Broly Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Witam Mój obecny sprzęt CPU : Intel Core i5-3550 3.3 Ghz (3.7 Ghz) / SilentiumPC Spartan 3 PRO RAM : Kingston 8GB (2x2 +4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey/Black Series MOBO : MSI Z77A-G43/ GPU : ASUS Radeon RX480 Strix Gaming 8GB OC Zasilacz : OCZ ModXStream Pro 600W Audio : Creative Titanium HD Buda Corsair Carbide Series 100R Monitor : BenQ EX2780Q 27" Dysk SSD 250GB + zwykły 1TB Czy odczuję jakiś skok wydajności w grach gdy kupię praktycznie nowego kompa ale zostawiając na razie RX 480? Chcę poczekać na nowe RTX 3000 które mają być niby jeszcze w tym roku ale ile w tym prawdy nie mam pojęcia :P budżet do 4-5 tysięcy MAX a potrzebuję : Proca (preferował bym nowego intela na 1200) , Płytę, RAM , Zasilacz pełny modular, Budę (koniecznie z plexi) , dysk M2 1TB. Ze starego kompa zostanie dysk zwykły 1TB , grafa i karta dźwiękowa. Komp w 80% do grania w WQHD (aka 2k), nie robię OC. Dobrze by było gdyby wszystko było z jednego sklepu np x-kom czy komputronik żeby wszystko od razu złożyli do kupy i sprawdzili. Aktualnie tak wygląda "wydajność" u mnie w Wieśku 3 gdzie wycisnąłem z niego wszystko co możliwe, słychać że obecny sprzęt prosi o litość :D. Edytowane 12 Lipca 2020 przez bassfreak93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) A co za problem zejść z ustawieniami grafiki i postprocesów w wiesiu? 18-21 fps to trochę bieda granie, a rx480 ze zmniejszonymi detalami w wqhd spokojnie ogarnie grę nawet z tą starszą i5. Edytowane 12 Lipca 2020 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2020 Osobiście bym nie zostawiał niczego, sprzedał nawet w całości jak sie udał. Za około 4-5k złożysz już całą nową podstawkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barthy Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Jestem w podobnej sytuacji, tylko aktualne GPU mam odrobinę lepsze. Osobiście pod koniec miesiąca będę zamawiał podstawkę (okolice 3200 zł), w której skład wchodzi: MOBO: MSI MAG Z490 TOMAHAWK CPU: Intel Core i7-10700K RAM: HyperX 16GB (1x16GB) 3200MHz CL16 Predator RGB Wpakuje to póki co do starej budy i na przestrzeni kolejnych 2-3 miesięcy postaram się zmienić budę, dołożyć nowe dyski na M2 i wymienić PSU i dopiero w następnej kolejności GPU. Jeśli jesteś w stanie zrobić podobnie, to polecam takie podejście. Niestety złożenie jednostki na sockecie 1200 (nawet bez GPU), w zadanym przez Ciebie zakresie cenowym może być problematyczne (chociaż nie niemożliwe, ale trzeba pójść na kompromisy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 1 godzinę temu, Barthy napisał: Jestem w podobnej sytuacji, tylko aktualne GPU mam odrobinę lepsze. Osobiście pod koniec miesiąca będę zamawiał podstawkę (okolice 3200 zł), w której skład wchodzi: MOBO: MSI MAG Z490 TOMAHAWK CPU: Intel Core i7-10700K RAM: HyperX 16GB (1x16GB) 3200MHz CL16 Predator RGB Wpakuje to póki co do starej budy i na przestrzeni kolejnych 2-3 miesięcy postaram się zmienić budę, dołożyć nowe dyski na M2 i wymienić PSU i dopiero w następnej kolejności GPU. Jeśli jesteś w stanie zrobić podobnie, to polecam takie podejście. Niestety złożenie jednostki na sockecie 1200 (nawet bez GPU), w zadanym przez Ciebie zakresie cenowym może być problematyczne (chociaż nie niemożliwe, ale trzeba pójść na kompromisy). czemu ramy 1x16 zamiast 2x8? W xkomie z tego co widzę są w takiej samej cenie https://www.x-kom.pl/p/457713-pamiec-ram-ddr4-hyperx-16gb-2x8gb-3200mhz-cl16-predator-rgb.html, no chyba, że celujesz w 2x16 i później zamierzasz kupić drugą kość to ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barthy Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 7 minut temu, roar.RAR napisał: no chyba, że celujesz w 2x16 i później zamierzasz kupić drugą kość to ok. Dokładnie taki jest plan ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...