Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myslisz ,że PTM 7950 bedzie lepszym wyborem niż?

https://allegro.pl/oferta/thermal-grizzly-kryonaut-pasta-termoprzewodzaca-1-gram-15596874191

Nie uzywałem jeszcze tych plastrów dlatego pytam. 

Dodatkowo chcialem kupić 1g tego grizzly to może i by na procesor starczyło chyba ,że uważasz plaster także lepszym rozwiązaniem na procka.

Edytowane przez Tegoniewiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na zdjęcie , (zasoby prywatne) nakładając pastę , technika dowolna , nie masz wpływu na to jak i gdzie pasta pod naporem zastawu chłodzącego zostanie wypchnięta z układu , tutaj zawsze w każdym miejscu jest jednakowe połączenie , ale trzeba uważać zakładając ten materiał bo to nie jest typowy termopad tylko bardziej taka plastyczna masa i bardzo łato go popsuć , ten materiał jest zapakowany z dwóch stron w folie , z jednej strony troszkę bardziej miękką z drugiej troszkę bardziej twarda i ja zawsze odklejam pierwej stronę gdzie folia jest bardziej miękka , przykładam od układu i dopiero ściągam folie twarda , zrób odwrotnie ( no bo folia ta bardziej twarda łatwiej odchodzi) to potem zdejmując folie bardziej miękka raczej uszkodzisz ten materiał , także porównując do standardowej pasty , pastę łatwo sie nakłada ale zakładając radiator zawsze gdzieś sobie tutaj więcej tam mniej wypłynie i pasta ulega degradacji (wysycha)  , materiał zmiennofazowy PTM 9750 jest spora trudność podczas montażu , ale zapewnia trwałe połączenie w każdym miejscu , wedle ulotki producenta materiał pod wpływem pracy, cykle nagrzewania i stygnięcia ma tylko zyskiwać na wydajności 2-5 stopnie i nie ulegać degradacji czyli tzw. efektu wysychania jak pasta , z własnego doświadczenia to nie jest typowy termopad tylko bardziej plastyczna masa czyli po nałożeniu i zamontowaniu radiatora już go nie zdejmujemy , jest tez opcja druga ale testowałem ja dopiero na kilku CPU i sporo droższa ale z montażem poradzi sobie ogarnięty pięcio latek 

Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R)

np. w owocowym sklepie , można poszukać czy gdzieś jest taniej 

https://www.morele.net/thermal-grizzly-carbonaut-38-x-38-mm-x-0-2-mm-tg-ca-38-38-02-r-6477523/

20251112_204852.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie rozumiem takiego przekonania że PTM lepszy niż normalna pasta, ale jak ktoś chodź przez chwilkę zastanowił się " po co w ogóle stworzyli pastę termo przewodzącą " to może doszedł by do wniosku że ona ma wypełnić mikro-szczeliny między radiatorem a układem a tak normalnie rdzeń ma dotykać bezpośrednio do radiatora. Robiłem testy termowizją, termoparą, i prywatne testy szczerze ... ten cały PTM jest dla tych co lubią napie...lić pasty na rdzeń że faktycznie wszystko pływa na laminacie, dla osoby mającej odrobinę pojęcia lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie ciekłego metalu, lub bardzo dobrej jakości pasty termo przewodzącej. Co do termo-padów zasada jest prosta, rozbierasz kartę ściągasz w danym miejscu termo-pad i suwmiarka w łapę i dzida dodajesz + 0.2 termo-pad musi być miękki. Ale zanim weźmiesz się za wymianę sprawdź czy karta jest prosta bo jak się ugieła pracowała bez podpórki a przynajmniej ten model bo to jest koloch to wymiana pasty czy termo-padów Ci nic nie da, problem leży gdzie indziej. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, P3ch napisał(a):

