Bronson Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Karta wyje, ewidentnie jest coś nie tak, co więcej rtx 3070 w tych samych testach osiąga praktycznie te same albo i lepsze wyniki... Moja 3090 posiada 2 biosy, przestawiłem z trybu performance na silent i też to żadnej różnicy nie zrobiło Platforma na której testowałem tę kartę , ryzen 3600xt, mobo MSI gaming plus max b450 (pci-e 3.0 x16), 32 GB ram Edytowane 9 Lutego przez Bronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego Co jest nie tak to już miałeś napisane Tak z 2 razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego Ale karro zadał tutaj też dobre pytanie - czy to jest karta z drugiej ręki? Pisałeś że na tej karcie było kopane - czy bios nie został zmodyfikowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronson Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 18 minut temu, vlad_8011 napisał: Ale karro zadał tutaj też dobre pytanie - czy to jest karta z drugiej ręki? Pisałeś że na tej karcie było kopane - czy bios nie został zmodyfikowany? Tak karta jest z 2 ręki zakupiona od osoby która bardzo dobrze znam. Kartę użytkowałem przez ostatnie 7 miesięcy. Karta nie służyła do kopania krypto , wczoraj odkryłem że karta posiada wbudowany przełącznik biosu - tryb performance i silent - myślałem że to może mieć jeszcze coś wspólnego, ale nie widzę żadnej różnicy pomiędzy jednym a drugim. Porobię jeszcze testy u siebie, ale mam wrażenie że na platformie kuzyna karta mimo wszystko znacznie lepiej wypada niż u mnie. Jeśli będzie taka potrzeba to zakupie nową kartę, tylko nie chciałbym znaleźć się w takiej sytuacji, że przy nowej karcie też będą problemy bo to nie była karta, albo nie tylko karta. Te 3090 zamierzam oddać na serwis bo po obejrzeniu filmu instruktażowego powyżej, jestem wręcz przerażony tą procedurą - to nie jest wymiana pasty na procku, bądź wymiana pasty na GTX 8800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego Bo obecnie biosu różnią się tyle co nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 10 Lutego Zgłoś Opublikowano 10 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, Bronson napisał(a): Tak karta jest z 2 ręki zakupiona od osoby która bardzo dobrze znam. Kartę użytkowałem przez ostatnie 7 miesięcy. Karta nie służyła do kopania krypto , wczoraj odkryłem że karta posiada wbudowany przełącznik biosu - tryb performance i silent - myślałem że to może mieć jeszcze coś wspólnego, ale nie widzę żadnej różnicy pomiędzy jednym a drugim. Porobię jeszcze testy u siebie, ale mam wrażenie że na platformie kuzyna karta mimo wszystko znacznie lepiej wypada niż u mnie. Jeśli będzie taka potrzeba to zakupie nową kartę, tylko nie chciałbym znaleźć się w takiej sytuacji, że przy nowej karcie też będą problemy bo to nie była karta, albo nie tylko karta. Te 3090 zamierzam oddać na serwis bo po obejrzeniu filmu instruktażowego powyżej, jestem wręcz przerażony tą procedurą - to nie jest wymiana pasty na procku, bądź wymiana pasty na GTX 8800 Więcej drobnych śrubek, kabelki od wentyli po drodze, wiem że dałbyś radę, ale rozumiem, nie każdy lubi własny sprzęt narażać. PS sory, z tym kopaniem, wątek pomyliłem. Edytowane 10 Lutego przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 1 Maja Zgłoś Opublikowano 1 Maja Witam Zakupiłem kartę graficzna RTX 3090Ti do mojego obecnego zestawu komputerowego : Spec: 7800x3d Gigabyte x670 aorus elite ax 32gb ramu a zasilacz został ze starego komputera Corsair RMx 750W 80 Plus Gold Pytanie teraz czy musze zmieniać zasilacz pod ta kartę niby w specyfikacji karty jest 850w. Gram na rozdzielczości 1080p. Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 1 Maja Zgłoś Opublikowano 1 Maja Zrób undervolting karty albo zmień zasilacz bo jest na styk. 3090Ti wciąga 450W w grach można spokojnie obciąć 100W przy znikomym spadku wydajności. Poczytaj Reddit albo wersja “dla leniwych” zobacz: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Maja Zgłoś Opublikowano 1 Maja 3 godziny temu, Wojtan napisał(a): Witam Zakupiłem kartę graficzna RTX 3090Ti do mojego obecnego zestawu komputerowego : Spec: 7800x3d Gigabyte x670 aorus elite ax 32gb ramu a zasilacz został ze starego komputera Corsair RMx 750W 80 Plus Gold Pytanie teraz czy musze zmieniać zasilacz pod ta kartę niby w specyfikacji karty jest 850w. Gram na rozdzielczości 1080p. Z góry dziękuję Nie musisz,pc zamknie się w 550 Wat z zasilacza 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Maja Zgłoś Opublikowano 4 Maja W dniu 1.05.2024 o 21:23, Wojtan napisał(a): Gram na rozdzielczości 1080p. To i tak to GPU się nudzi więc i realny pobor prądu będzie niższy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 4 Maja Zgłoś Opublikowano 4 Maja Dziękuje wam za odpowiedzi 🙂 Testuje od samego rana różne gry i nie było problemu i rzeczywiście realny pobór energii jest zdecydowanie niższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 4 Maja Zgłoś Opublikowano 4 Maja 3080, który nominalnie drze pod 400W w maks obciążeniu, przez 2 tygodnie leciał na, uwaga, 600W zasilaczu. Wprawdzie to był BQ System Power, więc zasilacz całkiem niezły, ale jednak zgodnie ze specyfikacją powinien eksplodować lub implodować, a nic takiego się nie stało. Dlaczego? Raz, bo zasilacz w miarę świeży więc i sprawność na odpowiednim poziomie, dwa - i ważniejsze - wystarczy zrobić undervolting lub ustawić sobie na sztywno klatki np na 60 lub 90 i automatycznie grafa będzie brała nawet do 100W mniej niż na maks wydajności. Przy takich kartach jak 3080 czy tym bardziej 3090ti to żadna strata w wydajności a i rachunki za prąd mniejsze i zasilacz nie leci pod korek. Teraz mam 850 od Endorfy, ale to bardziej dlatego że była promka i mogłem taki zasilacz za 4 stówy wydrzeć w Xkom. Gdyby nie to leciałby ten mój suprimX na BQ bez zająknięcia jak dotąd. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KupIDyn Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja Zakupiłem karte RTX 3070 VISION OC Po podpięciu do komputera tej jej nie widzi, podpiąłem ponownie starą (GTX 1660 TI) i jest ona wykrywana. Ma ktoś jakiś pomysł co mogę z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja Sprawdzić pady na krawędzi karty, czy wszystkie są na miejscu. Sprawdzić PCB karty, czy nie jest pęknięta przy części montażowej do slotu. Wszystkie wtyki dodatkowego zasilania są podłączone ? Wentylatory się kręcą ? Karta wchodzi cała do slotu PCI-E ? Zatrzask po prawej stronie musi zaskoczyć i śledź musi być przykręcony do obudowy. Dobrze jest zresetować bios zworką c-mos lub poprzez wyjęcie baterii na przynajmniej 5 minut (zworka lepsza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja Czarny ekran jak dasz w biosie na dedykowany GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KupIDyn Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2 minuty temu, leven napisał(a): Sprawdzić pady na krawędzi karty, czy wszystkie są na miejscu. Sprawdzić PCB karty, czy nie jest pęknięta przy części montażowej do slotu. Wszystkie wtyki dodatkowego zasilania są podłączone ? Wentylatory się kręcą ? Karta wchodzi cała do slotu PCI-E ? Zatrzask po prawej stronie musi zaskoczyć i śledź musi być przykręcony do obudowy. Dobrze jest zresetować bios zworką c-mos lub poprzez wyjęcie baterii na przynajmniej 5 minut (zworka lepsza) Po prawdzie to połwy z tego co jest napisane nie rozumiem, natomiast pewny moge byc ze karta weszła cała i zatrzask jest zaskoczony. 3 minuty temu, karro napisał(a): Czarny ekran jak dasz w biosie na dedykowany GPU? Probowałem dojść do tych kart w biosie natomiast lekko mnie to przerosło i ich tam poprostu nie znalazłem. Dodam ze 1 monitor mam podpiety pod płyte głowną a drugi pod karte i on ma czarny ekran. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja To sprawdz na razie z 1 monitorem rtxs. Instrukcja w łapkę i sprawdź gdzie się wybiera GPU i igpu w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja Czy do karty podpinasz dodatkowe zasilanie 12Volt 1x8 + 1x6 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KupIDyn Opublikowano 25 Maja Zgłoś Opublikowano 25 Maja Nooo własnie nie, miałem tylko 1x8 a nie podpiąłem 1x6, teraz działa, także temat zamknięty dzieki za pomoc 30 minut temu, leven napisał(a): Czy do karty podpinasz dodatkowe zasilanie 12Volt 1x8 + 1x6 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 26 Maja Zgłoś Opublikowano 26 Maja Jakkolwiek jestem zwolennikiem uczenia się na własnych błedach i samodzielnego grzebania w kompie z założeniem, że chcemy się czegoś dowiedzieć tak nigdy nie zrozumiem kogoś, kto się za to bierze i w pół drogi robi szpagat 😕 mając do dyspozycji cały internet zanim coś zepsuje. Ja uczyłem się wszystkiego też sam, ale to były lata 90te i 2000ne więc de facto internet w polszczy nie istniał dla przeciętnego kowalskiego, no ale podchodząc do tematu zwykle, o ile miałem, wertowałem instrukcję 5x zanim coś zrobiłem, oglądałem podpinany sprzęt z każdej możliwej strony i np widząc złącze molex wtedy na karcie nigdy bym nie zostawił go niepodpiętego 😕 Podobnie tutaj, w jakim świecie myślałeś, że karta posiadając 2 gniazda zasilania obejdzie się jednym? Później leci zwrot, bo przecież nie ruszyła, zepsuta - a następny kupuje często uszkodzony sprzęt 😞 Co Cię w UEFI przerosło? Wyszukanie opcji dGPU/integrated graphics ? jeżeli przerastają Cię takie rzeczy to chyba autentycznie lepiej dać komuś do włożenia takiego GPU, szkoda sprzętu 😕 Poza tym, rozumiem że ta brakująca wtyczka 6pin to była schowana gdzieś w piwnicy kompa? Czy podpinałeś przelotką z molexa? Bo jak ta druga opcja, to sorry ale zasilacz do zmiany na już bo taki z jedną wtyczką 8pin to tykająca bomba przy tej karcie. Eh, żal. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja (edytowane) Miałem taki przypadek, że sprzedałem gościowi RTX 3050 Aorus Elite (karta wymaga podpięcia 8pin + 6pin). Karta oczywiście 100% sprawna. Gość mi pisze po odebraniu, że mu nie rusza/nie widzi jej system, tylko wentylatory się kręcą. Ja mu piszę, by sprawdził czy wszystkie kable zasilające podpiął - on, ze tak, bo starą ma GTX Titan i mu ona działa. Kartę RTX 3050 gość odsyła, podpinam ją u siebie i ... działa x-P Moje pytanie: czy jest możliwe, że stary GTX Titan działał tylko na jednej wtyczce 8pin? (może podpinał moją kartę jak starą, a moja WYMAGA dwóch kabli podpiętych) Edytowane 27 Maja przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja 38 minut temu, Kyle napisał(a): Miałem taki przypadek, że sprzedałem gościowi RTX 3050 Aorus Elite (karta wymaga podpięcia 8pin + 6pin). Karta oczywiście 100% sprawna. Gość mi pisze