Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda na zwarcie w sekcji zasilania na PCB karty.

Trzeba zanieść kartę do serwisu i powiedzieć co się dzieje.

Dobry zasilacz się wyłączy przy zwarciu, ale jakiś kiepski po prostu się uszkodzi.

p.s... jak masz kogoś znajomego, kto zna się na serwisie elektroniki, to niech przemierzy omomierzem sekcję zasilania karty.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to raczej nie będzie zasilacz, bo na 650W bronze mój 3080 wstawał na leciutko. Zweryfikuj czy wybrałeś dobre gniazda i dobre przewody, jeżeli tak to karta do sprawdzenia na innym kompie. To używkę kupiłeś czy jaka jest jej historia ? Jaki to model ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nadszedł czas na wymianę termopadów w moim GPU.

Wie ktoś jakiej grubości są tam fabrycznie termopady? Czy firma Gelid byłaby dobra i jaki ewwentualnie płat wystarczyłby na całą wymianę?

Pastę będę zmieniał na MX-4 od Arctic.

Edytowane przez Keynan_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc.

Czy pomoglby mi ktos uaktualnic karte graficzna?

Sprobowalem 2 metod:

1. GB Control Center, wykrywa bios i go sciaga ale go nie instaluje. (screeny 1 i 2)

2. reczne odalenie instalatora (admin) wyswietla blad, ze nie moze ustalic istniejacej wersji itd. (scr 3)

Macie jakies wskazowki jak inaczej podejsc do tematu?

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zasadniczo nie wiem po co kombinujesz ? PC to nie laptop ... a karta chyba ma możliwość podłączenia więcej niż 1 monitor ? 

nie wim , wychodzisz z założenia ze w ten sposób PC będzie pobierał miej energii ? 

w biosie zazwyczaj jak sie poszuka to jest opcja  tzw. mulit gpu, podaj jaka posiadasz płytę główna producent model , to można pomoc coś poszukać, gdzie owa opcja w biosie się sie znajduje.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to że 3090 będzie zwykle używana do innych celów niż granie i chcę mieć dostępny cały vram, a nie że mi tam system siedzi i inne programy, np. trenuje sobie model w pytorch i włączę autodesk fusion żeby sobie coś porysować i mi wywala skrypt pytorch out of memory, jak by było zrobione tak jak chcę to by sobie pytorch chodził na rtxie i nic by mu nie przeszkadzało a system i inne programy by sobie siedziały na integrze, problem jest tylko z grami (w które w sumie i tak gram tylko od święta) które muszą chodzić na rtxie.
Nie mam jeszcze płyty i procka i chyba się jeszcze trochę wstrzymam z zakupem bo widzę że ceny nieciekawe, trochę bez sensu dopłacać 500zł do zestawu płyta+procek+ram bo jest "promocja noworoczna". Na obecnym zestawie nic nie pokombinuje niestety bo mój procek nie ma integry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.12.2024 o 22:42, Trylobit napisał(a):

Nie mam jeszcze płyty i procka i chyba się jeszcze trochę wstrzymam z zakupem bo widzę że ceny nieciekawe, trochę bez sensu dopłacać 500zł do zestawu płyta+procek+ram bo jest "promocja noworoczna".

Rozwiń  

z tymi cenami to za wiele bym sie nie spodziewał , ze po nowym roku będzie xxx taniej. 

W dniu 19.12.2024 o 22:42, Trylobit napisał(a):

Na obecnym zestawie nic nie pokombinuje niestety bo mój procek nie ma integry.

Rozwiń  

o sam widzisz , a jak pisze człowiekom że warto aby PC posiadał igp z cpu to często  , ludzie odpisują ze nie warto dopłacić bo nie ma potrzeby, a czy płyta główna obecna nie posiada port PCI-E w ilości większej niż jedno ? , może zamiast zmieniać zestaw wystarczyło by zakupić kartę co tylko będzie wyświetlać obraz dla pulpitu ?    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przychodzę z prośbą o pomoc w ustaleniu gdzie może leżeć problem z moim GPU

Mam laptopa z dwiema kartami, zintegrowana i dedykowana (3050Ti).

Na początku wszystko było okej w każdej gierce, ustawienia średnie/wysokie w typowych gierkach typu CS, Lol, Fortnite itp spokojnie wystarczały na rozgrywkę na poziomie 90-120 FPS.

Aktualnie, po 1,5 roku użytkowania, jakiejkolwiek gry nie odpalę to co 5-10 następują takie "spowolnienia" w obrazie oraz dźwięku. W ramach diagnostyki sprawdziłem w menedżerze zadań jak zachowuje się karta po włączeniu gry. Jak doskonale można zauważyć, wykorzystanie GPU skacze co chwilę od 0 do 90 procent.472465670_1704144760164395_583692273922981784_n.png.7b5b6ee455e2ceaf80ba09fba518c1e9.png

Przeskanowałem laptopa malwarebytes, nie wykazało zagrożeń

Sterowniki graficzne zaktualizowane.

Problem występuje zarówno na baterii jak i na zasilaniu- sprawdziłem również tryby zasilania i nawet na najwyższej wydajności się to dzieje.

Wie ktoś gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie chcialbym kupic 3080ti albo 3080 

Pytanie jest takie czy podsiadając zasilacz 750w uciągnie taki pc:

7800x3d

32gb ramu lexar ares 6000 cl30

Plyta Aorus b650 Pro RS

Zasilacz 750 Endorphy FM5 750w

Fortis 5 140/120mm

Aktualnie 3060ti gainward - Pytanie czy na przesiadce na 3080ti/3080 zasilacz da rade to popchać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak kolega wyżej ...tak to jest wystarczający PSU ale jeśli masz możliwość to do tego cpu dał bym 5070 ti

W dniu 27.03.2025 o 19:39, RoyalCKS napisał(a):

ale 5070 to podobno to samo co 4070 super i co to jest mfg?

Rozwiń  

frame generator dodaje "sztuczne" klatki i np z FG 2x z 25 fps masz 50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Z 25 masz 50 FPS", to jeden z najgorszych przykładów Frame Generation jaki można podać, bo główną bolączka tej technologii, jest przenoszenie lub nawet podbijanie opóźnienia (laga), występującego przy niskim FPS, mimo generowania wysokiej wartość.

FrameGen opłaca się, jeśli ma się stałe klatki z niskim opóźnieniem (lagiem).

To nie jest lekarstwo na wszystko niestety, ani złoty środek, na milion darmowych klatek na budżetowej karcie.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi