Aburey Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 12.08.2022 o 04:56, masin napisał: Efekt występuje rzadko (od momentu kiedy kupiłem kartę - kwiecień może z 3 razy) i zupełnie mi nie przeszkadza , nie mam zamiaru instalować śmieciowego softu skoro mogę wyłączyć na parę sekund zasilacz. Nie wydaje mi się żeby ta opcja z GPU Tweak naprawiła problem z tymi diodami , raczej już aktualizacja karty z poziomu Armoury Crate. Jak to śmieciowego softu? A ten GPU Tweak 3 to nie jest jedyny program do kontrolowania zegarów, taktowania, voltage etc. do tej karty graficznej? W GTX 1080 od Gigabyte miałem Auris/Aura (nie pamiętam już dokładnie nazwy bo odinstalowałem ze 3 tygodnie temu). Ten GPU Tweak III ma logo ROG i ściągałem go ze strony Asusa więc chyba coś pleciesz. Armoury Crate mam również zainstalowany ale tam nie ma żadnych opcji do kontroli zegarów/pamięci czy napięć tylko można sobie kretyńskie światełka z boku konfigurować ! Owszem użyłem go ale tylko do wyłączenia tych świateł, bo dla mnie pc to nie choinka. Oba programy są od Asusa więc firmy która wyprodukowała kartę. W tym GPU Tweak mam o wiele więcej opcji niż było do karty Gigabyte w Auris (Aura?). Kompletnie nie rozumiem dlaczego miałby to być śmieciowy soft. To nie jakiś programik od firmy trzeciej czy z nieznanego źródła tylko soft od producenta karty graficznej. Na razie dioda przestała migać, wyłączenie zasilacza w moim przypadku nie gwarantowało zakończenia migania tych diod. Jak się okazuje problem z tymi diodami wg materiałów z youtube jest już znany ze 2 lata i naprawdę Asus mógłby coś z tym zrobić skoro wypuszcza kolejne wersje TUF, STRIX, Evangelion...tyle, że musieliby to zrobić na poziomie biosu karty lub w ogóle hardware'u (czujników, sterownika od tych diod). Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez Aburey korekta gramatyczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2022 (edytowane) On 8/15/2022 at 12:36 AM, Aburey said: Jak to śmieciowego softu? A ten GPU Tweak 3 to nie jest jedyny program do kontrolowania zegarów, taktowania, voltage etc. do tej karty graficznej? W GTX 1080 od Gigabyte miałem Auris/Aura (nie pamiętam już dokładnie nazwy bo odinstalowałem ze 3 tygodnie temu). Ten GPU Tweak III ma logo ROG i ściągałem go ze strony Asusa więc chyba coś pleciesz. Armoury Crate mam również zainstalowany ale tam nie ma żadnych opcji do kontroli zegarów/pamięci czy napięć tylko można sobie kretyńskie światełka z boku konfigurować ! Owszem użyłem go ale tylko do wyłączenia tych świateł, bo dla mnie pc to nie choinka. Oba programy są od Asusa więc firmy która wyprodukowała kartę. W tym GPU Tweak mam o wiele więcej opcji niż było do karty Gigabyte w Auris (Aura?). Kompletnie nie rozumiem dlaczego miałby to być śmieciowy soft. To nie jakiś programik od firmy trzeciej czy z nieznanego źródła tylko soft od producenta karty graficznej. Na razie dioda przestała migać, wyłączenie zasilacza w moim przypadku nie gwarantowało zakończenia migania tych diod. Jak się okazuje problem z tymi diodami wg materiałów z youtube jest już znany ze 2 lata i naprawdę Asus mógłby coś z tym zrobić skoro wypuszcza kolejne wersje TUF, STRIX, Evangelion...tyle, że musieliby to zrobić na poziomie biosu karty lub w ogóle hardware'u (czujników, sterownika od tych diod). od 20 lat używam Afterburner więc instalowanie jakiegoś GPU Tweak od Asus mija się dla mnie z celem , frustracje wylewaj na forum asusa , pytałeś co z diodami więc odpowiedziałem. Z mojej strony to wszystko. Edytowane 17 Sierpnia 2022 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2022 a takie pytanie, czy autor wątku pisał do suportu Asusa o swoich spostrzeżeniach odnośnie mrugających diodach ?, trzeba też odczekać aż ktoś z Asus PL odpisze, ale odpisują. ps. jak tego "problemu" nie usuną z poziomu biosu karty, to pewnie nowszy produkt będzie pozbawiony tej "wady" lub nie 🤑 😅 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aburey Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 17.08.2022 o 10:21, Mr.T... napisał: a takie pytanie, czy autor wątku pisał do suportu Asusa o swoich spostrzeżeniach odnośnie mrugających diodach ?, trzeba też odczekać aż ktoś z Asus PL odpisze, ale odpisują. ps. jak tego "problemu" nie usuną z poziomu biosu karty, to pewnie nowszy produkt będzie pozbawiony tej "wady" lub nie 🤑 😅 Odpowiedziałem już kilka dni temu ale nie wiem dlaczego mój post wcięło. Jeśli sprawdzisz materiały na temat tych diod na youtube to mają one już ok 2 lat, ten błąd zdarzał się ludziom również na rtx 3090 więc Asus musi wiedzieć o tym problemie. U mnie diody raz migają, a raz nie... Jeszcze nie testowałem karty graficznej w naprawdę wymagających grach bo nie mam czasu w tej chwili za ok półtora miesiąca to zrobię - jeśli w bardzo wymagających grach z kartą będzie wszystko ok to zwyczajnie zignoruję te migające diody. Po zakupie odpaliłem kilka gier (ale dość starych jak Wiesiek 3) i jedynie w Subnautice Below Zero było dziwne zrywanie obrazu co kilka sekund (którego nie miałem na gtx 1080), w innych grach jednak nie było tego problemu...Mam tylko nadzieję, że nie dostałem karty z jakieś wadliwej partii bo kosztowała kupę szmalu... 😞 Edytowane 21 Sierpnia 2022 przez Aburey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) "czy zasilacz 850W jest za słaby ? , jak w opisie produktu jest napisane rekomendowana moc zasilacza xxx , a ja sugeruje dołóż do zasilacza 100W , to zaraz ino hejt w moim kierunku leci... " - zasilacz trzeba dobierać z głową, a nie na pałę radzić dokładać 100W, do zaleceń producenta, który zwykle już daje niezły margines bezpieczeństwa, zakładajac np. że karta będzie łączona z i9 (takie rzeczy przy np. RTX 3050). https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/graphics-cards/30-series/rtx-3050/ (wybieramy pełną spec. i patrzymy co jest napisane małym druczkiem) Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Witam szanownych użytkowników, borykam się z dość ciekawym ale dość irytującym problemem spadających FPS w trakcie gry. Spec: Mobo - Gigabyte Aorus Master Z390 - Bios Rev F11 GPU - Gigabyte Gaming OC RTX 3080 12GB CPU - 9900K + NH-D15 ( skalp ) G-Skill - 16GB 3200Mhz CL14 Sound - AE9 Creative Jeśli chodzi o sterowniki, są najnowsze poprawnie po-instalowane. Temperatury monitorowane są w porządku Gra - BF4 Problem nie był by irytujący gdyby nie fakt że na 1660Ti jak miałem 200FPS to tak trzymało, a jeśli notowałem spadki to max do 5 FPS Teraz mam 400 FPS i spadki nawet do 330 FPS potrafi zjechać, kiedy nawet ustawie 200FPS również notuje spadki. Oczywiście plany zasilania itp ogarnięte - jakieś pomysły ?? Edytowane 9 Października 2022 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2022 Witaj, bardzo dziękuje Ci za odpowiedź, fakt faktem masz racje nie przeszkadza totalnie w niczym ten spadek bo FPS jest dużo ale pozostaje jedno " ale " jak namierzyć co powoduje ten drop. Bardziej tutaj chodzi o ciekawość dlatego proszę speców którzy mogą mi jeszcze coś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2022 Witam jak już napisał "KamikazePL77" to jest stara gra i trzeba by przetestować inne wymagające, nowsze- nowe tytuły a nie tylko opierać się ze w jednej grze są spadki. XD pytanie czy grasz single czy po sieci ? , bo nie stabilne łącze tez będzie powodować szarpania FPS. pytanie- jak masz ustawiony bios pod CPU, standard czy jakieś OC z jakimi ustawieniami ? co można sprawdzić - msi afterburner https://www.guru3d.com/files-details/msi-afterburner-beta-download.html jak ustawić np. https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4 i w czasie gry popatrzeć , ile jest zajęte pamięci z Karty graficznej, jakie jest obciążenie w "%" karty graficznej. ile w czasie grania jest zajęte pamięci operacyjnej Ram. jakie jest obciążenie/temperatury CPU, ale również istotne czy zegary CPU są na jednym poziomie tzn. czy maja cały czas taki sam zegar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 Witam Gram - Sieć - łącze stabilne lecz na niektórych hopach faktycznie skoki ms Obciążenie karty 40/50% przy 400fps Zajęta pamięć vram 1500MB Zajęta pamięć ram 5000MB Obciążenie CPU 25% Zegary 4.8Ghz stabilnie Wszystkie stany C - na disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 Godzinę temu, P3ch napisał: Witam Gram - Sieć - łącze stabilne lecz na niektórych hopach faktycznie skoki ms Obciążenie karty 40/50% przy 400fps Zajęta pamięć vram 1500MB Zajęta pamięć ram 5000MB Obciążenie CPU 25% Zegary 4.8Ghz stabilnie Wszystkie stany C - na disabled. a takie pytanie, zakładam ze gry masz już na dysku SSD ? dla testu co można zrobić obniżyć detale w ustawieniach gry na minimum , i ponownie zobaczyć obciążenie CPU/GPU oraz czy nadal będą występować szarpania FPS. jest jeszcze jedna kwestia , optymalizacja i aktualizacje samej gry, tutaj raczej nic nie da się poradzić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Wszystkie ustawienia graficzne są na low w grę gram od 2014 roku, przypomnę że jeszcze tydzień temu na 1660 ti ( stary zaśmiecony system ) brak spadków wszystko było w porządku, od momentu przesiadki na 3080 są te j... dropy i szukam szukam znaleźć nic nie mogę. Również należy nadmienić że to nie wina grafiki, ponieważ to już 3 w zestawie 3080 testowałem na Gigabyte Aorus Master RTX 3080 10GB, Gigabyte Gaming OC 10GB, aktualnie Gigabyte Gaming OC 12GB. Mam wrażenie że albo coś z grafikami od Gigabyte jest taki cyrk albo płyta nie daje rady z tymi grafikami, dodam również że jest sporo tematów na temat 3080 . Hasło 3080 drop fps. Miedzy w pracy wolną chwilką grzebie jeszcze w tym temacie, i znalazłem możliwe że istotną informację, gość miał bios F11c i miał właśnie stuttering , napisal że zejście z F11 do F9 rozwiązało jego problem, tylko problem w tym że ja już mam F11 gdzie pisze definitywnie że nie ma możliwości downgrade bios 😕 " oj gigabyte mi podpadł 😞 Nie wiem czy można wkleić linka redita ale gość który borykał się z identycznym problemem poddał się zakupując nową płytę i procesor 12th . Gość był twardy i naprawdę nie poddawał się przez długi okres, zmartwiła mnie ta sytuacja ponieważ nie planowałem żadnych wydatków na chwilę obecną, dlatego proszę was w dalszym ciągu o pomysły " może jakieś ustawienia w biosie " na które warto zwrócić uwagę ? Edytowane 12 Października 2022 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 10 godzin temu, P3ch napisał: Wszystkie ustawienia graficzne są na low w grę gram od 2014 roku, przypomnę że jeszcze tydzień temu na 1660 ti ( stary zaśmiecony system ) brak spadków wszystko było w porządku, od momentu przesiadki na 3080 są te j... dropy i szukam szukam znaleźć nic nie mogę. Również należy nadmienić że to nie wina grafiki, ponieważ to już 3 w zestawie 3080 testowałem na Gigabyte Aorus Master RTX 3080 10GB, Gigabyte Gaming OC 10GB, aktualnie Gigabyte Gaming OC 12GB. Mam wrażenie że albo coś z grafikami od Gigabyte jest taki cyrk albo płyta nie daje rady z tymi grafikami, dodam również że jest sporo tematów na temat 3080 . Hasło 3080 drop fps. Miedzy w pracy wolną chwilką grzebie jeszcze w tym temacie, i znalazłem możliwe że istotną informację, gość miał bios F11c i miał właśnie stuttering , napisal że zejście z F11 do F9 rozwiązało jego problem, tylko problem w tym że ja już mam F11 gdzie pisze definitywnie że nie ma możliwości downgrade bios 😕 " oj gigabyte mi podpadł 😞 Nie wiem czy można wkleić linka redita ale gość który borykał się z identycznym problemem poddał się zakupując nową płytę i procesor 12th . Gość był twardy i naprawdę nie poddawał się przez długi okres, zmartwiła mnie ta sytuacja ponieważ nie planowałem żadnych wydatków na chwilę obecną, dlatego proszę was w dalszym ciągu o pomysły " może jakieś ustawienia w biosie " na które warto zwrócić uwagę ? Wisz, Gigabyte zasadniczo kusi fajnymi kodekami np. w twojej płycie głównej, ALC1220-VB z wzmacniaczem dla słuchawek ESS SABRE 9118 DAC i odsłuch jest naprawdę spoko w porównaniu do np. najnowszego ALC 4080, płaski dźwięk brak basu... w porównaniu do kart nawet podstawowych Creative. następnie można bezproblemowo zrobić OC CPU, ale, ale z obsługa pamięci Ram ma zasadniczo problem, często profile XMP nie działają stabilnie powyżej kontrolera z danej serii CPU, gdzie z generacji na generacje i nowszych chipsetów Gigabyte tej bolączki nie rozwiązuje, a jakoś Asus czy MSI potrafią to ogarnąć. natomiast jest jedna podstawowa sprawa, na twojej platformie jest ino PCIe 3.0, a karta jest nowszej generacji i wymaga PCIe 4.0, owszem jest kompatybilna wstecz, ale czy te 3-4% ograniczenia wydajności nie będą miały wpływ na twoje problemy ?, ale to tylko teoria nie podparta faktami. czy jakieś ustawienia biosu , w magiczny sposób miały by zmienić obecna sytuacje ? , raczej wątpię, ale może ktoś na forum jest dobrze obcykany z płytami Gigabyte i się wypowie , ja zawsze podczas OC CPU ustawiam na sztywno. Uncore Ratio - tak jak jest ustawiony podstawowo bez OC. najlepiej, ale często jest to nie wykonalne, kartę tego RTX wraz z gra przetestować na platformie z PCie 4.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 Myślę że fakt z LM ma spory wpływ na mój problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 2 godziny temu, P3ch napisał: Myślę że fakt z LM ma spory wpływ na mój problem. pytanie, w jakiś sposób można by próbować to teraz rozwiązać ? wychodzi na to ze czas odpowiedzi sterownika jest najdłuższy właśnie na RTX bo to ze w podsumowaniu jest aby nie ograniczać mocy CPU, czy to z poziomu biosu czy systemu, a to raczej jest już zrobione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Czasy sporo spadły jak wyłączyłem soft od dźwiękówki, myszki, keypada, lecz dalej potrafią skoczyć do góry. Pierwsze zdjęcie jak soft wyłączony, drugie zdjęcie jak soft odpalony różnica kolosalna. Edytowane 12 Października 2022 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) W dniu 12.10.2022 o 21:22, P3ch napisał: Czasy sporo spadły jak wyłączyłem soft od dźwiękówki, myszki, keypada, lecz dalej potrafią skoczyć do góry. a jak by dla testu odłączyć tego Creative (pewnie za dużo roboty) i skorzystać z karty muzycznej z płyty głównej ? u mnie wygląda to tak Edytowane 1 Września 2023 przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 12 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Dziś mi się już nie chce drzeć tej dźwiękówki ale jutro wrócę z pracy i wszystko wypnę z dyskami nawet poza m.2 i też przeprowadzę test. Zapuść test tak na 3 min dla porównania. Wbiłem na serwer bf4 poskakać , zdecydowanie rzadziej występują te mikro przycięcia ale jednak są , a spadki ( to uważam za normalne do 4/5/8 fps ) a kiedy są te mikro scinki to o 22fps wtedy jest ten stuttering czyli jeszcze go gdzieś boli. Edytowane 12 Października 2022 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc55 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2022 Temat trochę stary ale przypadkowo na niego trafiłem , to napiszę coś na temat ASUS, generalnie o ile każda TI na GDDR6X to bubel fabryczny i nigdy nie powinno to wejść do sprzedaży bo grzeje się do potęgi w kartach wszystkich producentów, nawet 3070TI. Miałem kilkanaście sztuk ASUS Tuf 3070 bez LHR 3070 , karty kupione również w MocnyKompurter w sierpniu 2021. Karty były w domowej koparce gdzie cały czas chodziła klima, temperatura w pomieszczeniu nie przekroczyła nigdy 20 stopni, stały tam 4 koparki , jedna na ASUS Tuf gaming 3070, druga MSI Venstus 3070 x3, kolejna MSi Trio gaming 3080/3070 i KFA2 3070 x2. Zgadnijcie co padło pierwsze ( co zaczęło grzać się bardziej niż reszta ) - ASUS TUF po roku termopady na sekcji zasilania kruszyły się przy ściąganiu , na pamięciach były plastyczne ale mocno spocone , ale pasta na gpu- sucha. Dodatkowo sposób nałożenia pasty - tragedia , gorzej niż w manli , inno3d czy powercolor. Najlepsze jest to że wymieniłem we wszystkich pastę i termopady, pasta Grizzly, termopady Gelid 12W/mK i temperatury i tak są ciut wyższe w furmark niż na każdej innej 3070 jaką mam , przykładowo najgorzej wykonany Ventus x3 ma 65 stopni w 2560x1440 8xAA, a Asus 71 po 6 minutach testu. NIe polecam stosowania blaszek, producent po to dał pady aby niwelowały naprężenia powstające w czasie nagrzewania PCB i całej reszty , jeśli ktoś da blaszki na każdą kość pamięci (szczególnie w ti) i smaruje tylko pastą , to albo GPU albo memy zaczną się "odklejać". Szczególnie jeśli karty są w pozycji poziomej i nie są podparte ( a często nie są). Po za tym w Ti przegrzewające się memy zaczną szybciej przekazywać ciepło na radiator a ten podbije temperaturę GPU - błędne koło. Proponuję pooglądać na yt albo Pawła Ostrówke albo Foresta - w paru odcinkach temat jest dość obrazowo objaśniony. Co do reklamowania kart , w sumie reklamowałem dwie w ciągu roku , jedną 2070 i jedną 3080, obie karty wróciły po ponad miesiącu i wymienili pastę i pady, ale poniszczyli karty , porysowane backplate, zadrapane krawędzie , poprzekręcane nieodpowiednim wkrętakiem śrubki. Od tego momentu wszystko wymieniam sam. Chyba że coś grubszego to Forest. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2022 Ja już siedzę na tykającym RX 6800 XT Gaming X trio. Karta dosłownie tyka jak wentylator z padniętym łożyskiem, ale nie słychać tego jak się coś odpali. 3 sztuki od XFX z rzędu piszczały jak szalone. UPS, inne zasilacze, wygrzewanie, dokręcanie śrub nic nie dawały. 30 FPS, 60 FPS - ciągle piszczały. Dlatego już zostaje z tą kartą MSI. Tak tragicznej jakości teraz karty wszyscy robią, że mam dość już kupowania nowych komponentów. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2022 Odnoszę wrażenie, że im większa moc pobierana przez kartę, tym trudniej z ciszą, nie tylko wentylatorów, które mają więcej do przemielenia powietrza (bo więcej energii cieplnej wydziela się na radiatorze, którą trzeba jakoś wyrzucić), ale również różnych skwierczących cewek itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2022 I tak i nie. Wszystko zależy od producentów. Miałem 6800XT Merc BLACK (żałuję że sprzedałem), miałem RTX 3080 i cewki były cicho. Ale jeśli chodzi o chłodzenie i wentylatory to jest jakaś masakra. 3 małe pierdziawki w ogóle się nie nadają do tych kart. Skoro mogę założyć 2 x 120mm i mieć te same temperatury przy niesłyszalne karcie (max 50% rpm) a przy lepszych radiatorach nawet i zdecydowanie mniejsze temperatury to chyba coś poszło nie tak przy projektowaniu. Nawet RTX 4090 ma 2 wentylatory (founders edition), Asus wypuścił wersję RTX 3000 z wentylami Noctua. Da się i to widać - więc dlaczego tak oszczędzają skoro ceny wciąż idą w górę? Wymiana wentylatorów to pierwsze co robię, ale ASUS to ładnie zablokował swoją wtyczka - mam adapter, ale nawet mimo niego nie działały 2x120mm. Tymczasem na MSI nie ma problemu z podpięciem czego chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2022 5 godzin temu, vlad_8011 napisał: ASUS to ładnie zablokował swoją wtyczka - mam adapter, ale nawet mimo niego nie działały 2x120mm. ASUS jeśli dobrze pamiętam miał jakieś ekstra wtyczki do wentylatorów w wersji ROG STRIX (z serii RTX 3xxx). Którego ASUS miałeś, co robił te problemy po podłączeniu do niego standardowych 2x120mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2022 1 godzinę temu, Kyle napisał(a): ASUS jeśli dobrze pamiętam miał jakieś ekstra wtyczki do wentylatorów w wersji ROG STRIX (z serii RTX 3xxx). Którego ASUS miałeś, co robił te problemy po podłączeniu do niego standardowych 2x120mm? RTX 3080 10GB TUF LHR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LargoX Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2023 Hej Ktos z dalszej rodziny ma problem z kompem, nie mam z nim kontaktu osobistego, wiec staram sie wybadac sprawe w internetach 😉 wyglada to na problem z grafa, ale niby byla na gwarancji i jest ok, z tego co wiem, poczatkowo problem wystepowal tylko na pulpicie, ale teraz juz tez crashuje gry CPU: i5 11600K GPU: Asus RTX 3060 Ti Dual mini oc v2 lhr MOBO: Asus Rog Strix Z590-F Gaming WiFi RAM: HyperX 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 COOLER: be quiet! Dark Rock Pro 4 Zasilacz: be quiet 850W ktos ma jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 Witam W dniu 30.01.2023 o 01:09, LargoX napisał: Ktos z dalszej rodziny ma problem z kompem, nie mam z nim kontaktu osobistego sam temat ciekawy , ale tak zabawa w "głuchy telefon" nie da wymiernych korzyści. jakie temperatury podczas grania osiąga procesor ? na początek zasugerował bym wyjecie tego RTX 3060ti i sprawdzenie czy na igpu z CPU i podłączeniu monitora pod płytę główna PC pracuje poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LargoX Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Gdybym mial dostep fizyczny do kompa to bym nie pytal tylko sam kombinowal, a tak wolalem zapytac niz wisiec caly dzien na telefonie 😉 w tej chwili juz nic nie sprawdze bo procek pojechal na gwarancje, ale mam wiecej info, pulpit zaczal sie krzaczyc juz miesiac po zlozeniu kompa ( jakies 2 lata temu) oprocz pulpitu nic sie