adam_creator Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Cześć, chcę zapytać w jaki sposób tworzycie obrazy dysku i czym się posługujecie? Fajnie byłoby gdyby program robił kopie różnicowe oraz co ważniejsze nie wymuszał aby nośnik backup'u miał minimalną wielkość równą partycji/ dysku kopiowanego. Czy może lepiej raid1? (da się podpiąć drugi dysk i bez utraty danych utworzyć taką macierz?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Ostatnio używam Paragon Backup & Recovery Free. Robi obraz dysku/partycji do folderu na innym dysku czy dysku sieciowym/USB. Ma harmonogram i strategie backupu (czy tylko pełne, czy też różnicowe/przyrostowe i ile takich ma trzymać). No i fajne, że można sobie taki obraz zamontować jako osobną partycję w systemie. Chyba, że nie o taki obraz Ci chodzi? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_creator Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Tak chodzi o taki klasyczny obraz, gdzie po przywróceniu z innego nośnika system jest w pełni gotowy wraz z całym uprzednio stworzonym środowiskiem, natomiast soft miałby być na tyle nowoczesny że dodatkowo jak zmienia sie dysk (na nowy) na inną pojemność to nie przeszkodzi to w odtworzeniu systemu. Ogólnie to wole wolne oprogramowanie ale z tego co widzę to nie zapewni mi to małego obrazu oraz tworzenia ich z poziomu systemu. ps Widzę na stronie producenta że ten program teraz wchodzi w skład pakietu o nazwie hard disk manager. Ah i znowu te rejestracje ^_^ Edytowane 18 Czerwca 2020 przez adam_creator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2020 Akurat licencja na pakiet Hard Disk Manager jest w aktualnym KŚ Niezbędniku, ale wersję Free też idzie zainstalować osobno. Nie powiem Ci jak wygląda kwestia przywracania systemu na dysku o innym rozmiarze, bo korzystam od niedawna w sumie, ale raz już przywracałem na aktualnym sprzęcie i nie napotkałem żadnych problemów. Oczywiście utworzenie jak najwcześniej płyty bezpieczeństwa wskazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_creator Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 Faktycznie istnieje osobna wersja paragon backup n recovery. Strona przerosła mnie. Aktualna wersja jest opisana jako preview. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...