Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

tragedii nie ma , ale hot spot 90° stopni , skoro karta nie jest już na gwarancji , ja tam bym od razu ja rozbierał. 

popatrz tylko dobrze na termpoady bo na pamięciach i sekcji zasilania maja na pewno różne grubości.

na chwile obecna uważam ze pasty to przeszłość , albo PTM 7950 tylko trzeba uważać na podróbki , ja ostatnio kupowałem z alledrogo i jest ok

https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-40x40-0-25mm-narzedzia-13757883115

ale zaczynam testować     

https://www.morele.net/thermal-grizzly-carbonaut-38-x-38-mm-x-0-2-mm-tg-ca-38-38-02-r-6477523/

i uważam ze na chwile obecna to właściwy kierunek

dlaczego nie pasta ? a no zawsze jest możliwość ze przykładając/przykręcając zestaw chłodzący, pasta może zostać wypchnięta odsłaniając cześć rdzenia , natomiast stosując materiał PTM 7950 nie ma takiej możliwości , ale nakładając PTM można bardzo łatwo go uszkodzić , natomiast Thermal Grizzly Carbonaut jak na razie widzę tylko same plusy zastosowania takiego materiału.       

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim weźmiesz się za rozbieranie karty wypróbuj undervolting. Twoja karta fabrycznie celuje w 1860MHz ale jak widać wyżej wbija i potem schodzi w dół przez temperaturę. Popatrz u mnie (ok przyznaje, mam wylane na te 3-4% wydajności) zrobiłem 1860 przy 0,831v cisza spokój a mam dużo słabsze chłodzenie ZOTAC Trinity. Wcześniej karta wbijała na ponad 2000MHz i po "zgotowaniu" schodzila w okolice 1900MHz ale wyła. Teraz przy dłuższych sesjach w CP2077 wentyle rozpędzają się do 67% ale na Twojej karcie (moim zdaniem) będzie dużo ciszej i chłodniej. 

3080furmarktest.thumb.jpg.5f81ee548ed3e2139f96547468917a33.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymienilem termopady te co zle wyglądaly czyli 1.5mm dodalem jeszcze na vram na backplate i wymienilem paste no i zrobilem undervolta na 0.85

i mam takie wyniki paste dalem dc1 od bequaiet bo grizli mi sie skonczyl 😕 zamowilem noctue najwyzej rozkręce jeszcze raz xd 

co myslicie o takich wynikach? umylem tez pcb alkocholem

gpuzzzz.png

karta 5minnn.png

Edytowane przez Royalck
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Royalck napisał(a):

i nwm jakie temp powinien miec ten rog

Jak ponizej 80/100 to ok

5 godzin temu, Kyle napisał(a):

Pamiętajmy, że ta karta to 320W grzałka.

370 kierowniku producencie

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Royalck napisał(a):

co myslicie o takich wynikach? umylem tez pcb alkoholem 

Git majonez. Nie ruszaj już  i ciesz się kartą. Jeśli bardzo (ale to bardzo) chcesz to spróbuj zejść niżej z UV ale to już zabawa na dłuższą chwilę. Mnie się nie chciało 😅 znalazłem punkt gdzie napięcie, temperatury i taktowanie mi pasuje a TDP ograniczyłem do 90%. Czas akcji jakieś 30min, pewnie dałbym radę zejść niżej ale szkoda mi czasu który mogę przeznaczyć na granie/spanie/tresurę chomików nizinnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi