Mr.T... Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2022 oczywiście ze nie widza problemu bo Asus nie posiada w PL fizycznego serwisu ino najbliższy jest w krainie Helmutów i Göringów... wiem ze jesteś rozgoryczony i sfrustrowany takim podejście, ale ja np. swojego RTX 2070Super o popatrz tez od Asusa trzy krotnie wysyłałem na serwis ... bo dostałem kartę pod jedna kością bez temopadu i kara przez 7 miesięcy sobie jeździła po miedzy mną a serwisem, ale upierdliwy klient ze mnie co nie ? XD termopady to się samemu kupuje i wymiennika ale , ale to nie jest jeden termopad na jeden wymiar tylko może być kilka rozmiarów i wymiarów , dopiero po rozebraniu kary widać co i jaki ma wymiar, ja stosuje "thermal grizzly thermopad minus pad 8" dlatego ze w przeciwieństwie do super duper cuda na kiju "Termopad Gelid GP-Extreme' z którego wycieka oleum... https://www.morele.net/thermal-grizzly-minus-pad-8-120-x-20-mm-x-1-mm-tg-mp8-120-20-10-1r-747390/ natomiast zabawa w płytki miedziane, czyli modelarstwo, ale nie każdy się do tego nadje np. brak cierpliwości czy zwracanie uwagi na szczegóły to jest projekt na kilka godzin zabawy na w wycięcie i dopieszczenie pod wymiar każdej płytki na pamięci czy inne elementy. https://allegro.pl/oferta/blacha-miedziana-miedz-cu-formatka-200x100x0-1-mm-6531380400 https://allegro.pl/oferta/blacha-miedziana-miedz-cu-formatka-200x100x0-5-mm-6673995883 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Termopady minus 8 mam, ale tylko 3 paski po 1,5mm, mam też mapę gdzie jaką grubość i wymiar dać, ale właśnie tu musza iśc te soczyste gelidy albo thermalrighty, bo inaczej jest gorzej jak na fabrycznych. EDIT: I patrz ile tego trzeba Odnośnie miedzi - akurat trafiło na modelarza, więc ze zrobieniem tego problemu nie mam, problem mam z tym, ze po niecałym roku już to musze robić, i ze karty chce się pozbyć, nie trzymać jej, a na każda przeróbkę kupujący popatrzy raczej negatywnie, bo skojarzy mu się to z utratą gwarancji. Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2022 51 minut temu, vlad_8011 napisał: Termopady minus 8 mam, ale tylko 3 paski po 1,5mm, mam też mapę gdzie jaką grubość i wymiar dać, ale właśnie tu musza iśc te soczyste gelidy albo thermalrighty, bo inaczej jest gorzej jak na fabrycznych. EDIT: I patrz ile tego trzeba Odnośnie miedzi - akurat trafiło na modelarza, więc ze zrobieniem tego problemu nie mam, problem mam z tym, ze po niecałym roku już to musze robić, i ze karty chce się pozbyć, nie trzymać jej, a na każda przeróbkę kupujący popatrzy raczej negatywnie, bo skojarzy mu się to z utratą gwarancji. albo robisz kartę dla i pod siebie i zostaje u ciebie na dłużej , albo bez przeróbek i na sprzedaż. teraz widzisz jak wygląda rzeczywistość, gdzie to trzeba się przekonać na własnym przerobionym przypadku jak to faktycznie wygląda, i do pajaców z np. YT tzw. youtuber czyli współczesny marketingowiec, ma ładnie towar ubrać w słowa a kwestie negatywne są celowo pomniejszane albo wręcz pomijane czy przemilczane , nowy sprzęt zawsze git majonez .... to samo tyczy się tzw.. zestawów polecanych, gdzie potem te wspaniałe zestawy szybciutko lądują na olx czy alldrogo ale kto na to patrzy. daj znać jeśli ruszysz z tym projektem, co udało się osiągnąć po wymianie termopadów i pasty, bądź wersja rozszerzona, płytki miedziane. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2022 On 4/22/2022 at 7:42 PM, Mr.T... said: oczywiście ze nie widza problemu bo Asus nie posiada w PL fizycznego serwisu ino najbliższy jest w krainie Helmutów i Göringów... większej bzdury nie słyszałem , to jest taka firma jak ramserwis która wykonuje naprawy gwarancyjne kart graficznych i płyt głównych Asus dystrybuowanych w Polsce od 2011 roku i jest to oficjalny serwis asus (i nie tylko) w naszym kraju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Karta jutro u mnie będzie z powrotem :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2022 7 minut temu, vlad_8011 napisał: Karta jutro u mnie będzie z powrotem :| ale nie napisałeś , gdzie i do kogo ją wysłałeś ? XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) @Mr.T... Napisałem w pierwszym komentarzu 🙂 A więc karta wróciła, nie przegrzewa się już, przynajmniej przy 5 minutowym furmakowaniu, i 3 benchmarkach - RDR 2, Chernobylite, Cyberpunk, za to zdecydowanie wyraźniejsze stały się CEWKI. Zgrywam na kompa ponad godzinę unboxingu, podpinania, testowania, będzie to filmik dla serwisu. Przy okazji nie wyobrażam sobie używania tej karty w domyślnych ustawieniach na dłuższą metę z panelem szklanym. Ten panel siatkowy, który zrobiłem spisał się wyśmienicie - cały gorąc z karty dmuchał przez otwór bardzo mocno. Jednak dokładne rezultaty będą po zmontowaniu tego w całość i ocenzurowaniu danych prywatnych. Leci na sprzedaż, dla mnie to za głośne. Nie mam niestety decybelomierza ani dobrego mikrofonu pod ręką, ale to jest głośności suszarki do włosów. Czyli w wielkim skrócie, recenzje są uj warte, 31db nie jest równe 31 db w innej karcie, inne tonacje, każdy jest wyczulony na inne częstotliwości. Sprawdziłem drugim smartfonem i mój egzemplarz ma takie wartości Dodam tylko, że w tym dłuższym filmiku widać 77% obrotów wentylatorów. Posłuchajcie jak brzmią na 70% Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2022 3 godziny temu, vlad_8011 napisał: @Mr.T... Napisałem w pierwszym komentarzu 🙂 A więc karta wróciła, nie przegrzewa się już, przynajmniej przy 5 minutowym furmakowaniu, i 3 benchmarkach - RDR 2, Chernobylite, Cyberpunk, za to zdecydowanie wyraźniejsze stały się CEWKI. Zgrywam na kompa ponad godzinę unboxingu, podpinania, testowania, będzie to filmik dla serwisu. Przy okazji nie wyobrażam sobie używania tej karty w domyślnych ustawieniach na dłuższą metę z panelem szklanym. Ten panel siatkowy, który zrobiłem spisał się wyśmienicie - cały gorąc z karty dmuchał przez otwór bardzo mocno. Jednak dokładne rezultaty będą po zmontowaniu tego w całość i ocenzurowaniu danych prywatnych. Leci na sprzedaż, dla mnie to za głośne. Nie mam niestety decybelomierza ani dobrego mikrofonu pod ręką, ale to jest głośności suszarki do włosów. Czyli w wielkim skrócie, recenzje są uj warte, 31db nie jest równe 31 db w innej karcie, inne tonacje, każdy jest wyczulony na inne częstotliwości. Sprawdziłem drugim smartfonem i mój egzemplarz ma takie wartości Dodam tylko, że w tym dłuższym filmiku widać 77% obrotów wentylatorów. Posłuchajcie jak brzmią na 70% ale wy dodałeś filmik 56 minut ... , walka z serwisem to walka z wiatrakami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Dodam, że karta ma takie wentylatory, że nie idzie ich nasmarować bez ich rozbierania (żadnej szczeliny, która mógłby zostać wpuszczony smar). Więc nie wyciszę wentylatorów, a przy okazji dokładniejszych oględzin pocykałem parę fotek I tak, serwis miał to opisane, totalnie olał temat. Napisałem już do supportu ASUSA w tej sprawie, ale jeżeli to wg nich nie jest problem, to w takim razie co to jest jak nie postarzanie produktu? Na sekcji VRM nie ma czujnika temperatury, nie wiadomo ile ma, ale skoro w tym miejscu jest termopad, to zdaje się jest tam w jakimś celu. Do czego doszło, że klient jest tak zlewany, ASUSowi nie zależy już w ogóle na opinii? Zastanawiam się czy nie podrzucić tematu GamersNexus, bo podejrzewam, że w samej Polsce jest więcej poszkodowanych, a w USA 10 x tyle co w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2022 