Arczi Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2020 Witam serdecznie, każdy z nas robi jakieś głupoty większe lub mniejsze, więc bez oceniania bardzo proszę o każdą pomoc... Mianowicie - karta microSD sdxc Goodram 128GB wraz z adapterem używana w aparacie Sony A6000 - podczas ostatnich zagranicznych wczasów zrobiłem dużo świetnych zdjęć, ale oczywiście nie zrobiłem backupu - aparatem nigdy nie kręciłem żadnych filmów, a podczas pracy był ustawiony w tryb zdjęciowy, a nie filmowy - podczas ostatniego weekendowego wypadu coś mu odwaliło, i po każdorazowej próbie podglądnięcia zrobionego zdjęcia wyskakiwał błąd mniej więcej "Aby nagrywać pliki wideo potrzebna jest zmiana systemu plików na PAL. Czy kontynować? OK/Anuluj" - klikałem Anuluj i zdjęcie dawało się podejrzeć, ale ile można klikać anuluj aby podejrzeć zdjęcie? - w końcu moja cierpliwość się skończyła i kliknąłem "OK" - aparat zaczął formatować kartę - w trakcie mocno się zestresowałem i wyjąłem kartę z aparatu - włożyłem kartę do telefonu Samsung S9 aby sprawdzić, czy w ogóle coś na niej jeszcze zostało - po włożeniu telefon wydał komunikat, że karta jest nieczytelna i aby z niej korzystać, trzeba ją sformatować - zdając sobie sprawę że już [gluteus maximus], kliknąłem ok i telefon zaczął formatować kartę, po czym utworzył na niej swoje Androidowe foldery - włożyłem kartę z powrotem do aparatu aby sprawdzić czy jeszcze do czegoś się nadaje - po włożeniu karty do aparatu wyskoczył komunikat, że "brak bazy danych obrazu, czy utworzyć?" Chodziło najpewniej o folder 100MSCDF na karcie (typowy gdzie aparaty Sony zapisują zdjęcia) - utworzyłem tą bazę danych obrazu i wykonałem jedno próbne zdjęcie. Zapisało się i mogłem je normalnie podejrzeć, ale na karcie było już tylko to 1 zdjęcie + foldery które utworzył Android Po powrocie do domu zacząłem szperać i skorzystałem z różnych programów do odzyskiwania danych, m.in.: EaseUs Data Recovery, Hetman Photo Recovery, Recovery Robot Pro, SoftwareImperial Data Recovery Wizard Każdym z nich wykonywałem pełne, długie skanowanie (20+ minut) i niestety żaden z nich nie znalazł ani jednego starego zdjęcia. Jedyne co znajdywały to pliki które aktualnie się na karcie znajdują, tj. foldery Androidowe + to 1 zdjęcie które wykonałem już po wszystkim. Czy jest jakaś szansa na odzysk tych zdjęć ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2020 Spróbuj Photorec , może coś odzyska , jeden z najlepszych programów do odyskiwania zdjęć mający wysoką skuteczność . Ale czy coś odzyska to zależy od tego jak sformatował kartę telefon - czy to coś w stylu szybkiego formatowania znanego z windows czy pełny format ( też na windows dostępny ) . Jak to było coś ala szybki format to może PR coś zdziała , przy pełnym formatowaniu to mało prawdopodobne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warkalun Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Kilka miesięcy temu miałem też problemy z danymi na karcie SD. Nie widziałem większości folderów i zdjęć na karcie pamięci. Użyłem innego oprogramowania do odzyskiwania danych. Program Partition Recovery bardzo mi pomógł. Edytowane 29 Listopada 2020 przez Warkalun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...