Skocz do zawartości
ko_sa

Tania karta do grafiki rastrowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Siostra szuka taniej karty graficznej. Jej sprzet dziala na intelu 2 core i 2 gb ramu.

Potrzebuje jej do grafiki 2d rastrowej 3d i podstawowej animacji. Cena max 150 funtow (siostra siedzi w Anglii, rownie dobrze moze to byc odpowiednik 750 PLN ale podalem cene w funtach bo w sumie nie wiem czy w Anglii ten sprzet bedzie tanszy czy drozszy). Zdaje sobie sprawe, ze taki sprzet to nie jest szczyt marzen i drugiej Katedry na tym nie zrobi, ale siostra potrzebuje czegos na start zeby malymi kroczkami wkrecic sie w branze. Ja powiem szczerze ze juz od dawna nie siedze w tematach sprzetowych wiec mam cicha nadzieje, ze ktos bardziej obeznany wyrazi tutaj swoja opinie.

P.S. Malo istotne, ale musialem zalogowac sie na nowym koncie. Moje chyba jest nieaktualne. Na tym forum siedzialem kiedy to jeszcze byl Tweak. Stare dzieje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt to zabytek na S775 , do tego mało ramu .

To ma być normalna , cywilna karta czy bardziej potrzebuje karty Quadro ?

Z nowych to albo Rx 570 albo GTX1650 , do Rx 580 czy GTX1650 Super trzeba będzie już dołożyć .

Z kart typu Quadro to NV Quadro P400 V1 / V2 można dostać do 150 Ł

Tylko nie wiem czy C2D nie będzie hamował tych kart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, chyba nie wyrazilem sie jasno. Nie chodzilo o intela 2 tylko o intela z 2 rdzeniami. Pewnie niewiele to zmienia ale moze jednak.

Wedlug oznaczen w systemie procesor to Intel(R) Core(TM)2 CPU 1.86 (siostra malo sie na tym zna i to wszystko co zdolalem wyciagnac...). 

Quadro mysle ze nie bedzie potrzebne, przy reszcie podzespolow i tak go nie wykorzysta... Raczej normalna cywilna karta. Wiem ze sprzet to zabytek i raczej w kazdym wypadku bedzie spowalnial prace, ale jednak cos trzeba wybrac. Mysle, ze w tym wypadku raczej nie ma sensu kupowac nowej karty, moze jakas uzywka? Pewnie bedzie lepszy stosunek ceny do wydajnosci i da rade znalezc cos minimalnie mocniejszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor to zapewne coś pokroju C2D E6300 (1,86 GHz)

Proponuję przeznaczoną kwotę podzielić na :

- używany procesor typu E8500 (około 20 zł zł) lub mocniejszy na platformę LGA 775 np. cztery rdzenie Intel Core2 Quad Q9400 (4x2,66GHz) - w PL po około 80 zł.

- co do karty graficznej niech się wypowie ktoś co ma większe pojęcie ale chyba nie ma sensu pchać się w te współczesne - może wystarczy taki GTX 750 TI ?? (200-400zł).

Nie wiadomo jaki tam jest zasilacz, czy pociągnie zmianę na mocniejsze CPU i GPU.

Szału nie będzie ale po zmianie procesora komputer trochę przyspieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi