Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam identyczny zestaw jak Ty, poza pamięcią RAM i jadę na zasilaczu Corsair RM750x, wystarczy spokojnie. 

Swoją drogą, jakie masz temperatury pod obciążeniem jak grasz, na GPU ( na pamięciach też podaj) i CPU ? No i jakiej obudowy używasz.

Edytowane przez bastic
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, bastic napisał:

Mam identyczny zestaw jak Ty, poza pamięcią RAM i jadę na zasilaczu Corsair RM750x, wystarczy spokojnie. 

Swoją drogą, jakie masz temperatury pod obciążeniem jak grasz, na GPU ( na pamięciach też podaj) i CPU ? No i jakiej obudowy używasz.

W takim razie powinno być w porządku i u mnie. 🙂

Używam obudowy Bequiet Silent Base 802 Window z siatkowym frontem. Temperatury GPU pod obciążeniem dochodziły maksymalnie do 73 stopni, z reguły było mniej. Na pamięciach były to już wyższe temperatury, w najbardziej wymagających tytułach bywało i 98 stopni. Jeśli chodzi o CPU to odkąd zamontowałem Navisa w ogóle się tym nie przejmuje. W grach praktycznie nigdy temperatura nie dochodzi nawet do 70 stopni, najczęściej jest to przedział 56-65. 

7 godzin temu, Jabar83 napisał:

Spokojnie utrzyma. Szkoda wydawać kasy na nowe PSU. Sam polowałem na 3080, a w tej cenie sobie odpuściłem. Trzeba być desperatem by kupić kartę za tyle kasy. Ale jak się ma kasę to czemu nie 🙂

Desperatem nie jestem. Moja poprzednia karta też była bardzo dobra, więc noża na gardle nie miałem. Wychodzę z założenia, że skoro pakuje tak drogie podzespoły to chciałbym aby wszystko ze sobą odpowiednio współgrało. Stąd moje pytanie o moc zasilacza. 

Już praktycznie miałem w koszyku Bequiet Dark Power 12 Pro 1000W Titanium, ale chyba wstrzymam się z zakupem. Dziękuje za podpowiedzi. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wam powiem tak. Mam RTX 3090, RTX 2080ti, GTX1080ti wszystko na jednym zasilaczu 1000W i wszystko działa nonstop na 100% 24h/7d. (Koparka) Łączny pobór mocy 750W. Deklaracje producentów, że karta potrzebuje zasilacz minimum 650W a sama bierze 250W można włożyć między bajki. No chyba, że ktoś kupuje najtańsze zasilacze to te moga nie trzymać parametrów.

Zapomniałem dodać że te 750W to po optymalizacji i przycięciu mocy kart. Z pełną mocą też chodziły 900W i nic się nie działo.

FIlip

Edytowane przez takedown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez rok trzaskałem gry na konfigu z podpisuj ale z SPC Supremo 550W i nic się nie działo, pobór mocy ze ściany max 450W a więc uwzględniając sprawność zasilacza cały konfig wsysał ~420W także masz spoory zapas i nie ma się czym przejmować.

Zmieniłem PSU tylko dlatego, że planuje wstawić 5800X a to już by było na styk z mocą PSU.

Edytowane przez Ard'aenye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w praktyce oznacza 9 (9+2) fazowa, 45 A, sekcja zasilania karty graficznej 3070 od MSI? Konkurenci mogą zaoferować 9, 10, a nawet 12, 50 A faz. Jaki ma to wpływ na działanie karty graficznej od MSI (zarówno sama ilość faz jak i niższy amperaż)? Jakie temperatury VRM karty graficznej są optymalne i dopuszczalne? MSI notuje tu 74°C przy czym FE osiąga 6 stopni mniej na VRM. Dadam, że wymagam od karty stabilności działania na stockowych zegarach. Pozdrawiam i liczę na pomoc w rozwikłaniu moich wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Problem jest taki:

-zasilanie grafiki to 2 wtyczki po 8 pin.

Jeśli grafika jest podłączona do zasilacza  2 oddzielnymi wiazkami  po jednej wtyczce na wiązkę komputer resetuje się po około 6min intensywnego grania ( ustawienia ultra w grze ETS 2) ale jeśli na tych samych ustawieniach włączę ta samą grę z tym że za pomocą jednej wiązki z dwoma wtykami 8pin wszystko chodzi jak powinno. Pytanie co jest nie tak..... Od razu mówię że wykluczam przewody i zasilacz bo  sprawdzane było  na 2 zasilaczach 850W i 1000W i nowych wiązkach zasilających. Co jest nie tak .... Płyta główna? Procesor ? Ram?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W niektórych grach zdarza się taka sytuacja (mimo że mam ustawione na sztywno obroty wentylatorów+undervolting) , że na kilka sekund wentylatory wbijają na mniemam 100% lub blisko 100%, obserwując temperatury uważam że dzieje się to niepotrzebnie i jest mega drażniące dla ucha. Niestety ten model Asusa pozostawia wiele  do życzenia w temacie kultury pracy dlatego wykonałem undervolting i zmniejszyłem obroty do 80% to jest jedyny tolerowalny poziom hałasu. Czy da się jakoś zaradzić tym boostom ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem jeszcze raz gruntownie wszystko i nie wiem nadal dlaczego karta żyje swoim własnym życiem i totalnie olewa ustawienia manualne , w MSI Afterburner ustawiłem manualną krzywą gdzie przy  +80C mają się uruchamiać wentylatory na 86% i karta nadal zwalnia i przyspiesza ponad te wartości, dodam że temperatury nie przekraczają 80C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywaliłem wszystko i zainstalowałem samego GPU Tweak II od Asusa no i to samo. 2100 RPM mam ustawione na sztywno i po jakiejś chwili gry/testu syntetycznego  obroty wbijają na 3100 RPM. Strasznie mnie to drażni 😕 W mej ocenie ta karta ma uwalony jakiś czujnik albo ma override sprzętowy ustawien manualnych. Normalnie powinna throttlować a nie walczyć z temperaturą sama z siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

Kupiłem sobie nowa grafikę.  MIS RTX 3080 która ma 3 wejścia displayport i jedno HDMI. Kartę łaczylem z monitorem przez HDMI 2.0, jak i również przez displayport - HDMI i przez DVI z przejściówką na HDMI.. i nie mogę uzyskać 144hz przy 1920 x 1080 (natywna). Max widzę 60hz. Wcześniej miałem GTX 1080Ti i tutaj łączyłem się przez DVI - DVI i śmigało.. a tutaj nawet z przejściówką na HDMI od strony karty nie śmiga. Monitor ma złacza HDMI, D SUB i DVI. Posiadam płytę główną MSI Z390 A Pro. Mogę prosić o jakieś dobre rady.. bo już skończyły mi się pomysły. Pozdrawiam.

Edytowane przez kidd821

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

To jest kurna jakaś magia.

Dzisiaj próbowałem podłączyć kompa do TV (Samsung Qled q77A).

Do karty graficznej (RTX3080 ROG Strix) wpięty Display Port, HDMI od strony TV.

Włączam kompa i echo, staje na logo American Megatrend i POSTa nie przechodzi.

No to podpiąłem z powrotem monitor (Display Port z obu stron) i komp wstaje normalnie.

WTF?

Płyta główna to B550 Aorus Elite + Radek 5 3600.

Dziwne, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.

Edytowane przez Pron!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Pron! napisał:

Cześć.

To jest kurna jakaś magia.

Dzisiaj próbowałem podłączyć kopa do TV (Samsung Qled q77A).

Do karty graficznej (RTX3080 ROG Strix) wpięty Display Port, HDMI od strony TV.

Włączam kompa i echo, staje na logo American Megatrend i POSTa nie przechodzi.

No to podpiąłem z powrotem monitor (Display Port z obu stron) i komp wstaje normalnie.

WTF?

Płyta główna to B550 Aorus Elite + Radek 5 3600.

Dziwne, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.

Witam

twój TV ma rozpoznawanie mowy , to może powiedz mu kilka ciepłych słów XD

a tak na poważnie, to nie ty pierwszy i nie ostatni zmagający się z podłączaniem TV pod kompa, w nowych płytach głównych, bios sprawdza połączenie elektryczne pomiędzy wyjście wideo, w twoim przypadku jest to karta dedykowana a odbiornikiem TV,  może by spróbować połączyć PC z TV  kablem HDMI-HDMI 2.1

tak na szybko znalezione można poszukać w innym sklepie czy kabel innego producenta

https://www.x-kom.pl/p/511171-kabel-hdmi-unitek-kabel-hdmi-21-hdmi-15m-8k-60hz-4k-120hz.html   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Raptor napisał:

Tv i komp na tym samym gniezdzie zasilania?

A ma to jakieś znaczenie?

Zastanawia mnie to - w instrukcji mojego monitora cooler master 34 napisali, żeby nie używać jednego gniazda zasilania do monitora i odbiornika. Kompa i monitor mam wpięte do jednej listwy. Przy połączeniu kompa z monitorem przez hdmi-hdmi wszystko hula, ale już pod kablu dp nie za bardzo. Czasami monitor odpala, a czasami nie, a komp działa.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.04.2022 o 20:37, Raptor napisał:

Tv i komp na tym samym gniezdzie zasilania?

Tak

UPDATE:

Kupiłem porządny kabel HDMI - HDMI 2.1 i śmiga jak dzikie.

Ale z takim zachowaniem się jeszcze nie spotkałem, żeby przez brak czy jakiś problemy z sygnałem wideo komp się nawet nie POSTował.

Edytowane przez Pron!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam forumowiczów. Mam problem z wymienioną w tytule kartą i nie liczę, że ktoś mi pomoże, bo tu wiele się zdziałać nie da, poza nagraniem jak karta sprawuje się w rzeczywistości i podpięciem do tematu rzecznika praw konsumenta przy ponownej reklamacji.

Co zaszło? Otóż karta od ok 2 miesięcy zaczęła miewać coraz wyższe temperatury, ok pasta się wygrzewa, termopady podobnie, ALE karta kupiona była w Sierpniu 2021. Nie za szybko? Po graniu ok 2 godziny w Cyberpunka czy Red Dead Redeption 2 zauważyłem dosyć wysokie temperatury pamięci - 112 stopni na pamięciach, przecierałem oczy ze zdumienia, bo karta pracuje w domyślnych ustawieniach, w Lian Li O11 Air Mini z 2x 120mm na dole (Noctua S12A PWM Black), 2 x 140mm na froncie (Noctua A14 PWM black), 1x Noctua S12A na tyle oraz 1 x NF12 black PWM na topie. Procek chłodzony jest Scythe Fuma 2 z 2 wentylatorami Noctua S12A, ma obniżeony PPT do 110W, corve optimize na allcore -15, throttling ustawiony przy 75 stopniach.
Karta na rdzeniu osiąga prawie 85 stopni, hotspot 97, pamięci 112. CO się odjaniepawla? Wyjąłem kartę, żeby zobaczyć, czy nie jest zakurzona. Podczas oględzin, zauważyłem, że termopad na sekcji VRM bliżej tyłu karty nie ma styku z radiatorem;

3333.thumb.jpg.e8ed12aaea934310d92aa0b0f8f43c30.jpg

poprawiłem go na krawędziach wykałaczkami, ale nie dało to wiele. Wziąłem sprężone powietrze, przepsikałem ją, 
sprawdziłem ponownie, tym razem w Furmarku. 4 minuta, 23 sekunda te same temperatury co w grach po 2 godzinach ale jeszcze rosły - musiałem przerwać test. 

Kartę kupiłem w sklepie "MocnyKomputer", więc zgodnie z polityką ASUSA nie mogłem wysłać karty od razu na serwis ASUSA, tylko najpierw do sklepu. Obtrzaskałem fotkami całą kartę, pudło, wszystko co spakowałem z datownikiem i posłałem do sklepu. Tu robi się ciekawie.....

Na początku cisza, pomimo, że w liscie z opisem usterki podałem numer telefonu oraz prośbę o informowaniu na bieżąco, więc zapytałem czy coś się ruszyło w temacie.

5.png.5bba448255337e47c4c6ddf3a3054cf4.png
1.thumb.png.03f417aebcfec500f5dde800fb6143e4.png2.thumb.png.d5fb2b7c6a0f20c1ec278c4d6dffc969.png3.thumb.png.0b954b575ff793f9bcd3038a6376c13d.png

Oh my G.... pomyślałem przypominając sobie co widziałem przed jej posłaniem:

278836036_491243892706306_7545366107905822866_n.thumb.jpg.c2d6bfcefc69db3433d52a12ae619711.jpg

Tak więc, jeżeli jest to zgodne ze specyfikacją, i wszelkimi normami, to moge tylko powiedzieć sławne "Lol" Nvidii i pokazać im środkowy palec przy okazji przyszłych zakupów, bo kartę da się używać, owszem, PO UNDERVOLTINGU DO WERSJI FOUNDERS EDITION:

641082630_UndervoltedtoFEfurmark5minPrzedreklamacj.thumb.png.bbe2b61d94a903fda60ff3948e3bff3a.png

277323048_475520634302414_1358762262511492655_n.thumb.jpg.183e6e2fbea7032017cdc44d41dbfda5.jpg
Także potraktujcie to jako ostrzeżenie, odnośnie wymienionych w tytule kart tego producenta, bo cały cyrk z dawaniem plomb gwarancyjnych, groźbami odrzucenia gwarancji można wsadzić między bajki, bo po co TAKA GWARANCJA? 
Zapewne zastanawiacie się, dlaczego sam nie wymieniłem termopadów.... kartę chcę sprzedać, wszelkie ślady gmerania obniżą jej wartość, a zestaw termopadów o przewodności powyżej 12 W/mk kosztuje 450zł + wysyłka zza granicy, bo w Polsce brak takich termopadów o grubości 2,5mm. 

