Skocz do zawartości
lubmich

ile daje dual pamięci..

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro jadę po płytę(Fic AU13), proca i ram. No i mam problem... Jak zwykle jestem ograniczony kasowo i zastanawiam się czy nie wsiąść 1x 512 (druga sztuka - jak będzie kasa...) zamiast 2x 256. Ile stracę na wydajności? Podejrzewam, że nie za wiele - kiedyś były już podobne rozmowy.... nie pamiętam niestety konkluzji.

Jak ktoś ma chwilkę to może mi też pomóc przy wyborze proca. W grę wchodzą 1700+, 1800+, 2000+ - wiem, że kiedyś była mania 1700+ z jego olbrzymimi możliwościami jeżeli chodzi o over clocking jak sprawa wygląda przy wyższych modelach (sam zaraz też coś - więc poszukam ale poproszę o linki i wszelką pomoc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec jesli chodzi o procka to polecam AXDA1700+ z dobrego tygodnia. ale o nie juz bardzo ciężko. Teraz za to warto rozejzec sie za 1800+ .. ponoc kręcą sie na 2500mhz bez kłopotu.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=38328

A jesli chodzi o pamiec... racja niewiele stracisz na singlu... kup wiec 1x512 a jak bedzie kasa dokup drugie identyczne 512 do duala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dual na nForce daje jedyne 10-15% wydajności, bierz 512

Ogolnej wydajnosci systemu czy "teoretycznej, szczytowej przepustowosci" Bo to zasadnicza roznica :wink: U siebie nie zauwazylem zeby mi cos szybciej dzialalo w dualu, a przy roznicach rzedu 10-15% powinno byc widac. Wiec Andriu dokoncz swoja mysl i powiedz ze 10-15% teoretycznej, szczytowej przepustowosci co sie przeklada na 1 moze 2% :wink: wiekszej ogolnej wydajnosci.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termin zaupu odwlekł się do wtorku.. W tym czasie już na pewno, więc nie będzie okresu przejściowego na AC 8), wykończę budę i wodę.. kupię 1x512 kasa powinna się za niedługo znaleźć to wepnę drugie 512. Looknełem na overclockersach na serie procków - jakie z nich są osiągalne w Polsce?

Co do posta andriu to ja stawiam na przepustowość pamięci - a nie całego systemu (10% to ogromna różnica...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprzedalem swoje 2x256 i kupilem 1x512 :arrow: mozna wyzsze synchro FSB dac, niz na Dualu a zysk "teoretycznej" wydajnosci pamieci jest wiekszy niz przy nizszym FSB i Dualu :idea:

Jak kiedys testowalem w Sandrze przy ustawieniach 5-3-2-2CL na FSB=166, to roznica wynosila jakies 100MB/s na korzysc Duala, co w praktyce nie ma prawie zadnego naczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...