Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, B@nita napisał(a):

Autor dostał już odpowiedź na labie.

Nvidia Reflex Analyzer

Dziękuję. Ja osobiście korzystam z nakładki NVIDIA a w niej ze skrótu ALT + R który uruchamia specjalny Panel informujący również o procentowym wykorzystaniu Procesora Karty Graficznej i Procesora w komputerze. Przede wszystkim taki Panel uruchamiany w prosty sposób od NVIDIA podaje temperaturę rdzenia karty. W osobnym dodatkowym Panelu na samym dole listy z zakładki Ustawiania być może zaglądałem, kliknąłem ale potem nawet o tym zapomniałem. Z DirectX 11 nie było problemów, nawet z takim ustawieniem. Natomiast z dodatkowego oprogramowania być może dla takiej dodatkowej "analizy" nie korzystałem. 

Przy okazji: Żywotność Komputera i jego podzespołów jest już tylko naszym PRIORYTETEM, więc w przypadku tego tytułu proponuję uważać z automatyczną optymalizacją za pomocą oprogramowania GeForce Experience, ponieważ proponuje maksymalnie wysokie ustawienia. Wprost na granicy ustawień krytycznych dla rdzenia karty! A w tym przypadku dopiero po Teście cieniowania i  Prologu mamy dostęp do ustawień karty graficznej. Dziękuję za pomoc oraz uwagę w opisanym problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

a jak masz ustawione skalowanie w systemie, 100%- 125% czy więcej ?    

Z uwagi na wielkość Ikon w Windows 11 i swoje ograniczenia, dla ekranu 4K TV mam nietypowy 225 %. Wprawdzie mieszczą się wszystkie Ikony w przypadku przełączenia obrazu z monitora Full HD ale kosztem utraty kolejności. Natomiast w tej grze na razie był tylko z ustawień domyślnych samej gry i podłączonego monitora Full HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do wymiany termopadów w moim RTX 3070 Gigabyte Eagle.

Naczytałem się wiele sprzecznych informacji co do wyboru odpowiedniej grubości termopadów i określenia odpowiedniej przewodności cieplnej.

Dlatego jeżeli jakiś użytkownika tego modelu dokonywał już wymiany to bardzo proszę o porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, mam problem z 3080 ti problem - migotanie obrazu / powidoki na display port (dotyczy kazdego z 3 protow)

tutaj filmik jak to wyglada - ten sam efekt jest  rowniez od razu w biosie 

Co ciekawe przy podlaczeniu przed hdmi karta dziala bez zadnych  problemow.

Kabel display port oraz monitor jest sprawny, bo po podlaczeniu do innego kompa obraz nie migota.

Jakas porada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie, czy psu OCZ700SXS2 80+ uciągnie tę kartę? 

Na dzisiaj pracuje z Ryzen 5600X na mobo ASUS TUF Gaming B550 Plus WiFi II i tego zmieniać nie zamierzam.

Zasilacz dość leciwy ale nigdy nie było problemów.

Edytowane przez sen8sen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Mam problem ze „wstawaniem” komputera po wsadzeniu karty RTX 3060 EAGLE OC LHR 12GB. 
Przy pierwszym uruchomieniu wszystko jest w miarę okej. Wyskakuje okienko od biosu zachęcające do ustawienia domyślnych ustawień lub wejścia do biosu. 
Po tym normalnie włącza się Windows, karta jest wykrywana poprawnie i idzie odpalić grę. Nie robiłem co prawda żadnych benchmarków, jednak chyba nie tutaj leży problem.

Po wyłączeniu komputera i próbie ponownego włączenia słychać tylko wentylator od chłodzenia cpu- nic się nie wyświetla. Nie włącza się również podświetlenie klawiatury- może się wydawać to głupie, jednak jak „normalnie” wstaje to elegancko włącza się praktycznie od startu klawiatura i pozwala wejść do biosu. 
Żeby sobie poradzić i znowu „uruchomić” kartę graficzną muszę zmienić konfigurację sprzętową (np. wyjąc kość ram) żeby w ogóle cokolwiek się wyświetliło. Nie pomaga reset biosu przez wyjęcie baterii czy poprzez zworkę cmos- być może to „wina” dual-bios’u. 
Rzeczy które już próbowałem:

- przepiąć kartę z x16 na x8

- ręcznie ustawić tryb z auto na gen3

- sprawdzić czy wyłączony jest fastboot

- kombinować z przyciskami typu zasilacz + przycisk włączania na obudowie (trzymać, włączyć, puścić itp.)- być może zła kolejność choć próbowałem kilku 

Konfiguracja PC:

-PSU Corsair VS650

-CPU i-7 4790k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

13 godzin temu, 3li45z napisał:

Przy pierwszym uruchomieniu wszystko jest w miarę okej. Wyskakuje okienko od biosu zachęcające do ustawienia domyślnych ustawień lub wejścia do biosu.

to już wskazuje ze jest problem a nie ze jest ok

zaczął bym od diagnostyki PC  

bios F9 wgrany ?

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-z87x-d3hrev_10/support#support-dl  

jak jest podłączony monitor HDMI czy DP ? , jaki posiadasz przewód karta- monitor, o ile jesteś w stanie to ustalić ,19pin czy już nowszy 20pin ?, a tak tak na przewodzie 20pin występują problemy.  

wymontował tego RTX , bo CPU i7 4790k podsiada własne igpu.  

czy CPU jest po OC ?, nowy od nowości u Ciebie, czy odkupiony używany ze świata ?

jakie posiadasz pamięci ram, producent model ?,  i jak są ustawione na jaka szybkość ?

aby zacząć diagnostykę odpina i odłącza się wszystko co jest nie potrzebne ( ale oczywiście są cwaniaki, ze po co będę sobie robił robotę i zostawiają to czy tamto nadal podłączone... )

ma być ino , płyta główna, procesor bez OC , podłączony zestaw chłodzący, jedna kostka ramu w gnieździe A2 , myszka i klawiatura oraz podłączony monitor , oczywiście do wyjścia VGA czy HDMI czy DVI na płycie głównej , bez dysków i napędów np. DVD lub innych urządzeń podłączonych do USB,  hub czy pady , oraz kamerki.

PC po wstępnym skonfigurowaniu biosu, nie zależnie od ilości ponownych uruchomień , włączeń i wyłączeń , czyli wyłączenie, odłączenie zasilania , podłączenie zasilania i ponowne uruchomienie , za każdym razem powinien się włączyć bez żadnych komunikatów i dopiero potem albo pokazać informacje ze nie znalazł nośnika z którego mógł by uruchomić system , lub wejść do biosu, i tak to powinno wyglądać , jak będzie ok to dokłada się druga kostkę ramu w gniazdo B2 i procedurę się powtarza, jeśli nie to problemu trzeba szukać gdzie indziej, czy jest problem z ramem czy z CPU, czy z sama płyta główna, bo taka platforma ma już kilka lat.            

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwne problem z nagłą utratą wydajności we wszystkich grach.

Posiadam kartę graficzną rtx 3080, dziś włączyłem komputer i obojętnie jaką grę włączę, to spadek wydajności jest w setkach procent np. Fort Solis, bez problemu utrzymywałem na obecnych ustawieniach 60 klatek ze sporadycznymi spadkami, obecnie jest między 12, a 14 klatek, albo rocket reague, nie jest wstanie nawet utrzymać 50 klatek, jest około 45 i spada czasem poniżej 40. Nie ma żadnych artefaktów, czy problemu z jakimkolwiek użytkowaniem komputera, poza grami. Może jakieś pomysły, czy faktycznie coś z kartą nie tak, czy może coś z oprogramowaniem jest nie tak? Jakby co użyłem DDU i odpiąłem i podpiąłem na nowo kartę graficzną.

Dodatkowo zauważyłem, że karta wykorzystuje jakieś 240mhz, a nie około 1900mhz, czasem podskoczy do ponad 300mhz. Tyczy się to gier, nie pulpitu, tutaj skoki wykorzystania rdzenia raczej prawidłowe, więc coś jakby blokowało wydajność w grach.

Edytowane przez Takatsuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jeśli system z sterownikiem niczego nie namieszały , to trzeba wyjść z założenia ze z karta nie jest dobrze , kartę przetestował bym na innym PC i dopiero zdecydował co dalej z nią zrobić , czy jest to wina system/sterownik i wystarczy przeinstalować system na nowy, czy jednak problem dotyczy tylko karty i wtedy, zdecydować gdzie i do kogo ja wysłać na serwis w celu diagnostyki, i ewentualnej naprawy.

jeśli to jest kwestia, powiedzmy tylko sekcji zasilania karty graficznej, to taka naprawa nie powinna wynieść aż tak dużo , ale jednak jeśli do wymiany był by chipset graficzny nooo to wtedy cena takiej operacji może zaskoczyć, i trzeba by mieć spory sentyment do sprzętu aby taka naprawę zlecić , ale szczegółu to już bezpośrednio z firma /osoba co taka naprawę by wykonały. 

zawsze możesz napisać do , i podpytać jak to wygląda według ich oceny. 

Paweł Ostrówka

https://www.youtube.com/@Ostrowka/about    

Wielki Elektronik Shorts 

https://www.youtube.com/@wielkielektronikshorts/about

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.09.2023 o 19:23, Mr.T... napisał:

Witam

jeśli system z sterownikiem niczego nie namieszały , to trzeba wyjść z założenia ze z karta nie jest dobrze , kartę przetestował bym na innym PC i dopiero zdecydował co dalej z nią zrobić , czy jest to wina system/sterownik i wystarczy przeinstalować system na nowy, czy jednak problem dotyczy tylko karty i wtedy, zdecydować gdzie i do kogo ja wysłać na serwis w celu diagnostyki, i ewentualnej naprawy.

jeśli to jest kwestia, powiedzmy tylko sekcji zasilania karty graficznej, to taka naprawa nie powinna wynieść aż tak dużo , ale jednak jeśli do wymiany był by chipset graficzny nooo to wtedy cena takiej operacji może zaskoczyć, i trzeba by mieć spory sentyment do sprzętu aby taka naprawę zlecić , ale szczegółu to już bezpośrednio z firma /osoba co taka naprawę by wykonały. 

zawsze możesz napisać do , i podpytać jak to wygląda według ich oceny. 

Paweł Ostrówka

https://www.youtube.com/@Ostrowka/about    

Wielki Elektronik Shorts 

https://www.youtube.com/@wielkielektronikshorts/about

Pomogło przeinstalowanie windowsa, ale nawet usunąłem każdy możliwy program i wyczyściłem wszystko, łącznie z rejestrami i nic nie pomogło. Ciekawe co się tam tak nagle namieszało, bo to dość nietypowa sytuacja, żeby wydajność karty została jakby zablokowana w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Takatsuki napisał:

Pomogło przeinstalowanie windowsa

ale jak to ?, to system mógł coś namieszać ?.

takie czasy panie, ze po jakiejś aktualizacji , możliwy efekt jak u Ciebie, lub w skrajnych przypadkach "ciemność, ciemność widzę "  XD   

najważniejsze ze przeinstalowaniu sytemu pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.09.2023 o 04:51, Mr.T... napisał:

ale jak to ?, to system mógł coś namieszać ?.

takie czasy panie, ze po jakiejś aktualizacji , możliwy efekt jak u Ciebie, lub w skrajnych przypadkach "ciemność, ciemność widzę "  XD   

najważniejsze ze przeinstalowaniu sytemu pomogło.

Wiem co masz namyśli, ale nigdy nie miałem z windowsem problemów, poza vistą 😄 Więc jeśli takie czasy, to powiem szczerze, jest bardzo dobrze, że do tej pory tylko jeden problem z windowsem, bo nie mogę sobie przypomnieć, jakiegoś problemu, pomijając viste 😄

Edytowane przez Takatsuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,
wymieniłem kartę graficzną i mam problem z FPS'ami w CS2. W każdej innej grze, którą testowałem mam więcej FPS niż wcześniej, a w Counter Strike'u mam mniej niż na starej karcie graficznej (wtedy GTX 1050 Ti 4 GB).

Mój PC:
- Zasilacz OCZ 600W
- MSI B450 Gaming Plus MAX
- Ryzen 5 2600 - gaming boost włączony 3,85 GHz
- Chłodzenie procesora Fera 5 Dual Fans
- 16 GB RAM DDR4 - XMP profil włączony 2993 MHz
- GeForce RTX 3060 OC 12 GB

Temperatury na GPU sięgają w Stress Test Aida64 do 70 stopni, temp. na CPU w tym teście sięgają 76 stopni max.
Zauważyłem, że ani GPU ani CPU nie jest obciążane przez CS2 do 100% - GPU na max 10%, a CPU na 30-40%.

Sterowniki karty graficznej odinstalowane w trybie awaryjnym za pomocą DDU i zainstalowane później najnowsze możliwe ze strony nVidia.

Ktoś spotkał się z takim poblemem? Co może blokować akurat CS2, że jest tam teraz mniej FPS niż wcześniej na starej grafice? Wcześniej miałem 120-180 FPS, teraz mam zaledwie 80-120 FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę mi się już przepinać kart.

Generalnie podczas grania CS2 ligę Faceit miałem na 1050 Ti od 120 do 180 klatek chyba że było dużo granatów na mapie to spadało do 90-100 chwilowo (i to był główny powód zmiany karty graficznej). Teraz po wymianie karty mam cały czas 80-100 czasem wskoczy na 120.

Dziwi mnie fakt taki, że w menu gry jak wcześniej miałem max 80 FPS, tak teraz mam po 250-290 - dlatego dziwne jest to dla mnie, że w samej rozgrywce mam nagle tak mało. 😕 No i to, że inne gry działają na dużo wyższych klatkach, a tylko CS się zepsuł.

Edytowane przez Wojtekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4060Ti to teraz raczej dla tych, co grają w gry, które obsługują lub będą obsługiwać DLSS. Jest też dużo oszczędniejsza energetycznie.
Do filmów i obróbki 3060ti powinno być wydajniejsze - zwłaszcza w większej rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pytanie, czy w przypadku RTX 3060Ti, nie skończy się VRAM (w wersji 8GB modelu 4060Ti to samo) - żalił się jeden user na forum, jak mu brakło VRAM przy jakimś projekcie tylko nie pamiętam czy przy 8GB czy 12GB. Oczywiście jest wersja 16GB modelu 4060Ti, jednak tania nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałem swój problem z FPS'ami w CS2.
Dzisiaj zainstalowałem ponownie na czysto Windows 11 i problem znikł. Wszystko teraz działa jak należy. Problem musiał tkwić gdzieś indziej, a nie w samym sprzęcie.

W innych grach też FPS'y się jeszcze bardziej podniosły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

mam pewien problem z RTX 3090 od KFA2. Chodzi mianowicie o to, że grafika nie chce wbić się na swoje maksymalne zegary rdzenia i poboru mocy. 

W Furemarku pobór prądu oscyluje w granicach 330W, czasami podnie się się do 335W i nie bardzo chce iść dalej, a grafika ma niby pobierać 350W. Dodatkowo rdzeń ciągle się waha, spada poniżej 1900, zaraz się nieco podniesie, ale nie może osiągnąć zadanych 1965 mhz (domyślne zegary producenta). 
To samo jest w grach, gdy grafika złapie maksymalne obciążenie, to potrafi zrzucić zegar do 1770 mhz. A gdy np. popatrzę się w niebo, gdzie obciążenie grafiki spada do 50%, to wtedy udaje się jej osiągnąć te 1965 mhz na rdzeniu. 

Wygląda to tak jakby miała jakąś blokadę poboru mocy na te 330W i jak tylko na chwilę wyskoczy poza niego, to ją obcina i zegary spadają. 

Robiłem undervolting, overclocking i nic nie udało się sensownego ugrać. Co ciekawe po zmniejszeniu zegara rdzenia o 220 mhz i zmniejszeniu napięcia o 175 mc, grafika działa wtedy najszybciej, bo potrafi w miarę utrzymać prędkość tego rdzenia.

To, co wykluczyłem to:
- grafika nie łapie thermal throttling- ma max 65*C na rdzeniu, a hot spot w porywach ma 75*C
- nie ma bottlenecka ze strony procesora (Ryzen 5 7500F) - jego użycie np. w RDR2 to 20-45% (w 4k) 

Dziwne ustawienia / tropy / przemyślenia:
- nie da się podnieść w MSI Afterburner ani Xtrime Tuner (od KFA2) power limitu powyżej 100%. Trochę mnie to dziwi, bo z tego co patrzyłem, to ludzie mogą go podnieść do 106%
- grafika była kupiona od kolegi, który kupił ją z outletu, prawdopodobnie była ona powystawowa
- może ktoś coś przy niej kombinował i zmienił coś w biosie?
- chciałem zaktualizować bios, ale wyskoczyła informacja, że jest on już aktualny. Kamil Erdini z Moreli mówił w swoim filmiku odnośnie Resizle Bar, że w rtx 3070, 3080, 3090 trzeba zaktualizować bios, żeby korzystać z Resizle Bar, a u mnie był on już aktywny już ze startu. Kolega przez czas jej używania, nic nie aktualizował.

Dajcie znać czy macie jakieś pomysły co może dolegać grafice. Ja na razie podejrzewam, że ktoś coś grzebał w biosie i jakieś limity jej pozakładał, albo gorsza opcja, że jest ona jakoś częściowo uszkodzona. 

Podzespoły PC:
- Ryzen 7500F
- MSI B650 Carbon
- DDR5 G.Skill 32 GB 6000 mhz 32 CL
- RTX 3090
- Zasilacz BeQuit 1000W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi