harmonix Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 Przede wszystkim chciałbym się przywitać, bo jestem nowy na forum. I od razu piszę z pytaniem o to jak skutecznie wyciszyć wentylator w zasilaczu Qoltec Silent Power Q400. Zamontowany jest tam fabrycznie 120mm wiatrak na 12V z dwoma pinami, więc nie ma raczej mowy o tym, aby był on sterowany. Czy wymiana na inny (lepszy) wentylator 120mm ma sens? Jeśli tak to jaki? Mogę też dorobić sterowanie napięciem tego wentylatora i ręcznie ustawić niższe obroty, przy 9V ten wentylator jest już bardzo cichy, natomiast zastanawiam się czy na płycie zasilacza nie ma już takiego regulatora. Orientuje się ktoś z Was może do czego służy potencjometr VR1 w dolnej części płytki? Jest on blisko gniazda wentylatora, natomiast do kompletu brakuje w okolicy tranzystora. VR mógłby sugerować Voltage Regulator, ale nie znam się i nie chcę czegoś zepsuć. Najlepszym rozwiązaniem jednak byłby chyba taki zasilacz, w którym obroty dostosowywane są automatycznie do temperatury, ale nie chcę inwestować w ten sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...