Yoop Opublikowano 27 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Kupujemy do biura kilka kompów do, na których najbardziej obciążającym programem będzie SolidWorks (CAD) Konfiguracja to i9-9900 (na pewno nie będzie kręcenia, więc chyba nie ma sensu brać wersji K), Quadro P620, SSD 970 Evo plus i jakiś dodatkowy SSD, 64GB RAM (4x16GB), Fortis 3. Naturalnym wyborem dla takiej konfiguracji są płyty z chipsetem Z370 . Jednakże, ze względu na miejsce, zastanawiamy się, czy stoi coś na przeszkodzie, żeby upchnąć to do małej obudowy na płycie micro ATX? W takim wypadku mowa raczej o płytach z chipsetem B365M. No i pytanie, czy taka płyta sobie poradzi i czy nie będzie problemów z chłodzeniem takiej konfiguracji w małej obudowie? A jeśli tak, to jaką płytę/obudowę/chłodzenie byście polecili? Edytowane 27 Czerwca 2020 przez Yoop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jakiej karty będziesz używać w tych zestawach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WaszPan Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Yoop napisał: Konfiguracja to i9-9900 z postu wynika że to na starą podstawkę ??? czemu lepiej by było i7 na lga 1200 skoro i tak nie kręcisz [na zwykłych płytach wspierają ram DDR4-2933] Edytowane 28 Czerwca 2020 przez WaszPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoop Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2020 Setnik, tak jak napisałem - Quadro P620 WaszPan rozważałem i9-10900KF ale poczytałem trochę i wychodzi że dużo prądu biorą i mocno się grzeją, a wzrost wydajności nie jest wcale taki duży. Nawet okrojona wersja 10900F (która jest niby bardziej oszczędna bo ma deklarowane TDP 65W) w rzeczywistości mocno się grzeje, a nie wiem na ile potem to się będzie dobrze chłodziło w mniejszej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ups, gdzieś mi uciekło. Jak kolega wyżej warto rozważyć 10700 jest poprawiony względem 9900, i masz już możliwość ewentualnej rozbudowy. Co do grzania to wszystkie płyty prócz Asusa mają automatycznie jako deff podniesione limity nawet do 250W w boost. Jak weźmiesz mATX Asusa i 10700 spokojnie na tym chłodzeniu będzie działać. Nie wiem czy czasem jak duże projekty będziesz robić, do dużych P620 to trochę mało.(chyba dużo lepiej by wypadał RTX z sterownikami pro) Jak już chcesz brać na takiej podstawce zestawy to tylko płyty Z490 , ze względu na pamięć przy obsadzeniu 4 slotów na płytach innych niż "Z" ram masz 2400MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WaszPan Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2020 Godzinę temu, Yoop napisał: Setnik, tak jak napisałem - Quadro P620 WaszPan rozważałem i9-10900KF ale poczytałem trochę i wychodzi że dużo prądu biorą i mocno się grzeją, stary i9 to obecny i7 tak dla jasności ram brałbym w 2 kościach po 32GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...