szymaa Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Witam wszystkich, w przeciągu najbliższych 2 tygodni chciałbym zamówić nowy komputer. Przeznaczenie to głównie gry. Nie jestem wymagającym użytkownikiem, ale chciałbym uzyskać możliwie najlepszą płynność przy wyższych detalach. Główne gry w jakie gram to CSGO, COD: Warzone, PUBG, często lubię wracać do Wiedźmina 3 itp. Mój obecny zestaw ma już kilka lat i czas go wymienić. Celuję w coś tego typu: ZASILACZ: SilentiumPC Vero L2 Bronze 600W SSD: Samsung 860 QVO 1TB 2,5" GRAF: Palit GeForce GTX 1660 SUPER GP OC 6GB GDDR6 192bit RAM: Patriot Viper 4 Blackout DDR4 16GB (2 x 8GB) 3000 CL16 PŁYTA: Gigabyte B450M DS3H OBUDOWA: SilentiumPC Signum SG7V TG PROCESOR: Ryzen 3 3300X koszt: ok 3 500 zł. Ale rodzi się kolejne pytanie czy nie można przerzucić niektórych części ze starego komputera, a za zaoszczędzone pieniądze wymienić poszczególne komponenty? Zastanawiam się nad pozostawieniem obudowy, zasilacza i SSD. Jednak nie jestem przekonany czy będą pasowały. Obudowa: SilentiumPC Brutus M25 Pure Black - czy wszystko się zmieści i czy cyrkulacja powietrza będzie na odpowiednim poziomie? Zasilacz: Corsair CX Series 500W - czy wystarczy na ten zestaw i czy po 6 latach użytkowania w dalszym ciągu można go eksploatować w nowym zestawie? SSD: Dysk SSD Crucial MX500 500 GB 2.5'' SATA III Z góry dziękuje za sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 SSD do zmiany , 860 QVO to padaka na kościach QLC , za 40 zł więcej jest znacznie lepszy Crucial MX500 1 TB . Procka zmienił bym na Ryzena 5 1 600 AF albo dołożył ~200zł do R5 3600 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że propozycja 1600af głównie ze względu na możliwość podkręcenia? W takim wypadku nie będzie potrzebny dodatkowy cooler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Nie tylko ze względu na OC , także na to że Ryzen 5 ma więcej rdzeni / wątków , co prawda 1 600 AF to poprawiony Ryzen Gen 1 w nieco niższym procesie technologicznym ale zawsze to więcej . Boxowy cooler na razie starczy choć na przyszłość warto dać coś lepszego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 A idąc tym tokiem myślenia nie lepiej kupić R5 2600? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 R5 2600 to prawie to samo co R5 1600AF, ten sam proces technologiczny. Jeśli znajdziesz w podobnej cenie czy dychę drożej, to bierz 2600. Ale już +50PLN wart nie jest, bo różnica w wydajności to 1-2%. Ryzen 3300X jest dobry, jeśli masz monitor o naprawdę wysokim odświeżaniu, bo w grach typu e-sport wyciągnie sporo więcej fps niż sześciordzeniowe Ryzen 1600AF czy Ryzen 2600. Będzie pewnie nawet nieco szybszy niż Ryzen 3600, ale niewiele. To tegoroczne modele, w środku raczej siedzi nieco nowszy krzem, niż z początków Zen2, więc i wydajność minimalnie lepsza. Za to w zwykłych grach (czyli tam gdzie nie schodzisz z detalami do ultra-low, żeby mieć 300fps), różnicę między 1600AF a 3600 czy 3300X ewentualnie czasem zobaczysz w mikrostutterach, kiedy starsze procesory mają problem z utrzymaniem płynnego fpsu i np. na chwilę spada ze 100fps do 40fps. Niemniej przez większość czasu to GPU będzie wąskim gardłem w takim zestawie, nie na odwrót. Więc jeśli nie planujesz przez kilka lat nic w sprzęcie zmieniać, to IMO lepiej mieć procesor sześciordzeniowy o nieco słabszym jednym rdzeniu, niż czterordzeniowy, acz silniejszy w jednym wątku. Obudowa, zasilacz 500W i stary SSD powinny sobie spokojnie dać radę - chyba, że brakuje Ci miejsca na dane, to dokup nowy dysk, ale z zastrzeżeniem jak wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 torrentius, dziękuję za wypowiedź. Aczkolwiek trochę mi ona namieszała w głowie. W sensie, zastanawiam się w dalszym ciągu nad 3300x głównie ze względu na małe różnice cenowe. 1600AF / 2600 / 3300x odpowiednio w PLN 499/599/629 - więc dokładając 130 zł mam właściwie nowszy procesor, która teoretycznie powinna dać kilka fps więcej i powinna posłużyć mi na dłużej. Tym bardziej nie odczuję takiej kwoty w przypadku kiedy zrezygnuję z zakupu obudowy i zasilacza. Aczkolwiek zastanawiam się, czy jest to aż tak duża przepaść pomiędzy tymi procesorami? Jeśli uzyskam z tego maksymalnie +5 fps to chyba będzie to gra nie warta świeczki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 No właśnie to "posłużyć na dłużej" to jest złożona sprawa w dzisiejszym świecie. 