potrzebujepomocy Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Witam. Obecnie posiadam komputer ktory zakupilem w 2016, glownie do grania. Jednak w niektorych nowszych grach komputer zaczyna sie slabo sprawowac na wyzszych ustawieniach, dlatego postanowilem go ulepszyc. Moim priorytetem jest wymiana plyty glownej, poniewaz zdaje sie ze nie moge wlaczyc trybu XMP, przez co mam limit 2133 Mhz i nie moge wlozyc drugiej kostki RAMu (komputer sie wtedy nie wlacza). Co jeszcze powinienem wymienic? Przyblizony budzet to 2000zl, aczkolwiek jesli ulepszania znacznie poprawia wydajnosc jestem w stanie wydac wiecej. Aktualny zestaw: CPU: Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz GPU: Palit GeForce GTX 1070 GameRock MOBO: Gigabyte H110M-S2H Intel H110 (Socket 1151) DDR4 Micro ATX RAM: G.SKILL Ripjaws V Series 8GB (1x8GB) 2400 MHz PSU: EVGA SuperNova 650W G2 - 80PLUS Gold HDD: Western Digital Blue (1TB) SSD: Kingston HyperX Fury (240GB) CASE: NZXT Source 340 OS: Windows 10 Pro Edytowane 30 Czerwca 2020 przez potrzebujepomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Przy takim budżecie warto wymienić całą platformę. Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/qb4bqfkgp G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black AMD Ryzen 5 2600 MSI B450-A PRO MAX Ewentualnie jeżeli chcesz wykorzystać pełny potencjał budżetu to procesor możesz wymienić na https://www.x-kom.pl/p/500085-procesor-amd-ryzen-5-amd-ryzen-5-3600.html tylko w tym wypadku przyda się jeszcze chłodzenie zewnętrzne typu fortis lub fera. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez Stever 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potrzebujepomocy Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2020 @Stever A co bys powiedzial o podkreceniu mojego obecnego RAM'u zamiast kupowania nowego? Czy ma to mniejszy sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2020 22 godziny temu, potrzebujepomocy napisał: @Stever A co bys powiedzial o podkreceniu mojego obecnego RAM'u zamiast kupowania nowego? Czy ma to mniejszy sens? Możesz spróbować, choć i tak warto kupić drugą kość, a to już ryzykowne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potrzebujepomocy Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) 43 minutes ago, Stever said: Możesz spróbować, choć i tak warto kupić drugą kość, a to już ryzykowne. Mam druga kosc, ten sam model. Problem jest taki, ze jak wloze dwie kosci to komp sie nie odpala, wiec uzywam tylko jednej. Osobno oby dwie dzialaja jak nalezy. Tak przy okazji - orientujesz sie moze czy to rzeczywiscie wina braku trybu XMP? Bo jesli nie, to rzeczywiscie chyba bede zmuszony kupic nowy ram. Edytowane 1 Lipca 2020 przez potrzebujepomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WaszPan Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) tak na szybko może zaktualizuj bios proc pozwala na 2133 i tak powinny ruszyć [moze ustawa wszystko na auto] sprawdzałeś czy kości nie mają błędów? [oczywiście pojedynczo] czy to ten model https://www.gskill.com/specification/165/184/1536031894/F4-2400C17D-16GVR-Specification [bo jest jeszcze cl15] w specyfikacji nie widzę żeby podali mu 2133 jest tylko 2400 Edytowane 1 Lipca 2020 przez WaszPan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potrzebujepomocy Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 Tak, to ten model. W sumie nie wiem czy bede w stanie to sprawdzic. Licze na to ze przy nowej plycie wszystko bedzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WaszPan Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 a bios masz nowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...