po odebraniu, że mu nie rusza/nie widzi jej system, tylko wentylatory się kręcą. Ja mu piszę, by sprawdził czy wszystkie kable zasilające podpiął - on, ze tak, bo starą ma GTX Titan i mu ona działa. Kartę RTX 3050 gość odsyła, podpinam ją u siebie i ... działa x-P Moje pytanie: czy jest możliwe, że stary GTX Titan działał tylko na jednej wtyczce 8pin? (może podpinał moją kartę jak starą, a moja WYMAGA dwóch kabli podpiętych) Zależy do czego wpinał. Uwierz lub nie, ale tydzień temu miałem taki wałek że płyta archaiczna dzisiaj b85m uruchamiała się na integrze i na archaicznych kartach sprzed pascala, a na wszystkim od pascala wyzej i RX580 już nie. Pomógł update bios to najnowszej dostępnej wersji. Ruszyło wszystko jak masło. 😕 Jeżeli ma founders, a pewnie ma to tam jest 1x8 i 1x6 lub 2x 2x6 wiec to raczej niemożliwe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welus Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Witam mam problem z uruchomieniem pc posiadam zasilacz od (be quiet 700w 80+ gold) I rtx 3080 który działa na 100% podłączyłem go do pc i się nie uruchamia słychać zasilacz jak pstryka i cisza a jak wypnę rtxa i podłącze jakąś starą zastępczą kartę to wszystko działa i się włącza bez problemu. W pc mam takie rzeczy jak; I5 10600kf Chłodzenie Arctic liquid freezer II 360 argb 5x wentylator 120 argb 1x wentylator 160 Dysk SSD 500gb Samsung Pamięć ram CORSAIR Vengeance RGB Pro 4x po 8gb Płyta główna ATX MSI MPG Z490 GAMING PLUS. Czym może być to spowodowane podłączam te dwa kable p8 z zasilacza bezpośrednio do karty Może źle to podłączyłem sam nie wiem jeśli ktoś coś wie to będę wdzięczny za sugestie z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Wentylatory obudowy kręcą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Ja bym sprawdził tego RTX na innym komputerze. Ewentualnie można też od kogoś pożyczyć zasilacz i sprawdzić czy wtedy zadziała. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Wygląda na zwarcie w sekcji zasilania na PCB karty. Trzeba zanieść kartę do serwisu i powiedzieć co się dzieje. Dobry zasilacz się wyłączy przy zwarciu, ale jakiś kiepski po prostu się uszkodzi. p.s... jak masz kogoś znajomego, kto zna się na serwisie elektroniki, to niech przemierzy omomierzem sekcję zasilania karty. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aregh Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Kartę graficzna podłącza się pod górne wtyczki pcie, Dolne p8/4 to chyba procesor. Podłączaj zgodnie z instrukcją i oznaczeniami na kablach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Też właśnie się nad tym zastanawiałem, ale fotka jest niewyraźna i nie pokazuje wszystkich złącz. P8/P4 pasowałoby do zasilania CPU jak pisałeś i tutaj może leżeć problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Generalnie to raczej nie będzie zasilacz, bo na 650W bronze mój 3080 wstawał na leciutko. Zweryfikuj czy wybrałeś dobre gniazda i dobre przewody, jeżeli tak to karta do sprawdzenia na innym kompie. To używkę kupiłeś czy jaka jest jej historia ? Jaki to model ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keynan_ Opublikowano 11 Października Zgłoś Opublikowano 11 Października (edytowane) Witam, Nadszedł czas na wymianę termopadów w moim GPU. Wie ktoś jakiej grubości są tam fabrycznie termopady? Czy firma Gelid byłaby dobra i jaki ewwentualnie płat wystarczyłby na całą wymianę? Pastę będę zmieniał na MX-4 od Arctic. Edytowane 11 Października przez Keynan_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...