51 minut temu, vlad_8011 napisał: Dodam, że karta ma takie wentylatory, że nie idzie ich nasmarować bez ich rozbierania (żadnej szczeliny, która mógłby zostać wpuszczony smar). Więc nie wyciszę wentylatorów, a przy okazji dokładniejszych oględzin pocykałem parę fotek I tak, serwis miał to opisane, totalnie olał temat. Napisałem już do supportu ASUSA w tej sprawie, ale jeżeli to wg nich nie jest problem, to w takim razie co to jest jak nie postarzanie produktu? Na sekcji VRM nie ma czujnika temperatury, nie wiadomo ile ma, ale skoro w tym miejscu jest termopad, to zdaje się jest tam w jakimś celu. Do czego doszło, że klient jest tak zlewany, ASUSowi nie zależy już w ogóle na opinii? Zastanawiam się czy nie podrzucić tematu GamersNexus, bo podejrzewam, że w samej Polsce jest więcej poszkodowanych, a w USA 10 x tyle co w Polsce. wisz , jak to mówią: kijem Wisły nie zawrócisz... myślisz ze tam w serwisie ktoś sobie cos robi z twojego zaangażowania ? 😅 przecież oni nie mogą zrobić (np. jakieś przeróbki z układem chłodzenia) nic po za wytyczne producenta czyli jakie maja być termopady itd., no i co ze karta się grzeje, tak została zaprojektowana przez inżynierów z Asusa i tak widocznie ma to działać, czyli ma być głośno i gorąco, kupiłeś taki produkt i to ty masz problem nie my, my mamy twoje pieniądze i co mam teraz zrobisz ? nie ma co drążyć tematu, trzy drogi, karta po przyjęciu zgłoszenia ponownie na serwis, albo kartę w taki stanie wystaw na sprzedaż, lub o ile karta na śrubach nie posiada plomby (ale pewnie ma), to karta do rozebrania i "usprawnienia" chłodzenia. chyba ze po rozpołowieniu karty okaże się, tak jak kiedyś w necie było zdjęcie, ze po zdjęciu zestawu chłodzącego ktoś ostawił takiego gumowego kondonkia co się na palec zakłada i dlatego karta osiągała bardzo szybko wysokie temperatury... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2022 (edytowane) Sprzedany, XFX MERC 6800XT już siedzi w budzie, zdecydowany przeskok w kulturze pracy i poborze energii. Przeszedł nawet 100% 20 pętli w 3D Marku (RTX miał 98,6% w stocku) nie nagrzewając się do 60 stopni i nabił mi achievement "rock solid". Edytowane 7 Maja 2022 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2022 Godzinę temu, vlad_8011 napisał: Sprzedany, XFX MERC 6800XT już siedzi w budzie, zdecydowany przeskok w kulturze pracy i poborze energii. Przeszedł nawet 100% 20 pętli w 3D Marku (RTX miał 98,6% w stocku) nie nagrzewając się do 60 stopni i nabił mi achievement "rock solid". Całkiem fajna ta karciocha "XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon™ RX 6800 XT BLACK" , przygarnął bym w celu przetestowania w kilku tytułach 🤪 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 8 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2022 (edytowane) Niestety trafiłem na egzemplarz z piszczącymi cewkami, przy 60FPS. Diabelnie chłodna i cicha karta, nie ma najmniejszych problemów z wydajnością, ale te cewki ją dyskwalifikują, muszę znowu reklamować. Testowałem ja na 2 zasilaczach, 2 zestawach kabli, odpinałem wszystko co zbędne i próbowałem innego gniazdka - niestety to kwestia tego konkretnego egzemplarza, żadna z poprzednich kart nie piszczała. No cóż, nie widzę żadnych wątków o reklamacji XFX w Polsce, więc będę chyba jednym z pierwszych od kilku lat, ale kupowałem w x-komie, mają zapas, więc może.... się uda. Edytowane 8 Maja 2022 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mischa_PL Opublikowano 23 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2022 Witam Myślę powoli o dość popularnym i relatywnie łatwym w wykonaniu modzie polegającym na wymianie termopadów na VRAM na miedziane heatsinki. Jest jedna rzecz która mnie zastanawia, jaka jest optymalna grubość tych płytek ? 1,5mm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qpek Opublikowano 6 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2022 Czy do tej karty wystarczy procesor i5 11400 aby wykorzystać w pełni jej możliwości i potencjał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2022 38 minut temu, Qpek napisał: Czy do tej karty wystarczy procesor i5 11400 aby wykorzystać w pełni jej możliwości i potencjał? Witam aby obliczyć tzw. Bottleneck , potrzebna jest tez rozdzielczość posiadanego monitora. - 1080p , 1440p , 2160p ? oraz tytuły ogrywanych gier, bo w jednej grze przy danej rozdzielczości CPU będzie ograniczał kartę graficzna, w innej grze i np. wyższej rozdzielczości to karta będzie dostawać "zadyszki" , także nie da się wszystkiego wrzucić do jednego wora i napisać , "będzie pani zadowolona" zasadniczo RTX to jest karta do giercowania w 1080p i przy i5 11400 , Bottleneck będzie średnio na poziomie 5-10% . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qpek Opublikowano 6 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2022 Pisząc posta miałem na myśli monitor w rozdzielczości FullHD czyli 1080p, z którym miała by współpracować ta karta. Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aburey Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Witam, Ok 2-3 tygodni temu kupiłem 3080 12 GB, po włożeniu do mobo i odpaleniu pc wszystko było ok (sprawdzałem kartę w kilku grach). Niestety następnego dnia zaczęła się świecić dioda nad jednym (z 3) gniazd zasilania, przełożyłem wtyczkę w zasilaczu (be quiet 850 Watt) do innego gniazda i dioda przestała migać. Znowu wszystko było ok jakiś tydzień, półtora ale dzisiaj rano po włączeniu PC migają mi 3 diody nad wszystkimi trzema gniazdami zasilania na karcie graficznej...(nawet nie gram tylko pc chodzi w trybie 2D głównie - internet/multimedia - diody palą się już od włączenia pc!) Czy jest to wina wyłącznie zasilacza, czy może mobo mieć też coś z tym wspólnego bo niestety grafika siedzi w PC z 2018 roku i mobo ma PCI-E 3.0 a nie 4.0 ? A może karta graficzna jest rąbnięta? Zasilacz powinien wystarczyć bo tyle zalecają dla tej grafiki: 850 Watt... PC składałem w 2018 roku teraz tylko zmieniłem GTX 1080 na RTX 3080 12 GB (Asus ROG STRIX Evangelion Project), inne podzespoły to: Mobo: Rog Strix Z370-H Gaming, cpu: i7 8700k, 16GB RAMu, zasilacz be quiet 850 Watt plus do tego była grafika Gigabyte GTX 1080 - nie miałem żadnych problemów z zasilaczem i w ogóle z czymkolwiek na tym pc (przez te 4 lata zagrałem może w 12 gier... więc pc nie był katowany, czy to możliwe że zasilacz przez 4 lata tak się zużył?). Dopiero teraz gdy zmieniłem grafikę to świecą mi się diody nad gniazdkami... GPU-Z pokazuje mi zasilanie na każdej z linii i każdym gniazdku na karcie ale nie wiem jakie są normy - ktoś wie jakie powinno być zasilanie nominalne na każdym gniazdku karty graficznej i w PCI-E ? Załączam screen z GPU-Z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aburey Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Dodam tylko, że dziś rano włączyłem PC i diody nad 3 gniazdkami już nie migają o_O a wczoraj nawet gdy wyłączyłem PC to diody dalej migały nad 3 gniazdkami karty graficznej (przy wyłączonym PC !) ... WTH??? (na noc wyłączyłem zasilanie wyłącznikiem na zasilaczu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Witam jako ze tez posiadam Asus ROG Strix -O8G-GAMING, to tak diody są miedzy innymi od pokazania użytkownikowi ze dodatkowe zasilanie jest w sposób prawidłowy dostarczane do karty graficznej, i tak ma być od momentu włączenia zasilania (nie uruchomienia PC), diody już powinny się świecić cały czas na biało. czy zasilacz 850W jest za słaby ? , jak w opisie produktu jest napisane rekomendowana moc zasilacza xxx , a ja sugeruje dołóż do zasilacza 100W , to zaraz ino hejt w moim kierunku leci... tak aby wykluczyć co faktycznie robi problemy czy karta graficzna czy zasilacz to trzeba by podmienić zasilacz. co do podejrzeń i ze mobo jest z PCIe 3.0, u mnie tez karta pracuje na PCIe 3.0 bo CPU mam z 10gen. ale w razie jak by ten RTX by zdechł, to zawsze możesz pulpit wyświetlić z ipgu. XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) te karty tak mają nie przejmuj się tym zbytnio (było już wałkowane na tym forum), jak zaczną świecić to wyłącz zasilacz z przełącznika na parę sekund i po problemie. Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micromiro13 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Hej mam pytanko, bo program się zmienił od czasu kiedy ostatnim razem go odpalałem i szczerze, nie ogarniam. Próbowałem to zrobić z poradnikiem jednak (chyba) nie odniosło żadnego efektu. Wystarczy jakieś proste rozjaśnienie MSI Afterburner'a, ewentualnie w co celować, jaki mV itd, itd. Załączam screen temperatur aktualnych po pograniu chwilę w WD:Legion. W sumie jeszcze jedno pytanie, czy warto się sugerować wskaźnikiem o nazwie "temperatura gorącego punktu GPU". Dodam jeszcze, że mam RTX 3060ti od PNY Gaming Revel Dual-Fan. Edit; dobra ogarnąłem to, zły guzik klikałem, . Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez micromiro13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2022 to sie pochwal jak u ciebie krzywa wyglada i jakie masz wyniki. Przymierzam sie tez do zakupu ti. W innym kompie mam 1650 super, ktora po UV weszla mi na ponad 2GHz, ale zostawilem ja wlasnie na 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aburey Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Dzięki za te uwagi, już myślałem że to martwe forum (albo wszyscy mimo kryzysu na urlop wyjechali)... I teraz tak - jak napisałem w drugim poście - diody nad 3 gniazdkami przestały migać na ok 4 dni i dzisiaj rano znowu zaczęła migać ale już dioda nad jednym gniazdkiem (na czerwono) ... zapomniałem na noc wyłączyć prztyczkiem zasilacz i zaraz po włączeniu pojawiło się to miganie. To dziwne, że poprzednio było tak samo: zawsze jak na noc zasilacz nie był wyłączony przełącznikiem to potem rano się włączały te diody. Być może ta grafika tak ma? - celowo dopłaciłem do tej wersji Evangelion aby karta miała lepsze chłodzenie i lepszej jakości cewki (bo rzekomo takie ma). Mogłem wziąć rtx 3080 12GB od Gigabyte (sporo tańszy) ale ludzie wypisują, że im cewki piszczą - a w tym Asusie Evangelion jest cichutko, nic nie piszczy i chłodzenie jest niesłyszalne w zasadzie. A nie zamierzam prędko zmieniać gpu (może już w ogóle?). Zastanawiam się nad kupnem 1000W zasilacza bo kusi mnie przejście na Ryzena 9 7900X (z 6 rdzeniowego i7 8700k nie widzę sensu przechodzić na coś mniej niż 12 rdzeniowego), tyle, że nie wiadomo jak AMD wyjdzie ta nowa generacja i mobo. Chyba nie ma co ryzykować i trzeba poczekać na opinie jak się ludziom będzie sprawdzać w praktyce (a do tego to jeszcze z pół roku niestety). Na razie w grach karta sprawuje się normalnie, poza jedynie Subnauticą Below Zero gdzie mam dziwne zrywanie obrazu co kilka sekund, którego nie miałem na gtx 1080 ! w innych grach jednak tego efektu nie zauważyłem. Czekam aż mi światłowód podłączą bo mam sporo gier bardziej wymagających (jak Cyberpunk 2077), ale na moim obecnym łączu ściągnąć je z serwera i instalować to katorga... Mam nadzieję, że nie okaże się iż problemem jest PCI-E 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Przecież ta karta którą posiadasz to zwykły Strix 3080 12Gb tylko przemalowany ... co do zasilacza to oczywiście możesz sobie zmienić nawet na 1500W a i tak efekt będziesz miał ten sam , poszukaj sobie problemu w internetach ... różne zasilacze o różnej mocy a diody i tak świecą od czasu do czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aburey Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, masin napisał: Przecież ta karta którą posiadasz to zwykły Strix 3080 12Gb tylko przemalowany ... co do zasilacza to oczywiście możesz sobie zmienić nawet na 1500W a i tak efekt będziesz miał ten sam , poszukaj sobie problemu w internetach ... różne zasilacze o różnej mocy a diody i tak świecą od czasu do czasu. To jaki jest powód tego migania? Na gtx 1080 nigdy czegoś takiego nie widziałem 😐 Na logikę powinno chodzić o niedomaganie zasilania na danej linii ale nie mogę znaleźć nigdzie jakie są normy a bez tego jak mam to sprawdzić? Po czorta by dali takie ostrzeżenie? Co to znaczy Strix przemalowany? - w opisie tego Evangelion na stronie czytałem, że poza autorskim chłodzeniem (bo jest ono inne od wersji ROG Strix) było coś o cewkach (nie pamiętam już dokładnie), karta jest trochę podkręcona fabrycznie dlatego pewnie ma 3 gniazda zasilania a nie 2 jak wersja Strix, TUF i zwykła 10GB od Asusa. Oprócz tego ma jakieś bajery świetlne które od razu wyłączyłem (można sobie programować bzdury wyświetlane na pasku z boku karty, nie wiem po co to komu). Przyznam, że mam trochę zawaloną głowę ostatnio i nie szukałem po forach angielskich ale widzę, że muszę to zrobić. Jeśli zmienię mobo i cpu (plus ram) to i tak zasilacz 1000Wat by się przydał a obecny pc zostawię sobie w całości - bo całkiem fajnie pracował cały zestaw (ten i7 8700k z gtx 1080), gdybym nie miał monitorów 1440p to spokojnie by jeszcze wystarczył na co najmniej 5 lat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) No to jesteś w głębokim błędzie bo te karty są identyczne tylko w innej kolorystyce , Asus zawsze wypuszcza "pomalowane" inaczej Strixy pod innymi nazwami za grubą kasiorę , przykład Gundam ... powód migotania jest taki że te karty tak mają. "Kolejnymi ciekawymi owocami tej współpracy są karty graficzne ROG STRIX RTX 3080 oraz RTX 3090. Flagowe GPU zielonych otrzymały znany nam już masywny radiator, który chłodzą 3 wentylatory. Największe zmiany zaszły oczywiście w kwestii wykończenia, bowiem konstrukcje również wpisują się w charakterystyczny wygląd serii." dodatkowo masz tą samą przypadłość co Strix , migające diody zasilania , tyle w temacie... Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aburey Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, masin napisał: No to jesteś w głębokim błędzie bo te karty są identyczne tylko w innej kolorystyce , Asus zawsze wypuszcza "pomalowane" inaczej Strixy pod innymi nazwami za grubą kasiorę , przykład Gundam ... powód migotania jest taki że te karty tak mają. "Kolejnymi ciekawymi owocami tej współpracy są karty graficzne ROG STRIX RTX 3080 oraz RTX 3090. Flagowe GPU zielonych otrzymały znany nam już masywny radiator, który chłodzą 3 wentylatory. Największe zmiany zaszły oczywiście w kwestii wykończenia, bowiem konstrukcje również wpisują się w charakterystyczny wygląd serii." dodatkowo masz tą samą przypadłość co Strix , migające diody zasilania , tyle w temacie... Znalazłem tego STRIXA na youtube i widzę, że też ma 3 wtyczki i jest fabrycznie kręcony - faktycznie STRIX i Evangelion są niemal takie same, pewnie Evangelion ma tylko jakieś dodane bzdety na tym panelu wyświetlania... ALE! - obie wersje są kręcone, stąd w obu są 3 wtyczki i trochę lepiej opracowane chłodzenie od innych wersji. Dlatego też może lepsze cewki dali bo głowę dam, że przed zakupem czytałem o tych cewkach ale