nie dzialo az do teraz jak zaczelo wywalac z gier, mozliwe ze to inny problem... dowiedzialem sie tez ze ma 2 monitory, glowny 2k i drugi fullhd, mozliwe wiec ze cos sie gryzie z rozdzialka? na tym screenie wyglada jakby brakowalo tapety, dodam ze bug nie zawsze wsytepuje 2 dumpy megawrzuta.pl/filesgroup/778bec0417852c40f7b8516961d0add4.html jeszcze takie 2 zjecia, znikajace kolory i arty w ff Edytowane 31 Stycznia 2023 przez LargoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UżytkownikNVIDIAiNTEL Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 (edytowane) W okresie zamieszania z pandemią oraz z cenami kart graficznych przecież nie tylko w naszym kraju, czyli pod koniec roku 2021 kopiłem składany przez Komputronik tzw. Komputer KOMPUTRONIK Pro X511 [H2] z Windows 10 Pro. Aktualnie 11 . Tyle tylko że w przypadku grafiki wykorzystywałem taki firmowany składak sporadycznie jedynie do starszych gier - rozdawanych co tydzień od Epic. Dopiero teraz gdy kopiłem fanowską nową grę okazało się że w przypadku korzystania z Direct 12 jest problem z uzyskaniem poprawnego obrazu w takiej najnowszej technologii. Mianowicie po uruchomieniu gry w tym trybie na obrazie z jego lewego boku jest cały czas jakiś „duży piksel” - delikatnie to nazywając. A jest to już druga gra w tej najnowszej technologii Direct 12 od Microsoft, która wskazuje że sprzedano produkt niepełnowartościowy firmowany przez NVIDIA. Foty w załączeniu. Wcześniej to samo też wystąpiło w najnowszej aktualizacji Wiedźmina 3 do wersji 4 . Od razu pisałem w tym temacie na Forum gry CD Red, ale nawet nikt nie zareagował, a w przypadku tej polskiej znakomitej sagi, można było bez problemu przywrócić poprzednią wersji gry z Direct 11. Trzy zrzuty z ekranu z tym opisanym problemem w postaci Adresów do pokazania plików JPG w osobnym ekranie Przeglądarki: Zrzut-ekranu-OK-(34-1).jpg 290 KB Zrzut-ekranu-OK-(168).jpg 270 KB Zrzut-ekranu-OK-(170-1).jpg 86 KB Cokolwiek moim zdaniem odnoszę wrażenie że zachowuje się jak jakiś osadzony dodatkowo dziwny kursor myszy, który nawet delikatnie zmienia kolor tego kwadratu w przypadku klikania właśnie w myszkę. Widać taką występującą zależność. Poza Windows 10 Pro a obecnie 11 Pro, kupiony wtedy komputer może był i ładny, bo na topie z błyszczącą chińską aluminiową obudową, naśladującą obudowy superkomputerów Apple. Tyle tylko że w tym przypadku takie chińskie obudowy są w działaniu podobne do mikrofalówki, dosłownie właśnie dodatkowo ze szklanymi bokami. Zresztą taki trend na szyby oraz efekty LED trwa już od kilku lat u wszystkich producentów podzespołów komputerów osobistych. - Tyle w skrócie, bardzo proszę o podpowiedz czy to jest wada karty graficznej czy nadal niedostosowanego oprogramowania dla takich „budżetowych” kart NVIDIA z takiej już wycofywanej z rynku przejściowej serii. Aha, z uwagi na program graficzny Affinity korzystam z oprogramowania NVIDIA Studio 528.49. Jest nawet automatycznie optymalnie ustawiany przez oprogramowanie NVIDIA. Jeśli to są jakieś wadliwe karty, to być może za zgodą i wiedzą NVIDIA bo sami przecież je rozpoznają, ale chyba demaskują się w przypadku próby zapytania bezpośrednio na ich Forum. Niewątpliwie Karty graficzne są automatycznie rozpoznawane ale tylko taka próba logowania do Forum NVIDIA kończy się taką informacja jak na tym dodatkowym zrzucie ze stron NVIDIA. Po takiej okresowej dziesięcioletniej chyba blokadzie do tego specjalistycznego Forum, tematy powiązane z ich automatycznie rozpoznawanym