elderion Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2020 Cześć, od jakiegoś czas rozglądam się za laptopem do pracy. Wymagania mam dość proste: 1. Wytrzymały - jakaś metalowa/aluminiowa obudowa, 2. Matowy ekran - rozmiar w okolicach 13 cali (max 14), 15.6 to trochę za dużo 3. 16/32 GB ram-u 4. Dysk SSD 512 GB, HDD niekoniecznie 5. Przynajmniej 4 fizyczne rdzenie 6. Czytnik linii papilarnych i tpm. 7. System operacyjny - może być, ale nie jest konieczny, prawdopodobnie i tak będzie docelowo Linux. 8. Im mniejszy i lżejszy tym lepszy - dość dużo będę go nosił. Ponadto sensowne złącza rozszerzeń, oraz "umiejętność" cichego chłodzenia się. :) Swego czasu miałem "przyjemność" pracować z ultrabookiem della (nie pamiętam modelu), który po 10-ciu minutach obciążenia buczał jak suszarka do rąk (i taką też miał zresztą funkcjonalność). Istotne jest, aby pracował długo na baterii - kilka godzin, chociaż tak 3-4h. Ogólnie laptop ma mi służyć w 2 celach: 1. Prezentacja i inne spotkania z klientami, przez co musi być responsywny i wyglądać "profesjonalnie" :) 2. Propotypowania - pracuje z oprogramowaniem do analizy danych, które jest dość wymagające pamięciowo, stąd potrzeba posiadania większej ilości ramu, przynajmniej 16GB, szybkiego dysku oraz 4 fizycznych rdzeni. Myślałem tradycyjnie o Dellach, ale mam też dobre doświadczenia z laptopami biznesowymi od HP, stąd trafiłem na coś takiego: https://www.x-kom.pl/p/530493-notebook-laptop-15-6-hp-probook-455r-g6-r7-3700-32gb-512-win10p.html Tyle, że ten jest za duży. Słyszałem też dobre opinie o Acerach z linii Swift, coś takiego: https://www.x-kom.pl/p/522556-notebook-laptop-14-1-acer-swift-5-i5-1035g1-16gb-512-w10-ips-touch-bialy.html Ale jakoś Acery nie kojarzą mi się dobrze z typem "wytrzymałego, biznesowego laptopa", więc trochę nie wiem co myśleć. Mam jeszcze jedną potrzebę, trochę poboczną - czasami mam potrzebę "narysować" (raczej diagram, niż sztukę :) ), a nie zawsze mam tablice, oraz czasami muszę to zrobić zdalnie, więc zastanawiam się, czy nie warto zainwestować w taką funkcjonalność w laptopie. Z racji tego, że nie potrafię znaleźć ciekawego laptopa (hybrydy, 2 in 1?) z ekranem dotykowym, który załatwi mi kwestię rysowania, to myślałem po prostu o dokupieniu tabletu graficznego. Będę wdzięczny za wszystkie propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2020 Jak ktoś mi mówi, że chce laptop biznesowy to pierwsze co mi przychodzi do głowy to thinkpad : https://www.x-kom.pl/p/546685-notebook-laptop-140-lenovo-thinkpad-t495-ryzen-5-pro-8gb-512-win10p.html mam w domu IBM, który chyba ma z 20 lat i do tej pory działa. Na szczęście lenovo nie robi po taniości Thinki i ta seria jest bardzo udana. Tutaj masz czterordzeniowego ryzena, 8 giga ramu i oczywiście ssd. Przy okazji jest na matrycy IPS. Jak dla mnie takie hybrydy są zbyt delikatne i nie warte wydania pieniędzy. No w sumie jest tylko jedna opcja - Surface, ale to już spory wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGie Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2020 Jak dla mnie najlepszą opcją jest zdecydowanie Zenbook. Wykonany z aluminium, mega mobilny (1,1kg) oraz bardzo ładny :) Dodatkowym atutem jest klawiatura numeryczna w touchpadzie. Wrzucam link z procesorem i7-10 generacji oraz 16GB RAM. https://www.x-kom.pl/p/576249-notebook-laptop-14-0-asus-zenbook-14-ux433fac-i7-10510u-16gb-512.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniuul Opublikowano 8 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2020 W tym budżecie możesz sobie pozwolić na coś z wyższej półki. Zernknij na Zenbooka Duo. Moim zdaniem do Twoich potrzeb będzie jak znalazł. Tyle, że nie ma matowej matrycy, ale za to nie będziesz musiał inwestować dodatkowo w tablet graficzny. Posiada procesor i5 niskonapięciowy 4 rdzeniowy, matrycę bardzo dobrze odwzorowującą kolory, dwa ekrany dotykowe i jest 14 calowy. Obudowa jest wytrzymała i elegancka. Jedyne czego nie ma to czytnika linii papilarnych, ale za to masz win hello. ASUS ZenBook Duo UX481 i5-10210U 16GB 1TB SSD 5999zł 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 10 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2020 Na Thinkpada z 16GB ram-u z tej linii to mnie chyba nie stać. Inna sprawa, że modeli jest od groma i trochę nie mogę się w nich odnaleźć. Ten Zenbooki wyglądają faktycznie bardzo fajnie, szczególnie ten Duo jest kuszący, chociaż w niektórych miejscach średnie opinie o nim czytałem. To jeszcze pytanie o Delle i HP - jest coś ciekawego do polecenia od tych producentów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...