1600AF i 2600 to procesory o sześciu rdzeniach. 3300X ma cztery rdzenie - ale mocniejsze. Na dzień dzisiejszy niewiele jest gier, gdzie starsze procesory, mimo 50% więcej rdzeni są wyraźnie mocniejsze niż 3300X. Ale wraz z pojawieniem się nowych konsol, które będą miały procesory ośmiordzeniowe i szesnastowątkowe, to się może zmienić. Zwracam uwagę na 3300X głównie ze względu na to, że wspomniałeś CS GO - tu będzie odczuwalnie lepszy niż pozostała dwójka, ale tylko jeśli podchodzisz do gry ze skrajnie esportowym zacięciem. W zwykłych grach to faktycznie będzie w porywach do kilku-kilkunastu klatek w tytułach preferujących silny rdzeń, a i to tylko do czasu, kiedy nie zaczną pojawiać się gry mocniej ceniące sobie wielowątkowość. Tu masz recenzję 3300X na PPC, łącznie z testami w różnych grach: https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-3-3100-i-ryzen-3-3300x-nowe-rozdanie Gdybym był dziś na Twoim miejscu rozważałbym w PC w takim budżecie jedynie 1600AF lub 3600, który czasem idzie dostać za ~750PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2020 Dziękuję za wasze rady. Na chwilę obecną moje podejście się trochę zmieniło. A mianowicie. Nie chcę zostawiać starych komponentów. Wolę cały komputer postawić na nowo dokładając trochę PLNów. Co myślicie na temat zestawu który planuję zakupić? https://www.morele.net/inventory/info/f9227c39/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2020 IMO wszystko w porządku. Smutna refleksja jest taka, że podrożała większość komponentów w ostatnich miesiącach - mniej więcej rok temu za tę samą płytę dawałem 300PLN, a Ryzeny 2600 co i rusz przeceniano na 500PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymaa Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2020 Właśnie wiem o tym i często spotykam się z tego typu refleksjami. Choć nie zapowiada się, że ceny spadną, a jeśli już to za 2/3 miesiące po nowych premierach. Choć i to nie jest pewne. W takim wypadku mógłbym albo ciągle przesuwać granicę cenową, albo czekać w nieskończoność na przeceny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Nie ma dobrego momentu na zakup elektroniki, zawsze kiedyś będzie taniej, zawsze w końcu wyjdzie coś nowego-lepszego ;) Nie wiem co masz obecnie, ale taka prawda, że nawet jakiś sześcioletni i5 poradzi sobie jeszcze przez chwilę w grach niemal równie dobrze, co ten Ryzen - wyjątkiem kilka nowszych tytułów, w których czuć różnicę w liczbie rdzeni i wątków - np. duże gry Ubisoftu na starszych CPU chodzą dziś już odczuwalnie słabiej. No ale nie Wiedźmin 3 :) Najwięcej daje wymiana karty graficznej - a tu ceny są równie parszywe od czasu boomu na kryptowaluty. Sam rok temu przesiadłem się z 3570k (kupiony w 2012) na Ryzena 1700 - grałem dużo w Monster Hunter World i chciałem to streamować, do czego zdecydowanie brakowało mi liczby rdzeni. Bez streamowania gra sobie zupełnie znośnie radziła z 60fps również na starszym CPU - mam do tego radka RX580. Jakiekolwiek zmiany w sprzęcie odkładam do momentu, kiedy wyjdzie następna gierka na którą będę chciał poświęcić kilkaset godzin, a obecny sprzęt nie pozwoli grać w średnich ustawieniach graficznych :) Edytowane 18 Czerwca 2020 przez torrentius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2020 Trochę ponad budżet, lecz z wydajniejszą grafiką https://www.x-kom.pl/lista/rf5c2pt2b G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black AMD Ryzen 5 2600 MSI B450-A PRO MAX ASRock Radeon RX 5600 XT Phantom Gaming D2 OC 6GB GDDR6 SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black SilentiumPC Vero L3 600W 80 Plus Bronze Jeżeli taniej to wymiana grafiki na GTX1660 Super https://www.x-kom.pl/p/520235-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-gtx-1660-super-gaming-x-6gb-gddr6.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 20 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Dwie rzeczy według mnie do wymiany: dysk bym brał pod M.2, gdyż te są dużo szybsze i nie wymagają żadnych kabli, a pamięć RAM wziąłbym taką, którą można będzie podkręcić z większym prawdopodobieństwem do 3600 MHz. W wypadku Ryzena ma to znaczenie. Ewentualnie przystępne cenowo 3600 MHz od Goodram. Albo taki zestaw za niewiele ponad 3660zł... Edytowane 20 Czerwca 2020 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...