nie każ mi tego teraz szukać... O migających diodach jeszcze nie znalazłem żadnej dyskusji, bez sensu że coś takiego jest - powinni dać jakiegoś patcha (do biosu grafy?) żeby to wyeliminować jeśli to nie jest problem za małego napięcia. // EDIT: Znalazłem jakieś wideo na youtube o tych migających diodach w STRIX, facet mówi tam by wyłączyć opcję Power Detect w GPU Twerk (on miał wersję 2, ja mam 3 tego GPU Tweak), ale to chyba rozwiązuje tylko czasowo ten problem. Nie wiem czy można wstawiać linki do youtube, ale dla wszystkiego dodaje linka (gdyby ktoś inny szukał na forum rozwiązania tego problemu): Trochę żałuję, że po prostu nie wziąłem sporo tańszej zwykłej wersji rtxa od Gigabyte, gtx 1080 mam właśnie od Gigabyte i całkiem nieźle się sprawowała. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Aburey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2022 4 hours ago, Aburey said: Znalazłem tego STRIXA na youtube i widzę, że też ma 3 wtyczki i jest fabrycznie kręcony - faktycznie STRIX i Evangelion są niemal takie same, pewnie Evangelion ma tylko jakieś dodane bzdety na tym panelu wyświetlania... ALE! - obie wersje są kręcone, stąd w obu są 3 wtyczki i trochę lepiej opracowane chłodzenie od innych wersji. Dlatego też może lepsze cewki dali bo głowę dam, że przed zakupem czytałem o tych cewkach ale nie każ mi tego teraz szukać... O migających diodach jeszcze nie znalazłem żadnej dyskusji, bez sensu że coś takiego jest - powinni dać jakiegoś patcha (do biosu grafy?) żeby to wyeliminować jeśli to nie jest problem za małego napięcia. // EDIT: Znalazłem jakieś wideo na youtube o tych migających diodach w STRIX, facet mówi tam by wyłączyć opcję Power Detect w GPU Twerk (on miał wersję 2, ja mam 3 tego GPU Tweak), ale to chyba rozwiązuje tylko czasowo ten problem. Nie wiem czy można wstawiać linki do youtube, ale dla wszystkiego dodaje linka (gdyby ktoś inny szukał na forum rozwiązania tego problemu): Trochę żałuję, że po prostu nie wziąłem sporo tańszej zwykłej wersji rtxa od Gigabyte, gtx 1080 mam właśnie od Gigabyte i całkiem nieźle się sprawowała. Efekt występuje rzadko (od momentu kiedy kupiłem kartę - kwiecień może z 3 razy) i zupełnie mi nie przeszkadza , nie mam zamiaru instalować śmieciowego softu skoro mogę wyłączyć na parę sekund zasilacz. Nie wydaje mi się żeby ta opcja z GPU Tweak naprawiła problem z tymi diodami , raczej już aktualizacja karty z poziomu Armoury Crate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragi Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Witam Mam pytanie i od razu rade dla uzytkownikow tv sony. Posiadam KD-55XH9096 i dotyczas dzialal z GTX 1650, ale jako ze granie w 4k nie wchodzilo w rachube, a 1080p tez tak sobie dzialalo, postanowilem kupic 3060Ti, taki jak w tytule wiadomosci. Zakup w duzej sieciowce, wymiana lub zwrot raczej dlugi, wiec dzisiaj prawie osiwialem. Karte wkladam MSI B450 Gaming Plus Max z Ryzenem 5 3600 na pokladzie i zonk. O ile obraz na starym Ilyama w 1080p ok, to TV daje jakies dziwne kolorowe pasy. Przelaczam kable, wyjscia karty, nic. Sam TV, to samo, z komputerem dziala ok. Juz zaczalem dzwonic aby sie dowiedziec jak tu wynienic karte na nowa ale postanowilem jeszcze sprawdzic i powlaczyc. Jak macie TV sony 9096 to RTX beda dzialac tylko przy ustawieniach HDMI w TV na VRR. Nie dziala hdmi standardowy, hdmi ulepszony tylko ulepszony VRR (to dodali chyba z ostanim updatem). Pytanie, czy to normalne czy jednak cos nie tak z moja karta. Po przestawieniu na VRR dziala ok, fraps pokazuje 60fps w grze wiec chyba jest ok ale nie jestem pewien. Dodam ze stary GTX 1650 dzialal bez problemu na hdmi standardowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...