Pan_Borowik Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć, Mój antyczny PC (sygnaturka poza zasilaczem się zgadza - zastąpił go po śmierci Topowera jakiś 500W Chieftec) zbliża się do 14 rocznicy składania. Bardziej z chęci rozebrania na części prawie 14 letniego układu WC (ciekawe czy ktoś tu jeszcze pamięta Misia15go i jego bloki, na których ten układ pracuje), wyczyszczenia i złożenia go ponownie - postanowiłem złożyć nowego PC. Okazyjnie wszedłem w posiadanie karty 1660Ti i zastanawiam się, jaki dobrać do niego procesor, pamięć i płytę, żeby nie wydać za dużo ale i żeby miało to sens vs obecna platforma. Nie zależy mi na nowych częściach, chętnie kupię części używane z którejś z poprzednich serii Intela. Przeznaczeniem będzie głównie użytkowanie do internetu i innych takich, ale i z casualowym graniem w gry pokroju StarCrafta, Dooma, LoLa i przyszłościowo Diablo4 - wszystko w 1080p. Wymagania: - minimum 4 rdzenie - niemarnowanie "potencjału" 1660Ti - 16GB ram - im mniejsza płyta główna tym lepiej, bo chcę to zamknąć w jak najmniejszej obudowie - raczej nie będzie mi się chciało tego kręcić, będę to wodował dla "funu" z przebudowania układu i ciszy - bez pośpiechu - jeżeli z uwagi na nową rodzinę Intela spodziewacie się spadku cen, mogę poczekać Edytowane 25 Czerwca 2020 przez Pan_Borowik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2020 Płyta może być mATX czy potrzebujesz czegoś mniejszego ? CPU : Ryzen 5 1600 AF - 529 zł MB : MSI B450M-A PRO MAX za 289 zł lub MSI B450M PRO-VDH MAX za 399 zł albo jak chcesz coś z mITX to ASRock B450 GAMING-ITX/AC za 550 zł . RAM : G.Skill Ripjaws 2x8GB DDR4 3 200 mhz CL16 za 359 zł . Ceny z x-kom.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2020 "Rozmiar" mATX będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2020 Cytat (ciekawe czy ktoś tu jeszcze pamięta Misia15go i jego bloki, na których ten układ pracuje), Oj pamiętam tamte czasy, widać, że moje multizapinki były w kilku blokach (misia, kyniek, rality ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2020 W dniu 25.06.2020 o 13:00, Pan_Borowik napisał: "Rozmiar" mATX będzie ok. Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/2mx64nmly G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black MSI B450M PRO-VDH MAX AMD Ryzen 3 3300X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...