Ja nie rozumiem takiego przekonania że PTM lepszy niż normalna pasta, ale jak ktoś chodź przez chwilkę zastanowił się " po co w ogóle stworzyli pastę termo przewodzącą " to może doszedł by do wniosku że ona ma wypełnić mikro-szczeliny między radiatorem a układem a tak normalnie rdzeń ma dotykać bezpośrednio do radiatora. Robiłem testy termowizją, termoparą, i prywatne testy szczerze ... ten cały PTM jest dla tych co lubią napie...lić pasty na rdzeń że faktycznie wszystko pływa na laminacie, dla osoby mającej odrobinę pojęcia lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie ciekłego metalu, lub bardzo dobrej jakości pasty termo przewodzącej. Co do termo-padów zasada jest prosta, rozbierasz kartę ściągasz w danym miejscu termo-pad i suwmiarka w łapę i dzida dodajesz + 0.2 termo-pad musi być miękki. Ale zanim weźmiesz się za wymianę sprawdź czy karta jest prosta bo jak się ugieła pracowała bez podpórki a przynajmniej ten model bo to jest koloch to wymiana pasty czy termo-padów Ci nic nie da, problem leży gdzie indziej. Pozdrawiam.

Czy Pasta thermal grizzly kryonaut bedzie wystarczająca? Czy 1g wystarczy na aplikacje cpu i gpu?

Dodam ,że karta pracowala na podpórce praktycznie od początku. 

Temperatury nie są zabójcze ale z racji checi odswieżenia i przedlużenia żywotności chcialem ten proces zrobić.

Termopady o których myślałem to thermal grizzly minus pad 8 120x20x1 mm 2szt. 120x20x2mm 2szt. Oraz 120x20x3mm 1szt. Z tego co widze pakowane są przez producenta w taki a nie inny sposób i same termopady wyjdą koło 170 zl z powodu koniecznosci zakupu 3 roznych grubosci. Do tego pasta wiec 200 zl cały zabieg. Chyba ,że polecisz jakies inne termopady podobnej jakosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Merqus4 napisał(a):

Też mnie to już nuży 

To nie ładnie że nie chcesz treści objawionych przyjąć na wiarę tylko podajesz je pod wątpliwość , powinieneś dołączyć do tej ekipy co rano jak szli w procesji na zamku to mijali Juranda ze Spychowa, co czekał cała noc aby mu udzielili audiencji 

ja nikogo na siłę nie będę przekonywał że obecnie PTM to nowsze i dobre rozwiązanie  a każdy moze sprawdzić to sam, po nałożeniu w każdym punkcie stuku jest trwałe takie same połączenie a nie że pasta gdzieś wypłynie ,  pomijając upierdliwy montaż i dla osoby niecierpliwej odradzam bo go popsuje. 

obecnie stosowanie ciekłego metalu jak jest PTM mija sie z celem , + i - obydwu zastosowań. np. stosując ciekły metal trzeba stosować wzmożone obostrzenia bo ciekły metal przewodzi prąd a krzem pali sie ino raz, o popatrz PTM nie przewodzi prądu. 

fakty nie teorie 

karta RTX 2070 Super - pasta NT-H1 , temperatura na gpu podczas grania przebija 64°C  , aby utrzymać temperaturę obroty wiatraka na 65% , Hot spot 92°C  , mikro przycięcia podczas grania 

wymiana na PTM 7950 - temperatura podczas grania różnie od 59-61°C , ale ale wiatrak na automat i tylko 48-50% to jak zmieniła sie kultura pracy ? , a no i Hot Spot 70°C , zero mikro przycięć

pasty to są dobre jak użytkownik nie gra tylko , Internet, maile, muzyka i trochę YT , dla gracza każdy stopień z temperaturą w dół to zysk   

Thermal Grizzly Minus Pad - dobre termopady nie wycieka z nich oleum 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam nad przesiadką z RTX2060 na DELL RTX 3070 OEM 8GB.
Na Alledrogo można kupić za 900zł z 12 miesięczną gwarancją.

Czy warto się przesiadać lub coś innego w podobnej kwocie?

Edytowane przez Krzysiak_PL_GDA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.12.2025 o 18:18, Mr.T... napisał(a):

To nie ładnie że nie chcesz treści objawionych przyjąć na wiarę tylko podajesz je pod wątpliwość , powinieneś dołączyć do tej ekipy co rano jak szli w procesji na zamku to mijali Juranda ze Spychowa, co czekał cała noc aby mu udzielili audiencji 

ja nikogo na siłę nie będę przekonywał że obecnie PTM to nowsze i dobre rozwiązanie  a każdy moze sprawdzić to sam, po nałożeniu w każdym punkcie stuku jest trwałe takie same połączenie a nie że pasta gdzieś wypłynie ,  pomijając upierdliwy montaż i dla osoby niecierpliwej odradzam bo go popsuje. 

obecnie stosowanie ciekłego metalu jak jest PTM mija sie z celem , + i - obydwu zastosowań. np. stosując ciekły metal trzeba stosować wzmożone obostrzenia bo ciekły metal przewodzi prąd a krzem pali sie ino raz, o popatrz PTM nie przewodzi prądu. 

fakty nie teorie 

karta RTX 2070 Super - pasta NT-H1 , temperatura na gpu podczas grania przebija 64°C  , aby utrzymać temperaturę obroty wiatraka na 65% , Hot spot 92°C  , mikro przycięcia podczas grania 

wymiana na PTM 7950 - temperatura podczas grania różnie od 59-61°C , ale ale wiatrak na automat i tylko 48-50% to jak zmieniła sie kultura pracy ? , a no i Hot Spot 70°C , zero mikro przycięć

pasty to są dobre jak użytkownik nie gra tylko , Internet, maile, muzyka i trochę YT , dla gracza każdy stopień z temperaturą w dół to zysk   

Thermal Grizzly Minus Pad - dobre termopady nie wycieka z nich oleum 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

postanowiłem zabrać się za moją RTX 3080 Gigabyte Gaming OC 10 GB, która ma już swoje lata i ewidentnie potrzebowała małego SPA.

Wymieniłem termopady oraz pastę. Bezpośrednio po złożeniu karta pochodziła około 10 minut na pulpicie — wszystko było w porządku, więc przeszedłem do testu w FurMarku.

Test trwał około 10 minut przy pełnym obciążeniu. Wyniki zamieszczam poniżej i proszę o ich ocenę.

Mam też kilka pytań:

Czy temperatury VRM są w normie?

Czy możliwa jest sytuacja, w której temperatura VRAM jest wyższa niż hotspot GPU?

Same temperatury VRAM nie są dla mnie szczególnie niepokojące, natomiast zastanawia mnie ich relacja do hotspotu.

Przyznam, że kartę rozkręcałem trzykrotnie, ponieważ za każdym razem wyniki hotspotu były inne. W poprzednim podejściu hotspot dochodził nawet do 105°C.

Dopiero po finalnym złożeniu i prawidłowej aplikacji pasty MX-6 (co było dość męczące, bo pasta jest bardzo gęsta) udało się uzyskać obecne rezultaty.

Będę wdzięczny za ocenę wyników i ewentualne sugestie.

Pasta użyta to Artic mx-6 

Termopady Termopad Thermalright Extreme Odyssey II 14.8W

Dla zainteresowanych wrzucam zdjecia po odkreceniu karty po latach gdzie widać ,że termopady wręcz sie rozerwaly popalone całkowicie i karta po operacji 

Messenger_creation_76FF3175-226A-4998-AD12-0E822C361D3D.jpeg

20251221_184751(1).jpg

20251222_230158.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

temperatury raczej wyglądają pozytywnie, ale prawie 2000RPM to ile to jest 80% to raczej cicho nie jest xD  

Vram i GPU to są osobne urządzenia i maja osobno obliczana temperaturę  

a masz porównaj sobie 

https://www.youtube.com/watch?v=k7S3Dss4oRk

i w ramach ciekawostki 

https://www.youtube.com/watch?v=2FNuK-ClIGU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hot spot to sumaryczna wielkość zebrana z paru pomiarów/czy tam miejsc pomiarowych, więc to taka średnia. Nie wiem jakie 3080 powinna mieć temperatury, ale wyglądają bardzo ok, tym bardziej że to 370W może pobrać. Swoją drogą ale marnuje prąd jednocześnie wypluwając ledwo 140 klatek w furmarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, Zwykły User2 napisał(a):

Hot spot to sumaryczna wielkość zebrana z paru pomiarów/czy tam miejsc pomiarowych, więc to taka średnia. Nie wiem jakie 3080 powinna mieć temperatury, ale wyglądają bardzo ok, tym bardziej że to 370W może pobrać. Swoją drogą ale marnuje prąd jednocześnie wypluwając ledwo 140 klatek w furmarku.

Dlatego chce jeszcze przejsc przez proces uv. Zeby zejsc troche z poboru prądu i jeszcze zmniejszyć temepratury. 

Generalnie te 3080 byly dość gorące miały problemy z temperaturami z tego co czytałem.

9 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

temperatury raczej wyglądają pozytywnie, ale prawie 2000RPM to ile to jest 80% to raczej cicho nie jest xD  

Vram i GPU to są osobne urządzenia i maja osobno obliczana temperaturę  

a masz porównaj sobie 

https://www.youtube.com/watch?v=k7S3Dss4oRk

i w ramach ciekawostki 

https://www.youtube.com/watch?v=2FNuK-ClIGU

Krzywa wentylatorów tak ustawiona żeby osiągnać dobre temperatury 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie undervoltingu mojej karty RTX 3080 Gigabyte OC 10 GB.

Problem 1 – MSI Afterburner i krzywa napięć
Pierwszy problem polega na tym, że sam program MSI Afterburner po restarcie komputera potrafi samoczynnie przestawić krzywą, którą wcześniej ustawiłem.
Próbowałem różnych sposobów zapisu profili (zaznaczanie całego wykresu, odznaczanie, ponowne zapisywanie itd.), ale mimo to czasem Afterburner sam zmienia wartości MHz.

Przykład:
– ustawiam profil 1845 MHz @ 0,875 V,
– po restarcie lub losowo w trakcie działania potrafi ustawić 1860 / 1875 MHz przy tym samym napięciu.
Problem w tym, że 1875 MHz @ 0,875 V u mnie potrafi już powodować crashe.

Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem Afterburnera i wie, jak temu zapobiec?

Problem 2 – boost +15 MHz mimo ustawionej krzywej
Druga kwestia (widoczna na screenie):
Czy to normalne, że ustawiając krzywą na 1845 MHz, w grze karta podbija taktowanie o +15 MHz do 1860 MHz?

Wiem, że taktowania zmieniają się skokowo co 15 MHz, ale zastanawia mnie, dlaczego mimo „zablokowanej” krzywej karta nadal podbija zegar.
Czy jest to normalny GPU Boost od NVIDII i zawsze powinienem brać pod uwagę ten +15 MHz zapasu przy ustawianiu UV?

Dodam ,że pamięci Vram podbite o 800 mhz

Z góry dzięki za pomoc i wyjaśnienia.UV.thumb.jpg.a55f89d5196616a2be4f2b7b262ff7c9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co opisałeś to normalne zachowanie karty i wyciągnąłeś właściwe wnioski. Zwiechy to wynik algorytmu sterującego boostem jeśli karta jest chłodna (czyli tuż po uruchomieniu gry) to taktowanie będzie przebijać to ustawione krzywą MSI o 30MHz i tak jak u Ciebie jeśli jest to za wysokie taktowanie przy zadanym napięciu to sterownik się wysypie. Jedyne rozwiązanie to obniżyć taktowanie o 15MHz i testować. Jeśli nie uzyskasz stabilnej pracy, obniż krzywą o kolejne 15MHz bez zmiany napięcia (ewentualnie podnieś napięcie o oczko w górę). Kolejną rzeczą którą możesz przetestować jest ograniczenie TDP do 80%. Trafiłem (wydaje mi się) bardzo dobry kawałek krzemu i moja karta stabilnie pracuje na 1830MHz przy 0.818v i TDP 80% (Krzywa ustawiona na 1785MHz/0.818v ale że jest chłodno to karta wbija wyżej). W grach karta wskakuje na 1830MHz i tak zostaje dopóki jest chłodna, ze wzrostem temperatury taktowania spadają na 1800-1815MHz przy dłuższych sesjach w wymagających grach (CP2077) taktowanie skacze między 1785MHz (bardzo krótkie 1-2 sekundowe spadki) a 1815MHz (98% czasu) a napięcie trzyma sztywno na 0.818v (przy spadku na 1785MHz napięcie spada na  ułamek sekundy do 0.812v). W mniej wymagających grach karta stabilnie trzyma 1830/0.818v. Przy 1860MHz moja karta potrzebuje sporo więcej papu (minimum 0.831v), mam mega dużą i przewiewną obudowę ale uznałem że te dodatkowe 30-45MHz nie jest warte aby znosić o wiele więcej hałasu, wydzielania ciepła a i prądu szkoda 🙂 w 3DMark Time Spy straciłem przez to ledwo 500pkt.   

Jeszcze 1 ważna rzecz. Kiedy klikasz przycisk "apply" w MSI rób to przy otwartej krzywej bo tak jak zauważyłeś ten program lubi sobie zmienić to co ustawiamy i np. dodać lub odjąć 15MHz a tak od razu to zauważysz.

[Edit] Przyjrzyj mój profil wrzucałem tu na forum screeny z UV. Karta karcie nie równa RTX 3080 12GB robi 1860MHz przy 0,831v a mój poprzednia karta RTX 2060 też 12GB do 1830MHz potrzebowała aż 0,893v.

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Funky_Panda napisał(a):

To co opisałeś to normalne zachowanie karty i wyciągnąłeś właściwe wnioski. Zwiechy to wynik algorytmu sterującego boostem jeśli karta jest chłodna (czyli tuż po uruchomieniu gry) to taktowanie będzie przebijać to ustawione krzywą MSI o 30MHz i tak jak u Ciebie jeśli jest to za wysokie taktowanie przy zadanym napięciu to sterownik się wysypie. Jedyne rozwiązanie to obniżyć taktowanie o 15MHz i testować. Jeśli nie uzyskasz stabilnej pracy, obniż krzywą o kolejne 15MHz bez zmiany napięcia (ewentualnie podnieś napięcie o oczko w górę). Kolejną rzeczą którą możesz przetestować jest ograniczenie TDP do 80%. Trafiłem (wydaje mi się) bardzo dobry kawałek krzemu i moja karta stabilnie pracuje na 1830MHz przy 0.818v i TDP 80% (Krzywa ustawiona na 1785MHz/0.818v ale że jest chłodno to karta wbija wyżej). W grach karta wskakuje na 1830MHz i tak zostaje dopóki jest chłodna, ze wzrostem temperatury taktowania spadają na 1800-1815MHz przy dłuższych sesjach w wymagających grach (CP2077) taktowanie skacze między 1785MHz (bardzo krótkie 1-2 sekundowe spadki) a 1815MHz (98% czasu) a napięcie trzyma sztywno na 0.818v (przy spadku na 1785MHz napięcie spada na  ułamek sekundy do 0.812v). W mniej wymagających grach karta stabilnie trzyma 1830/0.818v. Przy 1860MHz moja karta potrzebuje sporo więcej papu (minimum 0.831v), mam mega dużą i przewiewną obudowę ale uznałem że te dodatkowe 30-45MHz nie jest warte aby znosić o wiele więcej hałasu, wydzielania ciepła a i prądu szkoda 🙂 w 3DMark Time Spy straciłem przez to ledwo 500pkt.   

Jeszcze 1 ważna rzecz. Kiedy klikasz przycisk "apply" w MSI rób to przy otwartej krzywej bo tak jak zauważyłeś ten program lubi sobie zmienić to co ustawiamy i np. dodać lub odjąć 15MHz a tak od razu to zauważysz.

[Edit] Przyjrzyj mój profil wrzucałem tu na forum screeny z UV. Karta karcie nie równa RTX 3080 12GB robi 1860MHz przy 0,831v a mój poprzednia karta RTX 2060 też 12GB do 1830MHz potrzebowała aż 0,893v.

Potestuje sobie jeszcze. Sprawdzalem także profil na 1920 mhz przy 0.9mv i tak o wiele lepsze wyniki niz na krzywej od producenta ale jednak pobor na poziomie 270W teraz przy 1845 mhz ktory boostuje sie w grach do 1860 mhz i 0.875 mv  240 W to prawie 100W mniej od krzywej wyjsciowej a klatkaż kolo 3-4 fps mniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi