arturob Opublikowano 8 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2024 Czesc. Czy pomoglby mi ktos uaktualnic karte graficzna? Sprobowalem 2 metod: 1. GB Control Center, wykrywa bios i go sciaga ale go nie instaluje. (screeny 1 i 2) 2. reczne odalenie instalatora (admin) wyswietla blad, ze nie moze ustalic istniejacej wersji itd. (scr 3) Macie jakies wskazowki jak inaczej podejsc do tematu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2024 (edytowane) Tylko po co,nic to nie zmienia Edytowane 9 Listopada 2024 przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2024 Witam a jest jakiś powód upgrade biosu ? , chyba ze jest wgrany bios "wydobywczy" , 1- BTC 300 tys. xD a chciał byś przywrócić bios aby sobie pogiercować np. NVIDIA NVFlash https://www.techpowerup.com/download/nvidia-nvflash/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2024 Istnieje szansa, że GB coś skasztaniło i instalator ma błąd (zdarzało się). Firmware też się nie aktualizuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trylobit Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 Chciałbym mieć monitor podłączony do iGPU (Ryzen 7 7700) ale żeby wybrane programy, a raczej gry działały na RTX3090 i obraz był wyświetlany poprzez wyjście iGPU, mam trudności ze znalezieniem info na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 Witam zasadniczo nie wiem po co kombinujesz ? PC to nie laptop ... a karta chyba ma możliwość podłączenia więcej niż 1 monitor ? nie wim , wychodzisz z założenia ze w ten sposób PC będzie pobierał miej energii ? w biosie zazwyczaj jak sie poszuka to jest opcja tzw. mulit gpu, podaj jaka posiadasz płytę główna producent model , to można pomoc coś poszukać, gdzie owa opcja w biosie się sie znajduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trylobit Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 Po to że 3090 będzie zwykle używana do innych celów niż granie i chcę mieć dostępny cały vram, a nie że mi tam system siedzi i inne programy, np. trenuje sobie model w pytorch i włączę autodesk fusion żeby sobie coś porysować i mi wywala skrypt pytorch out of memory, jak by było zrobione tak jak chcę to by sobie pytorch chodził na rtxie i nic by mu nie przeszkadzało a system i inne programy by sobie siedziały na integrze, problem jest tylko z grami (w które w sumie i tak gram tylko od święta) które muszą chodzić na rtxie. Nie mam jeszcze płyty i procka i chyba się jeszcze trochę wstrzymam z zakupem bo widzę że ceny nieciekawe, trochę bez sensu dopłacać 500zł do zestawu płyta+procek+ram bo jest "promocja noworoczna". Na obecnym zestawie nic nie pokombinuje niestety bo mój procek nie ma integry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anqu Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 W tym miejscu wybierasz GPU jeśli windows będzie widział obydwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Trylobit napisał(a): Nie mam jeszcze płyty i procka i chyba się jeszcze trochę wstrzymam z zakupem bo widzę że ceny nieciekawe, trochę bez sensu dopłacać 500zł do zestawu płyta+procek+ram bo jest "promocja noworoczna". z tymi cenami to za wiele bym sie nie spodziewał , ze po nowym roku będzie xxx taniej. 1 godzinę temu, Trylobit napisał(a): Na obecnym zestawie nic nie pokombinuje niestety bo mój procek nie ma integry. o sam widzisz , a jak pisze człowiekom że warto aby PC posiadał igp z cpu to często , ludzie odpisują ze nie warto dopłacić bo nie ma potrzeby, a czy płyta główna obecna nie posiada port PCI-E w ilości większej niż jedno ? , może zamiast zmieniać zestaw wystarczyło by zakupić kartę co tylko będzie wyświetlać obraz dla pulpitu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hlopek Opublikowano 9 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2025 Witam, Przychodzę z prośbą o pomoc w ustaleniu gdzie może leżeć problem z moim GPU Mam laptopa z dwiema kartami, zintegrowana i dedykowana (3050Ti). Na początku wszystko było okej w każdej gierce, ustawienia średnie/wysokie w typowych gierkach typu CS, Lol, Fortnite itp spokojnie wystarczały na rozgrywkę na poziomie 90-120 FPS. Aktualnie, po 1,5 roku użytkowania, jakiejkolwiek gry nie odpalę to co 5-10 następują takie "spowolnienia" w obrazie oraz dźwięku. W ramach diagnostyki sprawdziłem w menedżerze zadań jak zachowuje się karta po włączeniu gry. Jak doskonale można zauważyć, wykorzystanie GPU skacze co chwilę od 0 do 90 procent. Przeskanowałem laptopa malwarebytes, nie wykazało zagrożeń Sterowniki graficzne zaktualizowane. Problem występuje zarówno na baterii jak i na zasilaniu- sprawdziłem również tryby zasilania i nawet na najwyższej wydajności się to dzieje. Wie ktoś gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2025 (edytowane) Masz tam bardzo gorąco. Zainstaluj msiafternurner i pomonitoruj MHz ,temp ,wykorzystanie GPU ,cpu Edytowane 9 Stycznia 2025 przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalCKS Opublikowano 27 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2025 Witam mam pytanie chcialbym kupic 3080ti albo 3080 Pytanie jest takie czy podsiadając zasilacz 750w uciągnie taki pc: 7800x3d 32gb ramu lexar ares 6000 cl30 Plyta Aorus b650 Pro RS Zasilacz 750 Endorphy FM5 750w Fortis 5 140/120mm Aktualnie 3060ti gainward - Pytanie czy na przesiadce na 3080ti/3080 zasilacz da rade to popchać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 27 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2025 Da bo miałem .Ale nie kupuj tego.Masz 5070,pograsz bardzo długo z MFG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalCKS Opublikowano 27 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2025 (edytowane) ale 5070 to podobno to samo co 4070 super i co to jest mfg? Edytowane 27 Marca 2025 przez RoyalCKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemano_pl Opublikowano 27 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2025 tak jak kolega wyżej ...tak to jest wystarczający PSU ale jeśli masz możliwość to do tego cpu dał bym 5070 ti 1 minutę temu, RoyalCKS napisał(a): ale 5070 to podobno to samo co 4070 super i co to jest mfg? frame generator dodaje "sztuczne" klatki i np z FG 2x z 25 fps masz 50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 27 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2025 "Z 25 masz 50 FPS", to jeden z najgorszych przykładów Frame Generation jaki można podać, bo główną bolączka tej technologii, jest przenoszenie lub nawet podbijanie opóźnienia (laga), występującego przy niskim FPS, mimo generowania wysokiej wartość. FrameGen opłaca się, jeśli ma się stałe klatki z niskim opóźnieniem (lagiem). To nie jest lekarstwo na wszystko niestety, ani złoty środek, na milion darmowych klatek na budżetowej karcie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalCKS Opublikowano 28 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2025 a co myślicie o 7800xt bo w sumie omijalem czerwoną firme [oprócz procków] ale widze ze osiągi ma takie jak 5070 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 28 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2025 4 godziny temu, RoyalCKS napisał(a): a co myślicie o 7800xt bo w sumie omijalem czerwoną firme [oprócz procków] ale widze ze osiągi ma takie jak 5070 Chyba że włączysz Pathtracing to wtedy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Royalck Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 (edytowane) Witam ja z zapytaniem czy zmieniac juz termopady/paste kupilem karte uzywana i nwm jakie temp powinien miec ten rog Edytowane 4 Maja 2025 przez Royalck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 Witam tragedii nie ma , ale hot spot 90° stopni , skoro karta nie jest już na gwarancji , ja tam bym od razu ja rozbierał. popatrz tylko dobrze na termpoady bo na pamięciach i sekcji zasilania maja na pewno różne grubości. na chwile obecna uważam ze pasty to przeszłość , albo PTM 7950 tylko trzeba uważać na podróbki , ja ostatnio kupowałem z alledrogo i jest ok https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-40x40-0-25mm-narzedzia-13757883115 ale zaczynam testować https://www.morele.net/thermal-grizzly-carbonaut-38-x-38-mm-x-0-2-mm-tg-ca-38-38-02-r-6477523/ i uważam ze na chwile obecna to właściwy kierunek dlaczego nie pasta ? a no zawsze jest możliwość ze przykładając/przykręcając zestaw chłodzący, pasta może zostać wypchnięta odsłaniając cześć rdzenia , natomiast stosując materiał PTM 7950 nie ma takiej możliwości , ale nakładając PTM można bardzo łatwo go uszkodzić , natomiast Thermal Grizzly Carbonaut jak na razie widzę tylko same plusy zastosowania takiego materiału. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 HotSpot 90 stopni to nie jest jakoś nisko, ale jednak zupełnie w normie. Pamiętajmy, że ta karta to 320W grzałka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 Zanim weźmiesz się za rozbieranie karty wypróbuj undervolting. Twoja karta fabrycznie celuje w 1860MHz ale jak widać wyżej wbija i potem schodzi w dół przez temperaturę. Popatrz u mnie (ok przyznaje, mam wylane na te 3-4% wydajności) zrobiłem 1860 przy 0,831v cisza spokój a mam dużo słabsze chłodzenie ZOTAC Trinity. Wcześniej karta wbijała na ponad 2000MHz i po "zgotowaniu" schodzila w okolice 1900MHz ale wyła. Teraz przy dłuższych sesjach w CP2077 wentyle rozpędzają się do 67% ale na Twojej karcie (moim zdaniem) będzie dużo ciszej i chłodniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Royalck Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 (edytowane) wymienilem termopady te co zle wyglądaly czyli 1.5mm dodalem jeszcze na vram na backplate i wymienilem paste no i zrobilem undervolta na 0.85 i mam takie wyniki paste dalem dc1 od bequaiet bo grizli mi sie skonczyl 😕 zamowilem noctue najwyzej rozkręce jeszcze raz xd co myslicie o takich wynikach? umylem tez pcb alkocholem Edytowane 4 Maja 2025 przez Royalck 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 12 godzin temu, Royalck napisał(a): i nwm jakie temp powinien miec ten rog Jak ponizej 80/100 to ok 5 godzin temu, Kyle napisał(a): Pamiętajmy, że ta karta to 320W grzałka. 370 kierowniku producencie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 Godzinę temu, Royalck napisał(a): co myslicie o takich wynikach? umylem tez pcb alkoholem Git majonez. Nie ruszaj już i ciesz się kartą. Jeśli bardzo (ale to bardzo) chcesz to spróbuj zejść niżej z UV ale to już zabawa na dłuższą chwilę. Mnie się nie chciało 😅 znalazłem punkt gdzie napięcie, temperatury i taktowanie mi pasuje a TDP ograniczyłem do 90%. Czas akcji jakieś 30min, pewnie dałbym radę zejść niżej ale szkoda mi czasu który mogę przeznaczyć na granie/spanie/tresurę chomików nizinnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdebik Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 (edytowane) U mnie to wygladalo tak: Wymieniłem termopady (stare były już wyschnięte) oraz pastę na TG PhaseSheet PTM. Karty używam od roku lub dwóch lat — wcześniej pracowała w koparce. Od nowości nie była ruszana. Edytowane 13 Czerwca 2025 przez Zdebik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwakwara91 Opublikowano 20 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2025 Mam rtx 3060 ti, i7 13700k, 32 GB RAM i monitor 2k. Problem jest taki, że ta karta nie wyrabia w grach jak dota 2 i GTA v, once human inne. Zdarzają się spontaniczne przycinki czy zamułki. Pojawiają się zawsze losowo, a nie że w pewnych miejscach w grze. Jak to rozwiązać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2025 (edytowane) Albo ustawiasz gorszą jakość obrazu w tym "2K", dzięki czemu odciążasz GPU, albo wymieniasz GPU na szybszy model z większym VRAM. Inna sprawa, że w GTA 5 to ja grałem (rok lub dwa lata temu) na RTX 4060Ti 16GB w 3840x2160, na praktycznie wymaksowanych detalach, bez DLSS i fps nie spadał poniżej 60, więc trochę dziwne, że RTX 3060Ti z "szyną 256bit" nie daje rady w bieda 2560x1440. Edytowane 20 Czerwca 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tegoniewiesz Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 (edytowane) Witam, serdecznie czy jest ktoś wstanie podpowiedziec lub wskazac miejsce gdzie szukać jakiej grubosci termopady kupic do RTX 3080 od Gigabyte. Czy ktos w tym modelu wymienial thermopady na backplace? Jaką paste do tego użyć? Za odpowiedzi z góry dziekuje. Edytowane 9 Grudnia 2025 przez Tegoniewiesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2025 Witam https://www.fehonda.com/3080/gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-10g zamiast pasty użyj PTM 7950 , z alledrogo https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-40x40-0-25mm-narzedzia-13757883115 mała uwaga proponuje poszperać w jaki sposób nakładać PTM bo ten materiał jest bardzo łatwo podczas montażu popsuć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...