Giana Sisters Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Cześć forumowicze; Szukam najtańszej karty "jaką jest sens kupić". Bardziej strategie (XCOM, CIV) niż FPP (fortnite etc). Powiedzmy, że maksymalny budżet to 1000zł. Rynek kart nowych i używanych. Barwy nie mają znaczenia. Granie w FullHD. Co polecacie i dlaczego polecacie. Proszę o konkretne argumenty; proszę bez wojen czerwoni kontra zieloni. Serdecznie dziękuję za typy i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_LynX_ Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Nie wiem jak xkom ale civ jest procesorowe, wcześniej na ruch czekałem często minutę na dużej mapie i max graczy po zmianie cpu nie przekracza 10 sekundWysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Tanio - używane Radeony RX580 8GB za 500-600PLN bywają do wyrwania. Bez problemu ciągną niemal wszystko w 1080p60fps w ustawieniach mid, czasem i high. Jeśli nie szukasz wodotrysków to i 570 czy 480 wystarczą. Na wyczerpanie budżetu - nowe sztuki GTX 1660 Super się mieszczą. Zależnie od gry mogą wyciągnąć 20-30% lepsze osiągi. Rzeczy które są pomiędzy IMO średnio warto kupować, marginalna różnica wydajności względem RX580 nie usprawiedliwia dopłaty 200-300PLN do jakichś 1650 Super czy RX5500XT - chyba że zależy Ci na gwarancji. I w ogóle nie warto teraz GPU kupować, za tydzień premiera nowych kart zielonych, mogą ceny dosłownie za chwilę spaść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giana Sisters Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 2 minuty temu, torrentius napisał: Tanio - używane Radeony RX580 8GB za 500-600PLN bywają do wyrwania. Bez problemu ciągną niemal wszystko w 1080p60fps w ustawieniach mid, czasem i high. Jeśli nie szukasz wodotrysków to i 570 czy 480 wystarczą. Na wyczerpanie budżetu - nowe sztuki GTX 1660 Super się mieszczą. Zależnie od gry mogą wyciągnąć 20-30% lepsze osiągi. Rzeczy które są pomiędzy IMO średnio warto kupować, marginalna różnica wydajności względem RX580 nie usprawiedliwia dopłaty 200-300PLN do jakichś 1650 Super czy RX5500XT - chyba że zależy Ci na gwarancji. I w ogóle nie warto teraz GPU kupować, za tydzień premiera nowych kart zielonych, mogą ceny dosłownie za chwilę spaść. Dzięki serdeczne; Mam jeszcze okazję za 900zł kupić coś takiego jak Vega56 8gb, co sądzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 3 minuty temu, Giana Sisters napisał: Dzięki serdeczne; Mam jeszcze okazję za 900zł kupić coś takiego jak Vega56 8gb, co sądzisz? Znajdź w tej samej cenie nowy 1660Super - podobna wydajność. V56 to GPU dla kombinatorów, idzie czasem wgrać BIOS od V64 i podbić wydajność, ale w tej cenie dziś już raczej nie warto sobie zawracać głowy. Vegę rozważałbym tylko pod warunkiem, że np. planujesz grać w wysokich rozdzielczościach, bo tam przewaga RAMu może się przydać. Ale to i tak nieco naciągane, bo to nie są karty do 4k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giana Sisters Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 6 minut temu, torrentius napisał: Znajdź w tej samej cenie nowy 1660Super - podobna wydajność. V56 to GPU dla kombinatorów, idzie czasem wgrać BIOS od V64 i podbić wydajność, ale w tej cenie dziś już raczej nie warto sobie zawracać głowy. Vegę rozważałbym tylko pod warunkiem, że np. planujesz grać w wysokich rozdzielczościach, bo tam przewaga RAMu może się przydać. Ale to i tak nieco naciągane, bo to nie są karty do 4k. I jeszcze jeden kij w moje szprychy. 900 zł za używany 1070TI. Co sadzisz? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torrentius Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) 22 minuty temu, Giana Sisters napisał: I jeszcze jeden kij w moje szprychy. 900 zł za używany 1070TI. Co sadzisz? ? Na pewno lepsza opcja niż Vega, to już okolice wydajności RTX2060, czyli kart za ~1400-1600PLN za nówkę w sklepie. Ale pewnie i tak próbowałbym coś stargować, ze względu na poniższe. Kij w szprychy jest taki, że za tydzień Nvidia wypuszcza Ampere i ludzie będą teraz próbowali na ostatnią chwile wypchnąć starsze karty, zanim potracą na wartości. Może nie potracą, bo Ampere zapowiada się na drogi sprzęt i z początku nie będzie kart z mid-range, ale jeśli nie potracą, to nic nie stracisz, czekając pół miesiąca z zakupem - no chyba że ktoś Cię uprzedzi :) Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez torrentius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...