Pararocker Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, mam teraz taki komputer: - i5-4570 3,6 GHz - 4+8 GB DDR3 Kingston 1600 MHz - Gigabyte H81M-HD3 - dysk 1 TB - obudowa Define C Mini - chłodzenie procesora SilentumPC Fera 2, dodatkowo 3 wentylatory w obudowie - zasilacz Bequiet PurePower L8 430 W - monitor 1920x1200 Ustawiłem w BIOSie 3,6 GHz dla każdego trybu Turbo procesora, zwiększyłem trochę limity mocy, więc teraz niezależnie od ilości obciążonych rdzeni trzyma te 3,6 GHz. Podkręciłem również integrę HD4600 z 1150 do 1250 MHz - nie widać za bardzo różnicy. Niestety w tej płycie głównej nie znalazłem opcji podkręcenia mnożnika RAM albo BCLK, więc możliwości podkręcania się tutaj kończą. Widzę jeszcze, że można pozmieniać timingi RAM - ale nie wiem czy jest sens (mam ustawione na Auto)? Chciałbym móc pograc na tym komputerze w nowsze gry, niekoniecznie na najwyższych detalach. Gry jakie mnie interesują to np. Divinity Original Sin 2, Black Mesa, DLC do Wiedźmina 3, GTA 5. Co kupić aby minimalnym kosztem móc pograc w te gierki? Obecnie w 720p i najniższych detalach (przy których gra wygląda okropnie) mam w DOS2 ok. 15-25 FPS. Czy może lepiej sprzedać te komponenty (pomijając obudowę i może zasilacz) i zbudować nowy zestaw? Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez Pararocker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Na integrze nie poszalejesz. Zależy jaki możesz przeznaczyć budżet. Najpierw kup kartę graficzną. Jaką to musisz poszukać info w necie np. jakieś porównania na Youtube. Jak będzie nadal słabo to wtedy możesz pomyśleć o wymianie np. procka lub całej platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 We wrześniu na 100% będą tylko flagowe RTX 3k , czegoś w styli GTX 1660 Super czy nawet RTX2060 raczej bym się wtedy nie spodziewał . Obstawiam że wyjdą wtedy RTX 3080 i 3070 , po jakimś czasie 3080Ti i 3060 oraz inne karty . Co do modernizacji - tymczasowo to dołożenie jakieś grafy , GTX1650 Super czy 1660 Super powinno pomóc ale na dłuższą metę to zalecana wymiana platformy - procek , płyta i ram . Z nowych to najtaniej GTX1650 Super z tych sensownych kart ale to koszt 750 zł , nieco taniej zwykły GTX1650 - ceny od 620 zł ale karta sporo słabsza , już lepiej dołożyć do 1650S . Taniej to używki np. RX 570 4GB - na allegro od 320+ zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...