CriXu Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Witam, Znajomy podrzucił komputer do sprawdzenia i wygląda na to że komp nie startuje. Sprawdziłem zasilacz miernikiem i działa, sprawdziłem tez na drugim zasilaczu i to samo (brak reakcji na przycisk zasilania), odłączyłem wszystko i podłączyłem minimum, kolejna próba odpalenia i tylko wiatrak zasilacza lekko drgnie a reszta dalej stoi (nic więcej się nie dzieje, 0 światełek, 0 dźwięków tylko małe drgnięcie wiatraka co około 10sek). I tu moje pytanie, czy jak procek się spali to taki objaw może się pojawić czy raczej płyta? Płyta to Gigabyte X570, jakiś Ryzen 5 (3rd gen), pamieci 2x16GB. Wcześniej komp działał, bidok tylko z tego co mówił podłączał ledy, i jak wpioł kabelek do płyty to już się więcej nie odpalił wiec domyślam się ze raczej płyta poszła ale może ktoś ma więcej doświadczenia i podpowie. PS. odłączyłem grafikę, ramy, dyski, kabelki obudowy i zostawiłem sam procesor +wiatrak oraz płytę główną, chciałem odpalić zworką i to samo, wiatrak na zasilaczu lekko drgnie tylko. Bios resetowany, bateria wyciągnięta i dalej to samo any ideas? /Dzięki bardzo i pozdro Edytowane 3 Lipca 2020 przez CriXu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Wygląda na to że płyta wyziąneła ducha. To się zdarza. Mi ASUS Z170 poadał po miesiącu i był podobny objaw. Komp nie startował. Jak płyta na gwarancji to do serwisu. Gdyby to był proc to płyta raczej by wystartowała, ale z czarnym ekranem. Zresztą procki rzadko się psują w przeciwieństwie płyt. Które zależnie od firmy mają awaryjność na określonym poziomie. Edytowane 3 Lipca 2020 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Tak się dzieje, gdy jest jakieś zwarcie. Sprawdź wszystkie porty, USB, połączenia. Spróbuj uruchomić samą płytę, zasilaczem. Bez procesora powinna też się uruchomić - choć w wypadku tego chipsetu pewny nie jestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...