Jump to content
adam_creator

Tworzenie obrazu dysku

Recommended Posts

Cześć, chcę zapytać w jaki sposób tworzycie obrazy dysku i czym się posługujecie?

Fajnie byłoby gdyby program robił kopie różnicowe oraz co ważniejsze nie wymuszał aby nośnik backup'u miał minimalną wielkość równą partycji/ dysku kopiowanego.

Czy może lepiej raid1? (da się podpiąć drugi dysk i bez utraty danych utworzyć taką macierz?)

Ostatnio używam Paragon Backup & Recovery Free. Robi obraz dysku/partycji do folderu na innym dysku czy dysku sieciowym/USB. Ma harmonogram i strategie backupu (czy tylko pełne, czy też różnicowe/przyrostowe i ile takich ma trzymać). No i fajne, że można sobie taki obraz zamontować jako osobną partycję w systemie.

Chyba, że nie o taki obraz Ci chodzi?

• Upvote 1

Tak chodzi o taki klasyczny obraz, gdzie po przywróceniu z innego nośnika system jest w pełni gotowy wraz z całym uprzednio stworzonym środowiskiem, natomiast soft miałby być na tyle nowoczesny że dodatkowo jak zmienia sie dysk (na nowy) na inną pojemność to nie przeszkodzi to w odtworzeniu systemu.

Ogólnie to wole wolne oprogramowanie ale z tego co widzę to nie zapewni mi to małego obrazu oraz tworzenia ich z poziomu systemu.

ps Widzę na stronie producenta że ten program teraz wchodzi w skład pakietu o nazwie hard disk manager.

Ah i znowu te rejestracje ^_^

Edited by adam_creator

Akurat licencja na pakiet Hard Disk Manager jest w aktualnym KŚ Niezbędniku, ale wersję Free też idzie zainstalować osobno.

Nie powiem Ci jak wygląda kwestia przywracania systemu na dysku o innym rozmiarze, bo korzystam od niedawna w sumie, ale raz już przywracałem na aktualnym sprzęcie i nie napotkałem żadnych problemów. Oczywiście utworzenie jak najwcześniej płyty bezpieczeństwa wskazane.