Kartę doprowadzę do ładu i sprzedaję nigdy więcej nie kupię żadnego szrotu z pamięciami GDDR6X. Pamiętam śmiech na niesławne Vegi, tymczasem tu nikt się nie śmieje a wręcz ludzie to zachwalają, producent umywa ręce, użytkownik zostaje z czymś, czego nie może sprzedać, może dołożyć (karta za 6400 + termopady za 500 i MOŻE BĘDZIE TO UŻYWALNE?) i mieć spokój na chwilę. Co to za czasy?

Edytowane przez vlad_8011
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

w Internetach można znaleźć jak to "pomysłowy Dobromir" zamiast grubych oryginalnych termopadów zastosował bardzo cienkie od strony elementów typu pamięć, natomiast od drugiej strony czyli radiatora dobrał na odpowiednia grubość z płytki miedzianej , spadki temperatur do 80 stopni , czyli jednak się da.      

a co do Vegii 7 i nie sławnych temperatur to sam osobiście temat przerabiałem , zdjęcia z zasobów prywatnych, po usunięciu zaschniętej masy bitumicznej !@#$%^&*... i nałożeniu normalnej pasty termoprzewodzącej temperatury podczas giercowania gdy wiatraki są ustawione na 55% i temperatura nie przekraczała 56 stopni czyli "git majonez"

na wszystko jest sposób tylko jakich czasów doczekaliśmy ze trzeba producenta poprawiać ... 

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T... Tak, widziałem trik z blaszkami, widziałem trik z dodatkowym termopadem na tym mniejszym radiatorku i wszystko fajnie, tylko to kosztuje. Kosztuje raz niewiele (te pojedyncze blaszki) a raz wiele (te jednoczęściowe kawałki blaszek docięte pod dany model, oczywiście TUFa na liście nie bvło, ale 56$ za kawałek miedzianej blaszki + przesyłka z US? Termopady sensowne kosztują fortunę) i równie dobrze mogliby za przeproszeniem nasrać do karty i nałożyć plomby gwarancyjne - "chcesz pozbyć się smrodu? Rozkręć, usuń kupę, ale jak to zrobisz, my w serwisie cudzej kupy nie tkniemy".  

To jest bez sensu, sprzęt za 6,5K (prawie) wymaga prac dokończeniowych przez użytkownika, bo naprawa gwarancyjna nie widzi problemu w przegrzewaniu. Do jakiego etapu dojenia już doszliśmy? Czy jest w ogóle jakiś następny?

Cała sytuacja rozstraja mnie o tyle, że chce się tego pozbyć, odsprzedać, bo nie chcę już żadnych układów z poborem 350W, ani z GDDR6X w kompie. Owszem, mogę sobie zrobić undervolting i przeżyje, ale to będzie odroczenie sprawy - gdy dajmy na to za rok będę chciał ją sprzedać, przyjdzie do mnie kupiec i powie "no dobra, a jak działa na domyślnych ustawieniach?", po czym temperatura w pokoju podniesie się do 60 stopni i zaczniemy dusić się od dymu, wskutek płonącej obudowy to raczej jej nie sprzedam. 

Więc mam w teorii 3 opcje;
- undervolting i jazda aż nie padnie
- ponowna reklamacja, poparta twardym filmikiem dowodzącym niesprawne chłodzenie, włączając w to rzecznika praw konsumenta
- sprzedanie jej teraz za ochłapy i dołożenie do Radeona 6800XT
4 opcja, o której piszesz, jest następująca;
- dołożenie do kart za 6,4 tyś i dokupienie blaszek, captona, ryzykowanie że coś spapram (o zwarcie w takim przypadku bardzo łatwo, to świeże rozwiązanie i za pół roku może się okazać, że pod wpływem temperatury blaszki wyślizgują się na rozgrzanej paście poza obszar w którym powinny być i zwierają coś), bo termopady lub ta papka termoprzewodząca w słoiczku odpadają ze względu na dostępność i koszta.
Jest jeszcze jakiś gościu na OLX co przyjeżdża i wymienia termopady za 200zł u klienta na poczekaniu, stosuje właśnie te 12w/mk, ale zero gwarancji na cokolwiek.

EDIT :
Na innym wątku w sumie słusznie ktoś zauważył, że pisze odnośnie rozmów ze sklepem, a co na to ASUS?
4.thumb.png.a48ce3874978fd05e69a4ea70364b6b4.png

Oni nie widzą problemu w działaniu systemu chłodzenia. 

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi