Skocz do zawartości
hoto

PC do 7k i monitor UHD do 3.5k do photoshopa

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Chcialem kupic mojej mamie PC do 7k i monitor UHD 31"+ do 3.5k.

Komputer glownie do Photoshopa - ale nie zawodowo a hobbistycznie.
Zero gier ale za to mnostwo przegladania facebooka.

Jak dla niej to niezly overkill ale chcialem zeby miala cos co cieszy oko, szybkiego, cichego i na lata.

Wszelka pomoc bardzo mile widziana, z gory dzieki ?

Nie bardzo ogarniam temat dobierania komponentow i na razie mam taka liste:

image.thumb.png.02fce048229812a64c6224e931278738.pngimage.thumb.png.c5a709211077e3b31a538e3d26d25551.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziesz robił coś w oparciu o GPU czy tylko lub przez większość czasu CPU będzie w użyciu ?

Procka zmień na R7 3700X , raptem 300 mhz niższy zegar bazowy a procek 160 zł tańszy .

Płyta na X570 to wg. mnie overkill , starczy dobre B450 / B550 ew. X470 .

Chłodzenie zmień na zwykłego DR4 .

Co do SSD - jak chcesz X570 lub będziesz brał B550 to można zastanowić się nad modelem Gen4 np. Corsair MP600 1 TB za 999 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki @reyden

GPU pewnie nie bedzie uzywane wogole, ale moze moja mama bedzie kiedys chciala sie pobawic w obrobke video.
Zjechalem z grafika do GTX 1660.

Zmienilem chlodzenie i ssd jak doradziles ?
Ten SSD ma niezle parametry ?

Zjechalem z procesora na ten 3700X - z tym ze mam pytanie: czy te dodatkowe 300 mhz nie sa tego warte w przypadku programow graficznych jak photoshop?
Wydaje mi sie ze stosunek mocy do ceny jest linearny? (Czy nie mozna tak tego liczyc?)

Co do plyty glownej: zalezy mi na wifi z antena po kablu.
Przez najblizsze pare tygodni albo miesiecy nie da sie poprowadzic kabla sieciowego tam gdzie bedzie stal komputer.
I, moze to glupie, ale zalezy mi zeby bylo chociaz jedno wejscie USB-C - mamie bedzie latwiej z kablami.
Czy lepiej kupic tansza plyte glowna i osobno karte sieciowa z wifi?

Moglbys mi jeszcze doradzic jak i gdzie kupowac sprzet?
Czy brac w jednym sklepie wszystko czy szukac najtanszych cen i kompletowac na allegro pojedynczo?
Czy warto zamawiac w x-kom, komputronik albo morele ze zlozeniem? Czy lepiej sobie zachowac te 100-200zl?

Nowa lista v2: https://www.morele.net/inventory/info/504521a4/

image.thumb.png.dc8ebd5462a78e1c171f18b67ca918eb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi