Wowski Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Niestety temat został zdublowany. Proszę o usuńcie tego. Cześć wam, Planuje składanie komputera w etapach. Pierwotnie planowałem zakup całkowicie nowego PC-ta w grudniu opartego na procesorach AMD 3600/4600 oraz kartach 5700 xt/ rtx2070 super lub ich nowszych odpowiednikach. Mój obecny komp padł i potrzebuje kupić coś teraz ale mam ograniczony budżet. Planuje więc złożenie mojego pc w etapach. Teraz kupić tani PC ale z takimi podzespołami, do których w grudniu bez problemu dopiął bym wspomniany procesor i kartę. Obecnie myślę o kupnie: płyta główna: MSI B450-A PRO MAX procesor: AMD Athlon 3000G zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W RAM: G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 ewentualnie G.Skill RipjawsV 8GB (2x4GB) DDR4 3200MHz a potem dokupić kolejne 2x4GB lub pojedyncza kość G.SKILL Aegis 8 GB a potem kupię drugą. Wiem że pojedyncza kość to lipa ale chyba powinno wystarczyć do bezproblemowego korzystania z neta/office. buda: SilentiumPC Armis AR6 ATX dysk: mam swój. 2,5 cala z win 10. Moje pytania to: Czy wyżej podany zestaw będzie działał ? Gdy wyjmę z zestawu Athlona i dodam ryzena oraz grafę i RAM to czy będzie wszystko śmigać ? Dzięki ? Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Wowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zestaw może być , choć do końca nie wiadomo jak będzie działać na tej płycie procek Zen 3 . Ten dysk co masz to SSD czy laptopowe 2,5" 5400RPM ? Win10 masz instalkę czy jest on na tym dysku ? Co do ramu - to albo 1x8GB z ew. rozbudową do 2x8GB albo od razu 2x8GB , nie pakuj się w zestawy bo średnio to może działać przy 4 kościach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wowski Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Dysk z lapka 5400 rpm. Mam instalke windowsa, jak później kupie ssd to zainstaluje system od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Lepiej od razu kup SSD zamiast używać wolne 5400 rpm z lapka . Sam HDD przy tym sprzęcie będzie działał jak hamulec . Nie musi to być od razu 480 do 1 TB SSD , może to być budżetowe 120-256 GB , do tego ew. HDD z lapka jako drugi dysk ( jak ma sensowną pojemność i jest w miarę sprawny / szybki ) SSD 120-128 GB można dostać już za ~80 zł np. Patriot Burst 120GB , Crucial BX500 120 GB jest za 100 zł , BX500 240GB kosztuje 40 zł więcej , podobnie wygląda relacja cenowa Patrior Burst 240GB w stosunku do wersji 120GB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2020 @Wowski Na pewno nie wkładaj czterech kości RAM do AMD. Jak już jesteś pewny, że będziesz dokupował, to włóż jedną tylko, wydajność będzie zauważalnie mniejsza niż 2x4GB ale skoro i tak dołożysz potem to bez znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wowski Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Dzięki za pomoc ?. Zastanowię się nad tym SSD jeszcze. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoloPL Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2020 7 godzin temu, Wowski napisał: Dzięki za pomoc ?. Zastanowię się nad tym SSD jeszcze. Temat do zamknięcia. Łoooo Paaaanie tu nie ma się nad czym zastanawiać. Proszę sobie wyobrazić ten skok jakościowy jaki odczuwany był pomiędzy hdd podpiętym pod SATA2 a chińskim SSD po przeniesieniu na niego systemu... Niebo a ziemia. Nie przekonuję, ale najtańszy SSD 128GB z chinuf to około 65 zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...