę termoprzewodzącą na procku . W dalszej kolejności zadbać o prawidłową wentylację obudowy . 1 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perski Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 AMD Athlon(tm) X4 750K Quad Core Processor 3,40 GHz Gigabyte GA-F2A55M-S1 8 GB RAMU NVIDIA GeForce GT 740 zasilacz pewnie jakiś słaby bo cały komp nie był kiedyś warty swojej ceny a po 7 latach to raczej już lepiej wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 Tutaj nie ma czego ulepszać , martwa platforma która nigdy nie miała sensownych perspektyw rozwoju . Za 500 zł to proponował bym kupno jakiegoś polesingowca i potem stoponiwe go ulepszanie . Np. Lenovo M81 Tower za 485 zł z I5 2400 , 8GB ram i SSD 120 GB . Taki sam bez OS i tylko z 4 GB ram kosztuje 368 zł , ram możesz przełożyć / dołożyć swój . Procek o wiele wydajniejszy niż u ciebie , przełożysz tymczasowo swoją kartę a potem jak znowu trochę uzbierasz to kupić jakąś lepszą . 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 Tam oryginalnie siedziały karty 19W. Nie wiadomo czy płyta uciągnie coś więcej. Może GT 1030 by na tym poleciał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 @goral2099 Mówisz o Lenovo z mojego linka ? A czemu płyta miała by nie uciągnąć mocniejszej / bardziej prądożernej karty niż GT740 czy GT1030 , jak karta będzie miała dodatkowe zasilanie ( a nie tylko przez port PCI-E ) to nie powinno być problemów . Chyba że w płytach od lenovo port PCI-E dla grafiki był jakiś lewy i zapewniał tylko 19W lub nieco więcej mocy zamiast standardowych 75 W . W sumie to tylko przykład , może to być inny polesingowiec od HP, Fujitsu czy Della , ważne by była obudowa typu tower . 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) swego czasu kupiłem takiego poleasingowego Fujitsu, dołożyłem SSD, GTX 1050Ti i 4GB ramu (aktualnie siedzi 4x2GB) i Dzieciaki latają w fortnite itp bez problemu w 1080p, jest to rozwiązanie fajne tak jak pisze Reyden, ewentualnie poszukać czegoś też na sandy bridge i5/ivy bridge i z czasem na aliexpress zamówić XEONa 4r/8w i jeszcze podziała ta platforma Edytowane 14 Czerwca 2020 przez Zeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 @ reyden Poszperałem chwilkę i rzeczywiście w sprzęcie zalinkowanym przez Ciebie MB i obudowa pozwalają na zmianę zasilacza bezproblemową - zwykły ATX. Także, jak napisałeś, nie powinno być problemu z wymianą GPU. Pomieszało mi się z nowszym przedstawicielem serii. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2020 I5 2400 to wciąż dobre jednostka. Warto by się zaopatrzyć w dysk SSD, bo to dzisiaj wręcz obowiązek. Brak mulenia po czasie. Mam lapka co ma 2 lata i działa cały czas tak samo dzięki SSD. Zasilacz jakiś markowy 400-450W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Niestety w jego przypadku zarówno procek jak i karta są wąskim gardłem.Athlon x4 750k ma wydajność na poziomie Pentium g2020, I5 z linkowanego zestawu jest znacznie mocniejszy niż 750k Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Niestety w jego przypadku zarówno procek jak i karta są wąskim gardłem.Athlon x4 750k ma wydajność na poziomie Pentium g2020, I5 z linkowanego zestawu jest znacznie mocniejszy niż 750k Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...