Skocz do zawartości
arthi

Instalacja sieci w domu, a maly remont?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa wyglada nastepujaco, w domu mam maly remont, wiec na pietrze na ktorym jestem ja i dwie siostry, chcialem zrobic mala siec :)

Mam takie pytanie, w sumie musze poprowadzic 3 kable (musza byc 3 kable?) od switcha (d-link 604), w jakiej odleglosci od kabli elektrycznych je instalowac, a moze wystarczy kupic dobra skretke i nie przejmowac sie pradem.

Druga sprawa na koncach kabli chce zainstalowac gniazda w scianie, wiec jak ma sie sprawa kolejnosci zyl?

Trzecia sprawa, jak to sie wlasciwie robi, bo wychodzi na to ze w miejscu gdzie stoi switch spod sciany (plyty gipsowej) beda wychodzic trzy kable... 8O troche to beznadziejnie wyglada, zawsze tak sie robi??

Pozdrawiam

HELP :? musze juz powoli zaczac odwiedzac sklepy i kupowac co trzeba..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeee... w dalszej czesci:

no wiec druga sprawe mozemy sobie odpuscic, mysle ze z tym nie bede mial jednak problemow. :)

a trzecia: od switcha/ruotera schowanego ladnie z modemem w szafce w przedpokoju beda musialy wybiegac trzy kable... ktore w bda wchodzic pod sciane kartonowo-gipsowa i dalej juz do poszczegolnych pokoi, kazdy kabelek w swoja strone!

A pytanie brzmi, jak zazwyczaj w firmach rozwiazuje sie sprawe kabli, czy musza tak beznadziejnie wychodzic ze sciany, moze sa jakies panele (gniazdka) do wbudowania w sciane z kilkoma portami rj-45 i dopiero od tego gniazdka (panelu) w moim przypadku trzy ktrotkie kable sieciowe (1m) do routera! Nie umiem tego inaczej wytlumaczyc. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

sa gniazdka

w obi/castoramie/leroy'u/innym_cudzie napewno znajdziesz

ale czy takie cos ma sens, beda jakies straty w predkosci, bo troche sie tych przerw (polaczen) robi, miedzy routerem, a gniazdkiem dwa i kolejne dwa miedzy np. komputerem w moim pokoju a gniazdkiem rj-45 w moim pokoju... rozumiesz co mam na mysli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- gniazdka sa drogie

- jesli chcesz mozesz poprowadzic 2 linie jednym kablem (w kablu sa 4 pary z czego do transmisji wykorzystywane sa 2)

- ktos napisal ze beda straty - przeciez to jest transmisja cyfrowa, wiec strat nie powinno byc; chyba ze te 0-1 to procent odrzuconych/przeklamanych pakietow; juz predzej powiedzialbym, ze gdyby takie zaklocenia mialy byc to by sie wszystko na ryj sypalo; jesli kabel z pradem nie bedzie okrecony wokol kabla utp to nie powinno sie nic dziac; no i zawsze mozna tez zastosowac kabel ekranowany;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze noose nie ciskaj sie ;]

slowo zabijarka jest dosc pocieszne ;]

...a kable zazwyczaj wkladam recznie

a 0-1% to sa szacunkowe straty w naglowkach pakietow...nie mozna stwierdzic dokladnie bo wszystko zalezy jak beda zrobione polaczenia i jak bedzie biegl kabel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

punch down tool napewno nie mozna tlumaczyc jako zabijarkę :P(proponuje jakis słownik techniczny :)

poza tym nie sugeruj sie zawsze tym co ci mowią na kursie cisco ccna,

ludzie ci czesto maja zbyt 'punktową' wiedze i czesto oderwaną od rzeczywistosci ...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

- gniazdka sa drogie

- jesli chcesz mozesz poprowadzic 2 linie jednym kablem (w kablu sa 4 pary z czego do transmisji wykorzystywane sa 2)

jeszcze raz prosze, powoli!! ze niby jednym kablem (skretka) dwa gniazda?? jesli to dziala to super, ale bez gniazdek i tak sie nie obejdzie, po prostu chce miec wszystko na cacy! a co do zabijarki, mam nadzieje ze obejde sie bez tego... czegos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kabel utp, czyli to, co popularnie nazywamy skretka ma 8 zyl, skreconych parami (czyli po 2) ze soba (dlatego kabel nazywa sie skretka); kazda para ma swoj kolor w ktorej jedna zyla jest danego koloru a druga jest 'bialo-kolorowa'; takich par mamy w kablu cztery; do transmisji danych wykorzystywane sa 2 pary (4 zyly) tak wiec pozostale 2 pary sa wolne; ja mam w domu 2 komputery ale do piwnicy (do switcha) idzie tylko jeden kabel;

i jeszcze slowo o podlaczeniu 2 par do wtyczki (ktora jest zaprojektowana wszak na 4 pary czyli posiada 8 pinow):

od tej strony sie oznacza piny we wtyczce:

Dołączona grafika

wykorzystywane sa zas piny:

nr 1 i 2 dla pierwszej pary oraz

nr 3 i 6 dla drugiej pary

to jakich kolorow pary podlaczysz zalezy od twojej inwencji chociaz przyjely sie pewne standardy;

BTW: po necie mozna czasem natrafic na opinie ze do korzystania z technologii 100mbit/s konieczne jest podlaczenie wszystkich 4 par do switcha/huba; jest to i prawda i nieprawda bo istnieja 2 standardy:

100Base-TX (w tym wykorzystane sa tylko 2 pary);

100Base-T4 (w tym wykorzystane sa wszystkie 4 pary);

jednak wszystkie sieciowki ('setki') obsluguja ten pierwszy wiec nie ma obawy;

wiecej; wiecej; wiecej;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olkoo, mam jeszcze jedno pytanie bo u mnie ten jeden kabel pojdzie do huba plant ktory obsluguje jedynie 10base-2/T czy w tym przypadku tez wystarcza jedynie 2 pary olkoo, mam jeszcze jedno pytanie bo u mnie ten jeden kabel pojdzie do huba plant ktory obsluguje jedynie 10base-2/T czy w tym przypadku tez wystarcza jedynie 2 pary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi