lubmich Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Jutro jadę po płytę(Fic AU13), proca i ram. No i mam problem... Jak zwykle jestem ograniczony kasowo i zastanawiam się czy nie wsiąść 1x 512 (druga sztuka - jak będzie kasa...) zamiast 2x 256. Ile stracę na wydajności? Podejrzewam, że nie za wiele - kiedyś były już podobne rozmowy.... nie pamiętam niestety konkluzji. Jak ktoś ma chwilkę to może mi też pomóc przy wyborze proca. W grę wchodzą 1700+, 1800+, 2000+ - wiem, że kiedyś była mania 1700+ z jego olbrzymimi możliwościami jeżeli chodzi o over clocking jak sprawa wygląda przy wyższych modelach (sam zaraz też coś - więc poszukam ale poproszę o linki i wszelką pomoc) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Wiec jesli chodzi o procka to polecam AXDA1700+ z dobrego tygodnia. ale o nie juz bardzo ciężko. Teraz za to warto rozejzec sie za 1800+ .. ponoc kręcą sie na 2500mhz bez kłopotu. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=38328 A jesli chodzi o pamiec... racja niewiele stracisz na singlu... kup wiec 1x512 a jak bedzie kasa dokup drugie identyczne 512 do duala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Pewnie ze bierz 1x512. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 dual na nForce daje jedyne 10-15% wydajności, bierz 512 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 dual na nForce daje jedyne 10-15% wydajności, bierz 512Ogolnej wydajnosci systemu czy "teoretycznej, szczytowej przepustowosci" Bo to zasadnicza roznica :wink: U siebie nie zauwazylem zeby mi cos szybciej dzialalo w dualu, a przy roznicach rzedu 10-15% powinno byc widac. Wiec Andriu dokoncz swoja mysl i powiedz ze 10-15% teoretycznej, szczytowej przepustowosci co sie przeklada na 1 moze 2% :wink: wiekszej ogolnej wydajnosci. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Termin zaupu odwlekł się do wtorku.. W tym czasie już na pewno, więc nie będzie okresu przejściowego na AC 8), wykończę budę i wodę.. kupię 1x512 kasa powinna się za niedługo znaleźć to wepnę drugie 512. Looknełem na overclockersach na serie procków - jakie z nich są osiągalne w Polsce? Co do posta andriu to ja stawiam na przepustowość pamięci - a nie całego systemu (10% to ogromna różnica...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 dual na nForce daje jedyne 10-15% wydajności, bierz 512 Ja bym raczej powiedzieł że 5% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Zysk z dualu zaczyna mi przypominać wojnę o klienta. W codziennym użytkowaniu nie odczujesz. Słowem - 1 x 512. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woyboy Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Tak naprawdę to trudno wyczuć. U mnie 10*200 MHz synchro z pamięciami (timingi 5-3-2-2) sandra wykazuje od 3-5 % różnicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 Ja sprzedalem swoje 2x256 i kupilem 1x512 :arrow: mozna wyzsze synchro FSB dac, niz na Dualu a zysk "teoretycznej" wydajnosci pamieci jest wiekszy niz przy nizszym FSB i Dualu :idea: Jak kiedys testowalem w Sandrze przy ustawieniach 5-3-2-2CL na FSB=166, to roznica wynosila jakies 100MB/s na korzysc Duala, co w praktyce nie ma prawie zadnego naczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 no ale jak dasz 10*200 i pamięci pc 1600 w dualu to powinno być chyba tak samo co nie. 200=2x100mhz tak? niech ktoś tak ustawi pamiątki i czy benchamrki tak samo wyjdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...