produktem ulegną zapewne już przedawnieniu. Dodatkowo do wglądu informacja z programu GPU-Z, który nadal rozpoznaje Windows 10, prawdopodobnie dlatego że jego Klucz mam zapisany przez Komputronik w BIOS. Aha tak sobie radzi ta karta graficzna w przypadku technologii Direct 11Kika przykładów Video na moim koncie YouTube Raport Informacje o systemie NVIDIA utworzony w dniu: 02/23/2023 23:35:14 Nazwa systemu: XXXX [Wyświetlanie] System operacyjny: Windows 10 Pro, 64-bit Wersja programu DirectX: 12.0 Procesor graficzny: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Wersja sterownika: 528.49 Typ sterownika: DCH Poziom funkcji Direct3D: 12_1 Rdzenie CUDA: 4864 Ze zmianą rozmiaru BAR Nie Zegar rdzenia: 1695 MHz Częstotliwość danych pamięci: 14.00 Gb/s Interfejs pamięci: 256-bitowy Szerokość pasma pamięci: 448.06 GB/s Dostępna całkowita pamięć graficzna: 24510 MB Odrębna pamięć graficzna 8192 MB GDDR6 Pamięć wideo w systemie: 0 MB Pamięć współużytkowana w systemie: 16318 MB Wersja systemu BIOS wideo: 94.04.46.40.9B IRQ: Not used Magistrala: PCI Express x16 Gen4 ID urządzenia: 10DE 2489 405B1458 Numer części: G190 0012 [Składniki] nvui.dll 8.17.15.2849 NVIDIA User Experience Driver Component nvxdplcy.dll 8.17.15.2849 NVIDIA User Experience Driver Component nvxdbat.dll 8.17.15.2849 NVIDIA User Experience Driver Component nvxdapix.dll 8.17.15.2849 NVIDIA User Experience Driver Component NVCPL.DLL 8.17.15.2849 NVIDIA User Experience Driver Component nvCplUIR.dll 8.1.940.0 NVIDIA Control Panel nvCplUI.exe 8.1.940.0 NVIDIA Control Panel nvDispSR.dll 31.0.15.2849 NVIDIA Display Server nvDispS.dll 31.0.15.2849 NVIDIA Display Server nvViTvSR.dll 31.0.15.2849 NVIDIA Video Server nvViTvS.dll 31.0.15.2849 NVIDIA Video Server PhysX 09.21.0713 Efekty NVIDIA PhysX NVCUDA64.DLL 31.0.15.2849 NVIDIA CUDA 12.0.147 driver nvGameSR.dll 31.0.15.2849 NVIDIA 3D Settings Server nvGameS.dll 31.0.15.2849 NVIDIA 3D Settings Server nvWSSR.dll 31.0.15.2849 NVIDIA Workstation Server nvWSS.dll 31.0.15.2849 NVIDIA Workstation Server nvLicensingS.dll 6.14.15.2849 NVIDIA Licensing Server nvDevToolSR.dll 31.0.15.2849 NVIDIA Licensing Server nvDevToolS.dll 31.0.15.2849 NVIDIA 3D Settings Server Edytowane 24 Lutego 2023 przez UżytkownikNVIDIAiNTEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 Witam w opisie problemu, brakuje nie podałeś nr. buta XD czy kartę sprawdzałeś w innych tytułach , czy problem dotyczy tylko Wiedźmina ? do Wiedzmina w wersji 4.0 jest tez hotfix ze miedzy innymi "msi afterburner" pokazuje statystyki z rivatuner , oraz jest tez już wersja 4.01, masz po instalowane ? a jak masz ustawione skalowanie w systemie, 100%- 125% czy więcej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 2 godziny temu, Mr.T... napisał: a jak masz ustawione skalowanie w systemie, 100%- 125% czy więcej ? U mnie jest 182% i nie mam "kwadratów" w grach DX12 (też karta RTX 3xxx). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2023 On 2/24/2023 at 2:53 AM, UżytkownikNVIDIAiNTEL said: z jego lewego boku jest cały czas jakiś „duży piksel” umarłem , miałem 3060Ti obecnie mam 3080 i takich artefaktów nie posiadam , zmień sterowniki , odinstaluj syfiasty GeForce® Experience sprawdź w innych tytułach , swoją podziwiam formę literacką posta ... "Dopiero teraz gdy kopiłem fanowską nową grę okazało się że w przypadku korzystania z Direct 12 jest problem z uzyskaniem poprawnego obrazu w takiej najnowszej technologii." 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...