Chemik4 Opublikowano 10 Lipca 2020 Zg艂o艣 Opublikowano 10 Lipca 2020 Cze艣膰, za艂o偶y艂em ten temat by troch臋 o偶ywi膰 forum ;) W pa藕dzierniku 2019 postanowi艂em zrobi膰 serwer NAS mo偶liwie ma艂ym kosztem: - kupi艂em p艂yt臋 Pegatron IPXPV-D3 z Atomem D525 1,8GHz (45z艂 z kw), - zasilacz Chieftec FSP180MP (25z艂 z kw), - 4 GB RAM mam z odzysku, dyski 2,5" tak samo (aktualnie WD Blue 500GB + Hitachi 1TB, docelowo ma by膰 2x2TB). - jako obudowa pos艂u偶y艂 stary tuner satelitarny Ferguson FX-6600CR, kt贸rego trzeba by艂o wybebeszy膰 P艂ytk臋 zasilacza trzeba by艂o wyj膮膰 z obudowy by zmie艣ci艂a si臋 do 艣rodka, p艂yta g艂贸wna oraz p艂ytka zasilacza zosta艂y zamocowane na mosi臋偶nych dystansach M2,5x5mm. Z zasilacza obci膮艂em wszystkie kable opr贸cz wi膮zki ATX 24pin, przylutowa艂em dwie wtyczki SATA (tylko 5V i masa), na przedniej p艂ytce pozostawionej z tunera poprzecina艂em 艣cie偶ki by podpi膮膰 przyciski Power i Reset od p艂yty g艂贸wnej. Na dyski postanowi艂em zrobi膰 "koszyk" z k膮townika aluminiowego przyklejonego klejem epoksydowym do pokrywy Zamkn膮艂em si臋 w kwocie poni偶ej 100z艂, na majsterkowaniu zesz艂o mi ok 10-12 godzin. Najtrudniejsze by艂o dok艂adne wymierzenie rozstawu dystans贸w i dobranie takiego zasilacza, by si臋 zmie艣ci艂 w obudowie o wysoko艣ci ok 60mm - wiem, mog艂em kupi膰 jaki艣 pico-ATX + kostka ale to ni jak nie pasowa艂o mi do za艂o偶e艅 projektu. Co do wentylacji, obudowa jest fabrycznie mocno "dziurawa", z ty艂u zamocowa艂em wentylator 50x50x10mm wiej膮cy na zasilacz i wywali艂em maskownic臋 p艂yty g艂贸wnej - efekt - radiatory zasilacza maj膮 ok 38-40*C, dyski ok 35*C, procesor ok 50*C. Wywali艂em wcze艣niej zamocowane 3-pinowe gniazdo zasilania AC, zamiast tego przylutowa艂em kabel bezpo艣rednio do zasilacza (poprzez wy艂膮cznik i gumow膮 odgi臋tk臋 odzyskane z tunera) Uprzedzaj膮c pytania, zasilacz ma sw贸j bezpiecznik, nigdzie przewody 230V nie dotykaj膮 obudowy, nie ma 偶adnych przebi膰, wszystko jest dobrze zaizolowane a uziemienie podpi臋te. Wszystkie zdj臋cia聽 TUTAJ Na pocz膮tku bawi艂em si臋 z Open Media Vault ale efekty by艂y mizerne, transfery rz臋du 20-23MB/s to tragedia, miniDLNA nie chcia艂o si臋 zainstalowa膰, system si臋 sypa艂 po restarcie... Nie wiem czemu tak si臋 dzia艂o, pr贸bowa艂em kilku r贸偶nych pendriv贸w. Sko艅czy艂o si臋 na tym, 偶e zainstalowa艂em Windows 7 HP x64, jako serwera multimedi贸w u偶ywam Serviio 2.0, do zdalnego sterowania mam Team Viewera, transfery po LANie to 70-100MB/s. Aktualnie serwer dzia艂a od po艂owy listopada, pob贸r mocy to ok 25-30W. 1 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
SpiderMAN Opublikowano 6 Lipca 2022 Zg艂o艣 Opublikowano 6 Lipca 2022 A kiedy dodasz fotki? 聽馃槃 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Chemik4 Opublikowano 9 Lipca 2022 Zg艂o艣 Opublikowano 9 Lipca 2022 W opisie jest link do GoogleDrive'a, sprawdza艂em, dzia艂a :) Niedawno WD 500GB zacz膮艂 dostawa膰 bad sectory i w jego miejsce wstawi艂em drugi Hitachi 1TB. Pierwszy ma przepracowane ponad 53000 godzin, drugi ponad 23000. Obydwa 100% zdrowe a by艂y kupione jako u偶ywane jako艣 na pocz膮tku 2016 roku. 2-3 razy do roku musz臋 go rozebra膰 i z kurzu wyczy艣ci膰, poza tym dzia艂a bezproblemowo. Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
SpiderMAN Opublikowano 16 Lipca 2022 Zg艂o艣 Opublikowano 16 Lipca 2022 W dniu 9.07.2022 o 13:35, Chemik4 napisa艂: W opisie jest link do GoogleDrive'a, sprawdza艂em, dzia艂a 馃檪 Niedawno WD 500GB zacz膮艂 dostawa膰 bad sectory i w jego miejsce wstawi艂em drugi Hitachi 1TB. Pierwszy ma przepracowane ponad 53000 godzin, drugi ponad 23000. Obydwa 100% zdrowe a by艂y kupione jako u偶ywane jako艣 na pocz膮tku 2016 roku. 2-3 razy do roku musz臋 go rozebra膰 i z kurzu wyczy艣ci膰, poza tym dzia艂a bezproblemowo. Kurde... 艣lepy cz艂owiek si臋 robi na stare lata... Ogl膮dam... 馃槃 聽 Cytuj Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...