Faveta242 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, pewnie zaraz mi się dostanie że była masa podobnych tematów ale szukam laptopa dla dziewczyny używany głownie do multimediów + gry typu simsy czasami coś trochę bardziej wymagającego, fajnie byłoby gdyby była to 17' ale 15' też będzie ostatecznie okej. Ze swoich wyborów na obecną chwile szczerze mówiąc mam tylko (tak wiem drugi poza budżetem 300zł ale to może byśmy przeboleli) 1. ASUS TUF Gaming FX705DT R5-3550H/16GB/512 120Hz 2. Acer Nitro 5 R5-4600H/16GB/512 GTX1650Ti Generalnie chodzi nam głownie o: 16gb ram dysk M.2 lub SSD 512 gb (ostatecznie 256gb) - z możliwością dołożenia drugiego SSD 512GB lub 1TB. Karta Graficzna: GTX 1650 (sądzę że do simsów / WoW'a / i nowszych RPG ( chyba ze jest coś ciekawszego w podobnej kasie ) brak systemu operacyjnego A główne pytanie które miałem zadać, czy warto zastawiać się nad Ryzen 5 4500U/4600H zamiast 3550H w podobnych cenach ? Jaka jest różnica w wydajności i pracy na bateri , I czy jest jakiś model godny polecenia z tym procesorem na dzień dzisiejszy ? Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez Faveta242 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zależy tak na prawdę jakie gry będą grane, bo do wowa czy simsów to i 4500u wystarczy. Co ja mogę powiedzieć o tych modelach... Asus - mierne chłodzenie i strasznie słaba matryca. Dodatkowo 3 generacja ryzenów odstaje mocno od 4, a i nawet od i5 9 generacji. Dałbym sobie spokój. Acer - problemy z chłodzeniem. Tutaj jest matryca ips, więc plus, ale ona też nie powala jakością. Od siebie mogę polecić, nowego legiona - fajna matryca (ips, tyle że z inną nazwą) i przyzwoite chłodzenie. https://www.x-kom.pl/p/580013-notebook-laptop-156-lenovo-legion-5-15-ryzen-5-8gb-256-win10-gtx1650-120hz.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faveta242 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 A coś bez Windowsa ? Bo niestety tego lenovo choć jest fajny, preferuję coś bez systemu ? A niestety tego nigdzie nie mogę znaleźć gołego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Raczej szukaj promocji takiej jak ta Lenovo Legion 5 (i5 10300H, 8GB RAM, 256GB SSD, GTX 1660 Ti) za 3099 zł w RTV Euro AGD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faveta242 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) 8gb ramu odpada, a tylko w X-kom jest możliwość konfiguracji w wersji 16gb ? Z drugiej strony - niebieskich zwolennikiem od dłuższego czasu też nie jestem... Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Faveta242 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faveta242 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Ok, chyba zdecyduje się poczekać do połowy Września aż AMD uzupełni zapasy i pokusimy się na ASUS TUF z 4600h... intel w żadnym wypadku jakoś mi nie leży, Lenovo jest jeszcze do rozpatrzenia w wersji z ryzenem. Acer natomiast wszyscy piszą wszędzie ze ma problemy z chłodzeniem faktycznie ? Jak ktoś ma jezcze jakies sugestie to bardzo prosze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saper11 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Może przeglądając ofertę sklepów pominąłeś coś takiego MSI Alpha 15 Ryzen 5/16GB/512 RX5500M Wydaje się calkiem solidny i mieści się w Twoim budżecie, będzie mieć na pewno wydajniejsze chłodzenie od Acera. Seria Alpha od msi to zwykłe MSI GL tylko postawione w całości na AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 MSI Alpha 15 Ryzen 5/16GB/512 RX5500M Tu się zgadzam, pod względem wydajności w cenie 3,5k jest to dobry wybór. Grafika jest trochę pomiędzy GTX1660ti Q-max a GTX1650. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalBre Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeśli jeszcze autor nie kupił laptopa, a ma możliwość troszkę dołożyć, to sam się zastanawiałem nad czymś takim: https://sklepasus.pl/laptopy-i-notebooki/asus-tuf-gaming-fx506-fa506ii-al036t . Jest już procek na 7nm i ekran IPS 144Hz. Dziwię się tylko trochę, że nie mają go w x-komie ani innych sklepach jeszcze. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez RafalBre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Ten model już był w sprzedaży w różnych sklepach. Nie jest jakiś fenomenalny, tym bardziej że w tej cenie dostanie GTX1660ti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalBre Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 22 godziny temu, Stever napisał: Ten model już był w sprzedaży w różnych sklepach. Nie jest jakiś fenomenalny, tym bardziej że w tej cenie dostanie GTX1660ti Ciekawe, bo np. na x-komie najtańszy laptop jakiego mają z 1660ti kosztuje 4799zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Czy RafalBre to nowe konto MichalaiGe (może zapomniał hasła do starego?), który nic innego nie robi, tylko poleca laptopy ASUSa, często kierując prosto do ich sklepu? :) Tak, węszę spisek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGie Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2020 To słaby z ciebie detektyw. A co w tym złego,ze jak polecam Asusa i wstawiam link z ich sklepu? Zawsze jak komuś polecam coś to szukam najkorzystniejszej oferty :) Bez odbioru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faveta242 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Dzięki wszystkim za komentarze. Generalnie z racji tego że obecnie wszystko z serii 4000 ryzena jest na wykończeniu i czekają na uzupełnienie zapasów, prawdopodobnie wstrzymamy się do tego czasu a na dzień dzisiejszy postanowiliśmy przez ten miesiąc (we wrześniu maja ruszyć dostawy) trochę odłożyć i kupić MSI Bravo z tym ze 17": MSI Bravo Zastanawiamy się tylko czy warto poczekać z nadzieją ze po uzupełnieniu oferty spadną trochę ceny czy kupić już ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...