maro18 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Złożyłem nowy komputer, uruchamiam - na monitorze brak sygnału hdmi Komp: i7-10700, Płyta MSI Z490 TOMAHAWK, pamięci patriot viper steel 16gb, karta gigabyte windforce 2070 super, chłodzenie na procka noctua nh-d15, zasilacz seasonic 650w gold Monitor wyświetla obraz z biosu, także sam monitor raczej OK. Po wyjściu z biosu i próbie uruchomienia monitor pokazuje brak sygnału hdmi. Podłaczyłem geforce 970 - to samo, więc raczej nie wina karty. Przełączyłem na integrę - to samo. Wszystkie komponenty prawidłowo wykryte w biosie. Jakieś pomysły?? Co może być nie tak?? Dzieki za pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) Na płycie masz 4 diody obok wtyczki "24", zobacz w instrukcji na której się zatrzymuje będziesz z czym jest problem. Edytowane 4 Lipca 2020 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 38 minut temu, KaszaWspraju napisał: Na płycie masz 4 diody obok wtyczki "24", zobacz w instrukcji na której się zatrzymuje będziesz z czym jest problem. Zatrzymuje się na boot. Czyli problem z dyskiem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Wychodzi że coś z dyskiem lub instalką Windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Teraz, KaszaWspraju napisał: Wychodzi że coś z dyskiem lub instalką Windowsa. To co radzisz? Dysk dopiero co działał świetnie, po zmianie komponentów nagle padł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) Sata, nvme. ? Przełącz na inny sata, zmień kabel sata, zasilający, bardzo łatwo uszkodzić porty na dysku. Nvme zamontuj jeszcze raz, potem w inny port. Używasz nowej instalacji Windowsa czy porostu włożyłeś stary dysk? W biosie wszystko poprawnie ustawione pod botowanie danego dysku ? Edytowane 5 Lipca 2020 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Teraz, KaszaWspraju napisał: Stat, nvme. ? Przełącz na inny stata, zmień kabel sata, zasilający, bardzo łatwo uszkodzić porty na dysku. Nvme zamontuj jeszcze raz, potem w inny port. Używasz nowej instalacji Windowsa czy porostu włożyłeś stary dysk? W bisie wszystko poprawnie ustawione pod botowanie dysku ? Włożyłem stary dysk cruciala. Ponadto dołożyłem nvme ale jest na razie pusty. W biosie moim zdaniem wszystko jest OK. Jutro spróbuję pozmieniac kabelki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 Cytat Włożyłem stary dysk cruciala. Ponadto dołożyłem nvme ale jest na razie pusty. Stary Windows , stare serowniki na inny chipset = problemy Pusty dysk nie formatowany plus drugi dysk = problemy Odłącz cruciala, zainstaluj Windowsa na nvme. Powinno odpalić bez problemu z pendraiwem instalacyjnym windowsa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pryqqq Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2020 1 - czy przełożyłeś wszystkie dyski ze starego kompa? 2- windows 7 lub 8 ? Generalnie przy przekładaniu dysków do nowego kompa musisz pamietać o 2 rzeczach - Win 7 i win 8 przy instalacji systemy na dysk - Master boota ustawiał na największym pojemnościowo dysku... (więc jezeli miałeś 120 gb dysk ssd z windowsem i 1 tb HDD na filmy to komp nie odpali ci bez obu dysków - bo najpier boota czyta z HDD a tam jest dopiero podane że System jest na SSD... ) W Win 10 jest już chyba inaczej ( choć nie jestem pewien.) Natomiast przekładając dysk z system do innego nowego kompa i tak najlepiej zrobić reinstal - zeby Ci przy instalacji poinstalował te drivery i instrukcje które są potrzebne pod tej klasy sprzęt ( nawet jak bez tego odpali to stare stery i instukcje tez zostaną i to czasami powoduje komplikacje w późniejszym działaniu). 1 - czy przełożyłeś wszystkie dyski ze starego kompa? 2- windows 7 lub 8 ? Generalnie przy przekładaniu dysków do nowego kompa musisz pamietać o 2 rzeczach - Win 7 i win 8 przy instalacji systemy na dysk - Master boota ustawiał na największym pojemnościowo dysku... (więc jezeli miałeś 120 gb dysk ssd z windowsem i 1 tb HDD na filmy to komp nie odpali ci bez obu dysków - bo najpier boota czyta z HDD a tam jest dopiero podane że System jest na SSD... ) W Win 10 jest już chyba inaczej ( choć nie jestem pewien.) Natomiast przekładając dysk z system do innego nowego kompa i tak najlepiej zrobić reinstal - zeby Ci przy instalacji poinstalował te drivery i instrukcje które są potrzebne pod tej klasy sprzęt ( nawet jak bez tego odpali to stare stery i instukcje tez zostaną i to czasami powoduje komplikacje w późniejszym działaniu). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro18 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2020 24 minuty temu, Pryqqq napisał: 1 - czy przełożyłeś wszystkie dyski ze starego kompa? 2- windows 7 lub 8 ? Generalnie przy przekładaniu dysków do nowego kompa musisz pamietać o 2 rzeczach - Win 7 i win 8 przy instalacji systemy na dysk - Master boota ustawiał na największym pojemnościowo dysku... (więc jezeli miałeś 120 gb dysk ssd z windowsem i 1 tb HDD na filmy to komp nie odpali ci bez obu dysków - bo najpier boota czyta z HDD a tam jest dopiero podane że System jest na SSD... ) W Win 10 jest już chyba inaczej ( choć nie jestem pewien.) Natomiast przekładając dysk z system do innego nowego kompa i tak najlepiej zrobić reinstal - zeby Ci przy instalacji poinstalował te drivery i instrukcje które są potrzebne pod tej klasy sprzęt ( nawet jak bez tego odpali to stare stery i instukcje tez zostaną i to czasami powoduje komplikacje w późniejszym działaniu). 1 - czy przełożyłeś wszystkie dyski ze starego kompa? 2- windows 7 lub 8 ? Generalnie przy przekładaniu dysków do nowego kompa musisz pamietać o 2 rzeczach - Win 7 i win 8 przy instalacji systemy na dysk - Master boota ustawiał na największym pojemnościowo dysku... (więc jezeli miałeś 120 gb dysk ssd z windowsem i 1 tb HDD na filmy to komp nie odpali ci bez obu dysków - bo najpier boota czyta z HDD a tam jest dopiero podane że System jest na SSD... ) W Win 10 jest już chyba inaczej ( choć nie jestem pewien.) Natomiast przekładając dysk z system do innego nowego kompa i tak najlepiej zrobić reinstal - zeby Ci przy instalacji poinstalował te drivery i instrukcje które są potrzebne pod tej klasy sprzęt ( nawet jak bez tego odpali to stare stery i instukcje tez zostaną i to czasami powoduje komplikacje w późniejszym działaniu). Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Rzeczywiście problemem były dyski. Czy zadziało się w takim mechanizmie, jaki opisujesz - nie wiem, bardzo prawdopodobne, że tak. Podsumowując - odłączyłem poprzednie dyski, zostawiłem tylko nowy czysty dysk i uruchomiłem instalkę z USB. Po tym już wszytko gładko poszło. Jeszcze raz dziękuję, bo podejrzewam, że bym do tego sam (tak szybko) nie doszedł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...